Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

BRUKA!

Postavila sebe za savetnicu, pa podnela ostavku!

Autor: Ivan Ninić | 02.06.2013 - 23:46:00h | Komentara: 12

Pre nego što je 4. aprila ove godine „iz ličnih razloga“ podnela ostavku na funkciju direktorke Agencije za lekove i medicinska sredstva (ALIMS), dr Tatjana Šipetić je četiri dana ranije, uz saglasnost ministarke zdravlja Slavice Đukić Dejanović, promenila sistematizaciju radnih mesta u toj ustanovi i tako sebi obezbedila savetničko radno mesto, otkriva „Alo!“.

Na novoj  funkciji   sebi je  omogućila  pun pristup  podacima  iz farmakostudija i  kliničkih  ispitivanja  lekova:  Tatjana  Š

Na novoj funkciji sebi je omogućila pun pristup podacima iz farmakostudija i kliničkih ispitivanja lekova: Tatjana Š

Nadležnosti osobe na tom radnom mestu su napisane tako da bivša direktorka ima neograničen pristup informacijama i potpunu kontrolu nad tržištem lekova u Srbiji. Kako saznajemo, iako se u samoj organizaciji poslova Agencije nije ništa promenilo, sada već bivša direktorka te institucije je 1. aprila ove godine odlučila da promeni postojeći pravilnik o sistematizaciji i organizaciji radnih mesta. Ona je time svoju rešenost da podnese ostavu na funkciju „prve dame ALIMS-a“, uz određenu radno-pravnu „gimnastiku“, prethodno kapitalizovala novom foteljom.

Slavica Đukić  Dejanović

Slavica Đukić Dejanović | Foto: FoNet

Ministarstvo: odgovor za 40 dana!

„Alo!“ je pitao Ministarstvo zdravlja da li je uobičajena praksa da ministarka daje saglasnost u roku od 24 časa i da li je to učinjeno da bi se udomila tadašnja direktorka ALIMS-a, međutim, odgovor nismo dobili.
- Obaveštavamo vas da ćemo vam odgovoriti što pre, a najkasnije u roku od 40 dana - piše u odgovoru koji je potpisala Slavka Lakićević, pomoćnica ministarke zdravlja.

- U ALIMS-u je sistematizovano 180 radnih mesta, pa je izmenom i dopunom navedenog pravilnika u okviru odobrenog broja radnih mesta dodato i novo radno mesto - savetnik za koordinaciju poslova u oblasti farmakovigilance. Saglasnost za izmenu i dopunu ovog pravilnika u odnosu na novo radno mesto dala su ministarstva nadležna za poslove zdravlja i poslove veterine - piše u odgovoru koji je „Alo!“ dobio iz ALIMS-a.
U toj instituciji kažu da je ranija zarada direktorke iznosila oko 175.000 dinara, ali da će na novom radnom mestu primati 80.840 dinara kao osnovnu platu, ali se na taj iznos dodaje minuli rad, naknada za topli obrok i prevoz. Indikativno je to da je Šipetićeva uspela da bukvalno za 24 časa, pošto je izmislila novo radno mesto, od ministarke zdravlja za to dobije saglasnost, što je bio zakonski uslov. Tako je pismena saglasnost iz Ministarstva stigla 2. aprila, a već 4. aprila usledila je ostavka.

- Nije nikakva tajna da je Šipetićeva u ovome imala podršku ministarke jer su obe do sada bile veoma zainteresovane za oblast kontrole, ispitivanja i registracije lekova. U opisu tog izmišljenog radnog mesta navedena je organizacija sistema prikupljanja čuvanja i pristupa podacima, kao i ingerencije nad vršenjem procene bezbednosti informacija iz farmakostudija i kliničkih ispitivanja. Ona je propisala da će kao savetnica učestvovati u radu komisija za procenu bezbednosti lekova, procenu kliničkih ispitivanja i stavljanje lekova u prometi - otkriva izvor „Alo!“ iz ALIMS-a.

Uticajnija od novog direktora?!

Naš izvor tvrdi da je interes za stvaranje novog radnog mesta bivše direktorke bila puna kontrola nad lekovima.
- Opis njenih nadležnosti je takav da je sada bukvalno supervizor u ALIMS-u. Imaće pristup podacima o ozbiljnim reakcijama na lekove i vršiće selekciju prijava o tome i proleđivaće ih Svetskoj zdravstvenoj organizaciji - zaključuje naš izvor i dodaje da će uticaj Šipetićeve na novom radnom mestu biti veći od uticaja Saše Jaćovića, koji je postavljen za vršioca dužnosti direktora ALIMS-a.

Ministarka zdravlja  za 24 sata dala  saglasnost za novo  radno mesto  u Agenciji

Ministarka zdravlja za 24 sata dala saglasnost za novo radno mesto u Agenciji | Foto: Đorđe Kojadinović

Dr Karađinović: Tražimo objašnjenje ministarke!

U NVO „Doktori protiv korupcije“ kažu da su šokirani dešavanjima na farmaceutskom tržištu i ALIMS-u i poručuju da direktnu odgovornost snosi „nesposobni tim ministarke zdravlja“.
- Kako je to Agencija uopšte do sada funkcionisala bez tako važnog savetničkog radnog mesta?! Možda takvom kreativnošću i gimnastikom bivša direktorka indirektno šalje poruku priznanja da smo sve ove godine imali nebezbedne lekove u prometu?! Zato pozivamo ministarku zdravlja da nam objasni zašto je za ovo radno mesto ekspresno dala saglasnost i kuda njen tim vodi zdravstveni sistem Srbije - kaže za „Alo!“ dr Draško Karađinović.
Poslednji komentari
  • momazver Vreme: 03.06.2013 00:11h

    sve se svodi na..ja tebi vojvotkinjo,ti meni seradruso..a da i onu ruka ruku mije ,obraz/tvrdji od djona ministarkinih cipela/obadvije

  • kalimero2 Vreme: 03.06.2013 07:47h

    Pa onda ne treba da cudi to sto lekari traze za operaciju novac. Ne kazu koliko, ali u principu se daje od 500 do 1000 evra, pa ti izvoli, ne daj. Operacija uspela a pacijent u bolovima ili ne daj Boze u nebo.

  • Profesor neurologije Vreme: 03.06.2013 08:06h

    "Nije nikakva tajna da je Šipetićeva u ovome imala podršku ministarke jer su obe do sada bile veoma zainteresovane za oblast kontrole, ispitivanja i registracije lekova." POhvalno je i da su do sada bile vrlo zainteresovana za kontrole , registracije i ispitivanja lekova. Interesa je ne samo Ministarke i i Šipeticeve već cele Srbije posebno korisnika lekova ali i lekara da se posebno vodi racuna o kvalitetu lekova. A Šipetićeva je bila na bezbroj obuka i godinama radila taj posao, rayumno je očekivati da će se dobro nositi sa moćnom farmakoindustrijom.

  • mima Vreme: 03.06.2013 08:46h

    A ja mislila da je gospodja ministarka Slavica Djukic Dejanovic, zena kojoj se moze verovati!

  • Nikola zr Vreme: 03.06.2013 10:39h

    Navedite samo jednu ispravnu stvar koju je ova ministarka uradila od početka svog mandata? Setite se samo svih zdravstvenih afera!Mislim da bi smenjivanje za nju bila nagrada a da bi tu trebalo da se uključe i druge institucije mislim na policiju i tužilaštvo.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP