Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

A VI MISLILI DA SU PARE SVE

Poštovanje i saradnja na poslu motiv za rad

Autor: Tanjug | 05.12.2014 - 15:13:00h | Komentara: 0

Novac nije dovoljna motivacija za zaposlene u privredi Srbije, jer se mnogo bolji rezultati postižu boljim upoznavanjem ljudi, poštovanjem i saradnjom, rečeno je danas u Privrednoj komori Beograda.

Najveće šanse da dobijete posao su ako nosite tamnoplavu

Ilustracija | Foto: Shutterstock

O tome da novac nije glavni motiv izjasnilo se 83 odsto učesnika istraživanja o motivaciji zaposlenih u privredi Srbije, sprovedenog u drugoj polovini 2013. godine.
Drugi značajan rezultat snimanja stanja motivacije u preduzećima je da više od 80 odsto anketiranih smatra da u privredi Srbije preovladava negativna motivacija.

Više od 70 odsto rukovodilaca i 80 odsto zaposlenih potvrdilo je da briga menadžmenta za sopstveni status i sve drugo u kompaniji i okruženju, pre nego za ljude, stvara klimu za mobing.
Velika većina anketiranih, oko 84 odsto, smatra da na negativnu motivaciju najviše utiče strah za egzistenciju, dok 63 odsto ispitanika (54 odsto rukovodilaca i 70 odsto zaposlenih) ima utisak da je mobing sve prisutniji u privredi Srbije.
Sigurnost radnog mesta kao važan motivacioni faktor navodi 82 odsto ispitanika, od kojih 10 odsto više žena nego muškaraca, a da se bolji rezultati poslovanja mogu pre postići dobrom radnom atmosferom nego pretnjom otkazom, izjasnilo se 65 odsto rukovodilaca i 79 odsto zaposlenih.
U današnjoj debati na temu motivacije, direktorka marketinga u kompaniji Telegroup Dijana Gligorijević je ocenila da je negativna motivacija pogubna za uspeh svake kompanije. "Negativna motivacija u negativnom trenutku ne treba da se primenjuje, nikako štap - samo šargarepa", istakla je ona.
Rezultati istraživanja objavljeni su u knjizi "Suočavanje stavova o motivaciji", čiji je autor Sandra Nikolić Milenković, Rukovodilac Centra za poslovno obrazovanje i unapredjenje kvaliteta Privredne komore Beograda.
Ona je istraživanje radila na uzorku od 549 ispitanika, od kojih su 173 ili 40 odsto rukovodioci, a 258 njih, ili 60 odsto, su zaposleni.

Tagovi:

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP