Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

PARADA PONOSA POSVAĐALA LGBT ZAJEDNICU U CRNOJ GORI

Posvađaše se gej đetići!

Autor: Tanjug | 04.07.2013 - 14:26:00h | Komentara: 0

Najava održavanja prve Parade ponosa u Crnoj Gori za kraj oktobra izazvala je, suprotno očekivanjima, najveća sporenja i svadje unutar LGBT zajednice. Deo nevladinih organizacija koji zastupa gej zajednicu smatra da je krajnje vreme da se u Podgorici održi Parada ponosa, dok iz LGBT Foruma progres ističu da u ovoj godini nema uslova za organizovanje povorke.

Gej populacija slavila Žarkovu pobedu

| Foto: Marko Đurica

Predstavnici nevladine organizacije Kvir Montenegro najavili su za 27. oktobar prvu Paradu ponosa u Crnoj Gori. LGBT osobe nemaju vremena za čekanje, a i da ima vremena ne postoji razlog zbog kojeg se ne bi borili za svoja prava, naveli su iz Kvir Montenegra.


Osporavanje održavanja Parade ponosa došlo je od LGBT Foruma progres prve nevladine organizacije koja se bavi pravima gej populacije u Crnoj Gori.
LGBT Forum progres je ocenio nekorektnim i nekolegijalnim istup organizacije Kvir Montenegro, dodajući da u Crnoj Gori još uvek nema uslova za održavanje Parade ponosa.

U ovoj godini nema uslova za organizovanje povorke. Treba da nastavimo da radimo na društvenom prihvatanju LGBT osoba i razvoju sistemskih kapaciteta, kazao je Zdravko Cimbaljević iz LGBT Foruma progreš.

On je zamerio Kvir Montenegru, što je bez konsultacija i dogovora sa ostalim nevladinim organizacija koje se bave pravima LGBT zajednice, zakazala Paradu ponosa u Podgorici za oktobar.

Bićemo srećni da organizaciju ovakvog dogadjaja podelimo sa svima kojima nije do samoreklamerstva, marketinške kampanje i nanošenja štete bilo kome , rekao je Cimbaljević.

Na najavu održavanje prve Parade ponosa u Crnoj Gori, državne institucije i političke partije saopštile su da nemaju ništa protiv toga, ali da nije dobro što same LGBT organizacije nemaju zajednički stav po tom pitanju.

Uprava policije Crne Gore je poručila da je spremna na sastanak sa organizatorima Parade ponosa radi, kako je navedeno, upoznavanja sa obavezama koje postoje u vezi sa održavanjem te manifestacije.

Iz kancelarije crnogorskog ombudsmana saopšteno je da ta institucija podržava sve aktivnosti koje će dovesti do unapredjenja poštovanja ljudskih prava i sloboda LGBT osoba u Crnoj Gori, a od policije je zatraženo da obezbediti sigurnost učesnika Povorke ponosa.

Vladajuća Demokratska partija socijalista poručila je da će podržati održavanje Povorke ponosa, ali smatra da je tužno što nevladine organizacije koje se bave zaštitom prava LGBT osoba nemaju zajednički stav o tom pitanju.

Opoziciona Pozitivna Crna Gora saopštila je da podržava organizovanje Povorke ponosa, kao borbu za poštovanje prava pripadnika LGBT populacije, ali smatra da aktuelni momenat nije dobar za njeno održavanje.

Poslanik Pozitivne Crne Gore Dritan Abazović kazao je da će neko od predstavnika te stranke biti učesnik Povorke, ukoliko organizatorima bude značilo prisustvo političkih partija.

Generalno posmatrajući, aktuelni momenat nije dobar za održavanje Povorke. Ova tema, koliko god bila značajna za pripadnike LGBT populacije je, u ovom momentu, u drugom planu i čini mi se da ovo nije najbolji momenat da se ta inicijativa pokrene , naveo je on.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP