Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

KONJARI ZOVU U POMOĆ

Potez koji bi mogao da ugasi srpsku tradiciju: Konji su prestali da jure

Autor: N. Gavrilović | 11.08.2014 - 14:10:00h | Komentara: 1

Konji su prestali da jure. Teško stanje na Beogradskom hipodromu dovelo je do toga da kap prelije čašu i izazove potpuni očaj i revolt konjara koji su danas suočeni sa obavezama koje ne mogu da ispune.

Hipodrom Foto: Dimitrije Goll

Konji sada čekaju u boksu, umesto da trče Foto: Dimitrije Goll

Bez konsultovanja sa konjarima kojima je taj posao glavni izvor prihoda JP "Hipodrom Beograd" povećao je dažbine za čak četiri puta i time potpuno paralisao ovaj sport.

"Nakon što je cena karata za ulaz na trkačke dane povećana na neverovatnih 350 dinara, uprava Hipodroma je mesečne namete povećala čak četiri puta u odnosu na prethodno potpisane ugovore za korišćenje usluga i terena Hipodroma.

Hipodrom Foto: Dimitrije Goll

Hipodrom traži da mu se plati, a ne čini ništa da poboljša uslove Foto: Dimitrije Goll

Hipodrom, koji bi trebalo da bude utočište konjičkog sporta, preti da onemogući da on uopšte i postoji time što trenerima i vlasnicima konja, koji jedva sklapaju kraj sa krajem, postavlja uslove koje ne mogu da ispune.

"Ono čega se konjari najviše pribojavaju jeste da će uključivanjem dažbina vode, struje, odnošenja stajskog đubriva, mesečne obaveze otići na stotinu evra po konju. Konjari naprosto nemaju odakle to da plate, posebno jer nagradni fond 2013. i 2014. godine nije isplaćen. Zarade bukvalno nema, a obaveze postaju sve neosetljivije", zajednički je stav Srpskog Galopskog saveza, Srpskog kasačkog saveza. Udruženja za galopski sport Srbije, Udruženja za kasački sport Srbije, kao i velikog broja konjara koje taj posao hrani hlebom.


"Postoje samo obaveze korisnika usluga, oni su revoltirani time što ne postoje obaveze i druge strane. Konjari se slažu da treba plaćati namete, ali njihova visina ne može da se meri sa onima u Austriji i Mađarskoj (Magna Rasino i Kinčem Park) gde su uslovi nemerljivo bolji. Nestankom srednje klase nestao je ogroman broj konjara. Oni sada krpe kraj sa krajem da bi izdržali sezonu koja traje pet meseci, a nagradni fond se svake godine sve više smanjuje", gnevni su ljudi iz struke.

Većina konjara za sada nije platilo dažbine i traže sastanak sa nadležnima iz Gradske uprave Beograda jer ne vide kako drugačije da sa upravom Hipodroma postignu neki razuman dogovor, koji bi njih i ceo konjički sport u Srbiji sačuvao od propasti. Oni samo traže malo razumevanja za velika odricanja sa kojima se iznova i iznova suočavaju.

Poslednji komentari
  • Aleksej Vreme: 12.08.2014 14:24h

    Zamislite, ne moze vise za dzabe da se ulazi na Hipodrom, vec se placa cak 350 din... To je manje nego u prosecan bioskop. I zamislite, mora da se placa voda koju konji koriste, a i odnosenje djubriva. Pa sta su mislili, da ce Beogradjani iz budzeta to da placaju?!

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP