Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

MIHAJLOVIĆ I MALI

Potpisan protokol o izgradnji intermodalnog terminala

Autor: Tanjug | 09.06.2015 - 12:32:00h | Komentara: 0

Potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović i gradonačelnik Beograda Siniša Mali potpisali su danas Protokol o saradnji na izgradnji prvog intermodalnog terminala sa logističkim centrom, koji će se nalaziti u Batajnici i najavili da će radovi početi već sledeće godine, a planirano je da budu završeni u roku od dve godine.

Zorana Mihajlović

Zorana Mihajlović | Foto: Oliver Bunić

Logistički centar će se prostirati na ukupno 82,5 hektara, od čega će intermodalni terminal, na kome će se ukrštati železnički i drumski saobraćaj u cilju transporta kontejnera, biti na 13 hektara.


Intermodalni terminal će se nalaziti između Batajničke petlje na Koridoru 10 i Železničke stanice u Batajnici, a ministarka građevine, saobraćaja i infrastrukture Mihajlović je rekla da je vrednost investicije oko 20 miliona evra i da će to biti prvi intermodalni terminal ne samo u Srbiji nego na Zapadnom Balkanu.

Taj projekt biće finansiran sredstvima IPA fonda odnosno bespovratnim sredstvima koja ćemo dobiti od EU, kao i sredstvima budžeta Srbije i budžeta grada Beograda.

 - U 20 zemalja Evrope ima ukupno 350 terminala i ne postoji nijedan razlog da i Srbija nema takav terminal jer ćemo tako smanjiti logističke troškove koji u Srbiji učestvuju skoro 25 odsto u ukupnim troškovima - istakla je Mihajlović dodajući da je cilj da povećamo konkurentnost i transport robe.
Prema njenim rečima, idejni projekat za terminal je napravljen još 2008. godine i od tada se ništa nije radilo na njegovoj realizaciji.

Ona je kazala da treba se završi glavni projekat i da će se onda raspisati javni poziv za izbor izvođača, kao i da će se primeniti "Žuti fidik".

 - Kapacitet intermodalnog terminala je 80.000 kontejnera, a njegovom izgradnjom logistički troškovi će u ukupnim troškovima iznositi od 10 do 12 odsto - navela je Mihajlović.

 - Izgradnja će trajati najviše dve godine - navela je Mihajlović.

Voli ceo Beograd, a najepša mu je Zvezdara

Voli ceo Beograd, a najepša mu je Zvezdara | Foto: Mitar Mitrović

 
Gradonačelnik Siniša Mali rekao je da će gradske vlasti do kraja ovog meseca usvojiti plan detaljne regulacije za taj deo grada, a do kraja septembra i proces eksproprijacije zemljišta, kako bi već sledeće godine mogli da počnu radovi.

On je kazao da je cilj da se od Beograda napravi svetska prestonica i podsetio da je intermoralni terminal mesto gde se susreću železnica i put, kako bi sve firme koje se bave trgovinom i logistikom svoju robu iz kontejnera sa železnice prebace na kamione i obrnuto.

 - Ovo je važna vest i poruka za investitore, mi želimo da se bavimo njihovim problemima i doprinesemo njihovoj konkurentnosti na tržištu i nadam se će biti više zainteresovani da investiraju u našu zemlju - poručio je Mali.

On je kazao da mu je veoma drago što grad taj veliki projekat pokreće zajedno sa Ministarstvom građevine i napomenuo da su gradske vlasti ispunile i obećanje da će pokrenuti dolazak Ikee u Beograd.

Mali je rekao će to biti indirektno neka vrsta javno-privatnog partnerstva pošto će država obezbediti saobraćajnu infrastrukturu i pozvao investitore da tu naprave logističke centre i budu deo tog velikog projekta.

Protokol je zajedno sa Mihajlovićevom i Malim potpisao i direktor Građevinske direkcije Beograda Branislav Popović.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP