Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

DANAS I SUTRA U POSETI

Potpisan sporazum o ruskom kreditu vrednom 500 miliona dolara

Autor: Svetlana Vojinović | 10.04.2013 - 10:17:00h | Komentara: 0

Srpska delegacija koju predvodi premijer Ivica Dačić boraviće danas i sutra u poseti Moskvi, tokom koje će razgovarati s predsednikom Rusije Vladimirom Putinom i drugim visokim ruskim zvaničnicima, a potpisan je i sporazum o kreditu Rusije od pola milijarde dolara za podršku srpskom bužetu, pri čemu će prva tranša od 300 miliona dolara biti isplaćena u najskorije vreme a druga nakon što Srbija zaključi stabilizacioni ugovor sa MMF.

Poseta Rusiji

Ivica Dačić i Dmitri Medvedev

Uoči posete srpske delegacije, danas u Moskvi će biti potpisan sporazum dve strane o dodeli kredita Srbiji u vrednosti 500 miliona dolara, za podršku srpskom budžetu. Ovaj sporazum u ime srpske strane potpisaće najverovatnije ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić. Takođe, danas će biti potpisano i još tri sporazuma i dva memoranduma.
Kako javlja reporter ''Alo!'', završeni su sastanci sa ministrom odbrane Sergejem Šojguom, kao i sa premijerom Dmitrijem Medvedevom, a u 13 sati se očekuje sastanak sa Vladimirom Putinom.

Poseta Rusiji

Medvedev je srdačno pozdravio našu delegaciju i kazao da će potpisivanje paketa sporazuma pospešiti saradnju dveju zemalja.

On je kazao i da mu je drago što jedan srpski premijer dolazi u posetu svom ruskom kolegi nakon pet godina. Dačić se zahvalio na podršcu koju Rusija pruža Srbiji ističući da dve zemlje treba da jačaju veze, kao i za kredit u vrednosti od 500 miliona dolara, za podršku srpskom budžetu.
Srpsku delegaciju, osim premijera Dačića, čine potpredsednik i ministar rada, zapošljavanja i socijalne politike Jovan Krkobabić, ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Goran Knežević i ministar prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja Milan Bačević.

Poseta Rusiji

Tokom posete biće potpisano više bilateralnih sporazuma. Previđeno je potpisivanje Plana zajedničkih aktivnosti na obezbeđenju rada i razvoja srpsko- ruskog humanitarnog centra za period 2013- 2015. godine. Sporazum između Vlada dveju država o uzajamnom priznavanju i ekvivalenciji javnih isprava o stečenom obrazovanju i naučnim nazivima.

Takođe, biće potpisan Sporazum između Vlada Srbije i Rusije o statusu srpskih vojnih memorijala na teritoriji Rusije i ruskih vojnih memorijala na teritoriji Srbije, kao i o saradnji u oblasti železničkog saobraćaja.
Predviđeno je i potpisivanje Memoranduma između Ministarstva spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija Srbije i Vlade Kaluške oblasti o trgovinsko- ekonomskoj saradnji i Memoranduma o razmeni statističkih podataka o spoljnotrgovinskoj razmeni između Uprave carina Srbije i Federalne carinske službe Rusije.

"Srbija je privilegovan i poseban partner, a pravi prijatelji treba ne samo da razgovoraju telefonom i da se dopisuju, nego i da se sretnu", rekao je premijer Rusije Dmitrij Medvedev na početku sastanka sa premijerom Srbije Ivicom Dačićem.

Poseta Rusiji

Medvedev je istakao da tradicionalno prijateljstvo dve zemlje treba osavremenjavati i da parnerski odnosi treba da budu efikasni.

Premijer Srbije Ivica Dačić izrazio je zahvalnost na tome što će se na kraju sastanka potpisati niz sporazuma, posebno izdvojivši Sporazum kojim Vlada Rusije odobrava kredit Srbiji za popunu budžeta.

Dačić je rekao premijeru Rusije da ono što je do sada urađeno u oblasti energetske saradnje, kao što su razvoj NIS-a i pripreme za početak izgradnje gasovoda Južni tok u Srbiji, ima pozitivan efekat na ekonomju Srbije.

Dačić se takođe založio za dalje jačanje bilateralnih odnosa, istakavaši da postoji potencijal za razvoj saradnje u svim oblastima.


Sporazum su, u prisustvu premijera dveju država, potpisali ministri finansija Mlađan Dinkić i Anton Siluanov.

Kako je izjavio Siluanov, kredit se odobrava na 10 godina sa kamatom od 3,5 odsto.

Prema njegovim rečima, prva tranša biće isplaćena u najskorije vreme.
“Da, u budžetu imamo sredstva, danas potpisujemo i stavljamo na raspolaganje”, pojasnio je on.

Što se tiče druge tranše tu postoji odredjeni uslov - ona će biti odobrena kada Srbija zaključi stabilizacioni ugovor sa MMF, precizirao je Siluanov.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP