Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

POSAO VREDAN 2,1 MILIJARDI EVRA

Potpisan Ugovor za izgradnju Južnog toka kroz Srbiju!

Autor: Tanjug | 09.07.2014 - 09:17:00h | Komentara: 5

Kompanije Južni tok Srbija i Centar gas iz Rusije potpisali su Ugovor o izgradnji deonice magistralnog gasovoda Južni tok kroz Srbiju, vredan oko 2,1 milijardi evra.

Dušan Bajatović

Dušan Bajatović | Foto: Oliver Bunić

 

Ugovor su u utorak potpisali direktori Južnog toka Srbija Dušan Bajatović i Aleksandar Siromjatin, sa generalnim direktorom Centar gasa Stanislavom Anikejevim.


Oni su poručili da je ovo istorijski dan za srpsku energetiku i da će prvi gas poteći Južnim tokom kroz Srbiju do kraja 2016. godine, kako je i planirano.


- Danas je završen veliki posao - rekao je Bajatović i poručio da potpisivanjem ovog ugovora počinju radove na Južnom toku u našoj zemlji.


Bajatović je posle ceremonije potpisivanja Ugovora posebno zahvalio predsedniku Ruske Feredacije Vladimiru Putinu i premijeru Srbije Aleksandru Vučiću, koji su, kako je rekao, pomogli da se reše neka otvorena pitanja, što je omogućilo potpisivanje ovog ugovora.


On je najavio da će uskoro biti potpisan i ugovor o kreditu za srpsku deonicu Južnog toka, poručivši da su obezbedjena finansijska sredstva i da će kompanija Južni tok Srbija taj kredit od oko 700 miliona evra dobiti od Gasproma.


Bajatović je ocenio da je reč je o najpovoljnijim finansijskim uslovima za kredit, koji će biti odobren po kamatnoj stopi od 4,25 odsto godišnje, a kako je rekao, "na ročnost koja nam bude potrebna".


- Reč je o početnom kapitalu, a ostatak sredstava biće obezbedjen kroz projektno finansiranje - rekao je Bajatović i dodao da taj zajam neće opteretiti budžet Srbije, niti doprineti dodatnom zaduživanju Srbijagasa.


To znači da će sav finansijski rizik za deonicu Južni tok kroz Srbiju snositi Gasprom, objasnio je Bajatović.


On je naveo da je za srpsku deonicu gasovoda urađen idejni projekat, izdata lokacijska dozvola, a narednih nedelja se očekuje i građevinska dozvola za celu deonicu, a potom sledi eksproprijacija zemljišta i na kraju potpisavanje velikih ugovora o isporuci cevi i kompresorskih stanica za srpsku deonicu gasovoda.


- U potisanom Ugovoru postoji zaštitna klauzula za srpske kompanije, što će omogućiti da one u što većem obimu učestvuju u radovima na izgradnji gasovoda kroz našu zemlju - preneo je Bajatović.

Vučić i Putin

Vučić i Putin

 


On je ukazao da neće biti nikakvih promena u upravljačkim pravima u zajedničkom rusko-srpskom preduzeću Južni tok Srbija, istakavši da se radi o partnerskom odnosu.


Centar gas je pobedio na tenderu, koji je kompanija Južni tok Srbija raspisala za izvođača radova na srpskoj deonici tog gasovoda.


Ugovor je vredan 2,1 milijardu evra, a denica srpskog gasovoda biće radjena po najboljim medjunarodnim standardima i po sistemu "ključ u ruke", rečeno je prilikom potpisivanja ugovora u zgradi kompanije Srbijagas u Beogradu.
Anikejev je istakao da je ovo istoriijski dan za Srbiju, ali i za Centar gas koji je pobedio na tenderu za izvodjača radova, čime je okončan zahtevan posao koji je trajao dve godine.


- Učinićemo sve da maksimalno ispoštujemo rokove koje je postavio naručilac radova i računamo da će srpske kompanije, posebno građevinske, koje su priznate u toj oblasti, moći da učestvuju na poslovima izgradnje Južnog toka - rekao je Anikejev.


Siromjatin je istakao da je na tenderu izabrana najvrednija kompanija, Centar gas, koja može da realizuje ovaj zahtevan projekat, napominjući da Centar gas postoji već 40 godina i da ima "fenomenalno iskustvo u izgradnji gasovoda".


On je izrazio očekivanje da će glavni izvodjač radova ispoštovati stroge rokove izgradnje gasovoda i poručio da će i Srbijagas i Gasprom učiniti sve da Srbija postane važno energetsko čvorište u Evropi.


Deonica Južnog toka kroz Srbiju dugačka je 422 kilometra i očekuje se da će na tom projektu biti zaposleno više hiljada radnika iz Srbije, a kada bude izgradjen puni kapacite tog gasovoda biće oko 41 milijardu metara kubnih gasa godišnje.

Poslednji komentari
  • Moj dobri narode Vreme: 09.07.2014 10:06h

    Ej, Bajatovicu sa Megatrenda, ostade ti i tvoja druzina sa po nekoliko funkcija uz pomoc Rusa na ocigled cele Srbije, koja je glasala da nebudes vise direktor Srbijagasa i Juznog toka. Bice para od kredita koji ce vracati Srbija da trosis kako si i naucio do sada, i za firme SPSa, a bogami i za Ruse. Sve je jasno kao dan. Nemam reci vise.

  • Elliott Ness Chikago Vreme: 09.07.2014 10:50h

    Gospodine Bajatovicu Vi ste zaista sreckovic, ne kazu da je bolje roditi se bez muske stvari nego bez srece, jer ako ima srece ona stvar opet poraste.Od vasegv rada samo Vi imate korist.

  • zoran Vreme: 09.07.2014 12:23h

    Od prvog razgovora Koštunice u Moskvi do danas prošlo je dosta vremena. Ali ova vest zaista raduje svakog dobronamernog u Srbiji. Neka je sa srećom!

  • Anja Vreme: 09.07.2014 13:45h

    Sta, zar ovaj covek nije u zatvoru zbog malverzacija ?g.Bajatovic jos uvek na slobodi... Boze dragi!!!!

  • Orleanka Vreme: 09.07.2014 23:07h

    Ovo je dobra vest za Srbiju! Bravo Bajatovicu!

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP