Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

IZVRŠNI DIREKTOR ZA FINANSIJE BOJAN BOJKOVIĆ:

Potrebno prelazno rešenje za Železaru

Autor: Tanjug | 21.02.2015 - 07:56:00h | Komentara: 1

Izvršni direktor za finansije Železare Smederevo Bojan Bojković rekao je da je planirano da Železarom upravlja firma sastavljena od iskusnih i stručnih menadžera, dodavši da je reč o prelaznom rešenju, o modelu koji ne rešava pitanje vlasništva.

 

Železara Smederevo

Železara Smederevo | Foto: N. Pavlović

- Ona će imati pravo na ostvarivanje dela profita po osnovu usluga upravljanja i rukovođenja Železarom koje nude i sprovode. Država ostaje vlasnik i ima kontrolu nad upravljanjem fabrikom. To su takozvani dualni sistemi za nadgledanje rada fabrike - rekao je Bojković za list Danas.

Prema njegovim rečima, sada je najvažnije naći firmu koja je spremna da ostvari takav "frendli dil", dakle da postoji obostrano poverenje.

 - Da rad bude zajednički i savetodavan kako bi se ostvarili najbolji mogući rezultati, što podrazumeva ne samo veštinu rukovođenja, već i mogućnost da se obezbede kupci naših proizvoda, da se dođe do jeftinijih sirovina i boljih uslova plaćanja - rekao je Bojković.

On smatra da se Vlada Srbije opredelila za taj model umesto da angažuje stručnjake iz Srbije, zato što strane firme sastavljene od iskusnih menadžera u određenim oblastima imaju dobre veze i kontakte koji im omogućavaju jeftinu i kvalitetnu nabavku sirovina sa jedne i obezbeđivanje kupaca i novih tržišta sa druge strane.

 - Nama je, posle svega što se dešavalo u Železari nakon odlaska Ju-Es stila, potrebno da povratimo poverenje kupaca na inostranom tržištu - dodaao je on.

Prema njegovim rečima, reč o prelaznom rešenju, o modelu koji ne rešava pitanje vlasništva.

 - Takav model vođenja kompanije nije izuzetak, primenjivan je i ranije i sada, kod nas i u Evropi, najčešće u Italiji. Slučaj sa Etihadom veoma je sličan, takođe i sa Sartidom, jer je Ju-Es stil imao ugovor o upravljanju i menadžmentu u prvih 10 meseci - rekao je on, prenosi Danas.

Kada je reč o otpuštanju radnika i smanjenju plata Bojković kaže da otpuštanja neće biti, izuzev prirodnog odliva, odnosno odlaska ljudi u penziju.

On je dodao da smanjenja plata takođe neće biti, a nakon dolaska firme zadužene za rukovođenje, o visini zarada će se razgovarati i tražiti rešenje.
Prema njegovim rečima, Vlada Srbije je od nekoliko opcija za privatizaciju Železare izabrala najtransparentniju.

 - Ta opcija je podrazumevala javni poziv, pismo o zainteresovanosti, tender, komisiju za privatizaciju, otvorene pregovore i potrebnu dokumentaciju dostupnu javnosti preko Agencije za privatizaciju. S obzirom na to, veoma je lako proveriti i utvrditi da Vlada ništa nije prihvatila pa posle toga odbila, kako tvrdi Esmark - rekao je izvršni direktor, prenosi Danas.
Poslednji komentari
  • Дане С. Vreme: 21.02.2015 10:23h

    Железару треба угасити ОДМАХ! То је политички производ који је увек био у ГУБИТКУ. Ако влада не сме или не зна да се одлучи о томе нека распише референдум. У Немачкој на хиљаде фирми нестане и исто тако се отворе нове и радници остану без посла, а после тога траже нови посао. Чија је то ГЛУПОСТ да плаћа неко неког ко не ради, па то нигде нема осим код нас. Ми смо као у КАПИТАЛИЗМУ, а још увек војна лица и лица у државној управи добијају станове и то нигде на свету нема.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP