Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

SLAVA MU!

Potresno pismo pukovnika koji je bio komandir stradalom Mehiću

Autor: Naše novine | 16.03.2015 - 09:31:00h | Komentara: 8

Posle vesti o tragediji, zanimljivu belešku o majoru Mehiću napisao je pukovnik u penziji Srećko Prentović, koji mu je bio komandant 1992. godine, kada je bivša država, pa tako i JNA, pucala po svim šavovima.

Omer Mehić

Omer Mehić | Foto: Vojska Srbije

Omer je tada kao poručnik bio pred teškom dilemom da li će ga neko kasnije izbaciti iz vojske ili preko gledati zbog imena i prezimena.

Pukovnik Prentović je opisao njihov razgovor na tenkodromu "Zalužani", u Banjaluci, i naveo da je Mehić ipak odlučio da ostane u JNA, kasnije Vojsci Jugoslavije, pa Srbije.

- Ušao je Omer Mehić, poručnik, mlad, zdrav, jak, uvek vedai nasmejan, vrsni i neustrašivi pilot. U letačkom kombinezonu s patikama na nogama. Nema čizama, ostale tamo negde u Zagrebu, nove nisu stigle, a bos ne može leteti. Leti u svojim patikama na borbene zadatke, a svaki je borbeni jer rat je. Puca se na sve strane, ko stigne i odakle stigne - navodi pukovnik Prentović i dalje kaže da mu je Omer tada otvoreno rekao šta ga muči:

- Došao sam, komandante, da pričamo otvoreno. Nisam siguran da već sutra neko neće da me prozove zato što se zovem Omer. Ja svoje kolege smatram svojom braćom, spreman sam u svakom momentu da svoj život položim za svakog iz ove naše jedinice, ali nisam spreman da sutra doživim bilo kakvo poniženje od ljudi koji me lično ne poznaju, a zasmetaće im što se zovem Omer.

Pukovnik Prentović dalje kaže da ni on nije znao šta ga čeka u budućnosti, ali da je Mehića savetovao da sam odluči.

- Kasnije se videlo šta je odlučio. Kada smo se sretali, uvek mi se obraćao s komandante. Slava ti, Omere! I veliko hvala. Do neba gde si pripadao i kome si se zauvek vratio. Putuj i ne okreći se - oprostio se pukovnik od majora.

Tagovi:

Poslednji komentari
  • nina Vreme: 16.03.2015 11:42h

    Slava majoru Mehicu

  • Bane Vreme: 16.03.2015 12:19h

    Slava mu i hvala.Sta god ko rekao i mislio mi i Bosanski Muslimani smo braca.Ne smemo dozvoliti da nas iko posvadja.Moramo ceniti jedni druge i veru koju smo izabrali.Major Mehic moze svima samo uzor da bude,bitno je kakav je ko covek a ne kojem se Bogu moli.

  • info Vreme: 16.03.2015 12:22h

    Slava mu!!!!Dali vi ministre odbrane i predsednice vlade smete da pogledate u ovog coveka od sramote i stida kad znate da je vasom pogresnom procenom poginuo....smete li? zalosno ,ne treba nama da kazete sta je istina i onako cete to zataskati....vas ce peci ceo svoj zivot a mene tuga za ovakvim herojima

  • Nebojsa Vreme: 17.03.2015 09:14h

    Ali je opleo po Djindicu i Nikolicu al mu nedade voditelj da malo razdrma premijera, guvernrku i presednicu skupstine

  • Kosarah Vreme: 17.03.2015 10:53h

    Aleksandre Vučiću, pored svih pitanja koja se nameću o odgovornosti ministara, da li ste upoznati da je pokojni pilot tražio penzionisanje. Ali nisu mu dozvolili. Da li znate da mnogi pripadnici RViPVO žele u penziju, ali iako imaju preko 40 godina staža ne mogu to da ostvare. Da li znate da preko VMA žele da odu u invalidsku penziju? I ako zadobijete njihovo poverenje i pitate ih ZAŠTO, saznaćete prave razloge i nećete više braniti Gašića. Ovde nije više bitan ni novac kojim se plaća nečiji rad, ni posao, već savest. Savest pred svojom decom, zemljom i na kraju pred samim sobom. Svesna sam da mnogi (posebno političari) nemaju savesti, ali želim da verujem da je preostalo Ljudi. I kad će priznati šta sve političari (Gašić) zahtevaju od njih ako ne sad. I ko ako ne oni. Neka ne čekaju da sve priznaju jer im savest neće dati oprost. Kasnije će biti kasno...

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP