Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

MINISTARSTVO POLJOPRIVREDE RADILO MIMO ZAKONA

Potrošili pola miliona evra bez tendera

Autor: A. Medaković | 02.12.2013 - 07:02:00h | Komentara: 14

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede potrošilo je 500.000 evra u 2012. godini na ispitivanja koja je mimo zakona za njih radio Institut za higijenu i tehnologiju mesa u Beogradu, a koji pri tom ima opremu samo za neka od naručenih ispitivanja, saznaje „Alo!“.

Ministar  poljoprivrede bez odgovora: Dragan Glamočić

Ministar poljoprivrede bez odgovora: Dragan Glamočić | Foto: Emil Čonkić

Institutu za higijenu i tehnologiju mesa direktnom
pogodbom dat posao ispitivanja štetnih materija
u hrani, iako ima samo deo potrebne opreme

Naime, to ministarstvo je bilo dužno da po Zakonu o javnim nabavkama raspiše tender za ustanove koje se bave ispitivanjem ostataka štetnih materija poput hormona, antibiotika i teških metala u hrani životinjskog porekla, međutim, to ni do danas nije urađeno, tvrdi za naš list dobro obavešteni izvor blizak Upravi za veterinu.

Tako je i ove godine Ministarstvo u te svrhe Institutu namenilo čak milion evra, ali je posao otpao jer su se bunil inspektori iz Uprave za veterinu, saznaje „Alo!“. Međutim, Ministarstvo je i posle objavljivanja informacije da se saradnja sa Institutom prekida do raspisivanja tendera ipak nastavilo da uzorke sa terena šalje pomenutoj ustanovi.

Alarmantan je i podatak da Srbija nema veterinarski pravilnik o referentnim, odnosno maksimalno dozvoljenim količinama štetnih materija u hrani životinjskog porekla, pa se umesto toga koriste poljoprivredni pravilnici u kombinaciji sa pravilnicima evropskih zemalja.

- Iako je Ministarstvo nakon pritiska zaposlenih odlučilo da do raspisivanja tendera javno prekine saradnju sa Institutom, ta ustanova i dalje bez javne nabavke vrši sva ispitivanja uzoraka skupljenih na terenu. Dakle, Ministarstvo svesno krši zakon jer su za obavljanje usluga, za koje se obezbeđuju sredstva iz budžeta, prema Zakonu o javnim nabakama tenderi obavezni.
Istovremeno je za prošlu godinu Institutu isplaćeno na ime usluga oko 57 miliona dinara, dok je suma za ovu godinu trebalo da bude milion evra, ali su zaposleni Uprave za veterinu uspeli da stopiraju tu isplatu pod pretnjom da će sve nepravilnosti izneti u javnost - navodi naš izvor i dodaje da u 2012. na nivou Ministarstva nije postojala osoba koja ima ispit za javne tendere.

- Rađena je direktna pogodba sa Institutom. Od akreditovanog tela Srbije dobijeno je mišljenje da Institut može da vrši ispitivanja grupe štetnih materija A, kao i delimično štetnih supstanci iz grupe B. Takođe, dat je predlog ustanova koje u potpunosti mogu da obavljaju ispitivanja iz grupe B. Znači, i Uprava i Ministarstvo su znali da postoje i druge ustanove koje mogu da rade ta ispitivanja, ali su ih poverili Institutu sa nepotpunom opremom - ukazuje izvor „Alo!“.

Istraga posle pitanja „Alo!”
Svi zaposleni u Upravi veterine dobili su nakon pitanja „Alo!“ cirkularni imejl kojim se obaveštavaju da ne smeju da iznose informacije o radu institucije u javnost. Iz Ministarstva poljoprivrede i Instituta za higijenu i tehnologiju mesa nismo dobili odgovore, ali smo iz službe za odnose sa javnošću obavešteni da je Ministarstvo naložilo istragu na osnovu pitanja našeg lista, te da će odgovore proslediti nakon njenog završetka.

Poslednji komentari
  • momazver Vreme: 02.12.2013 07:50h

    Znaci ovi nas zvanicno napravise koprofagicarima,jer se NE VRSI/zato sto neznaju,nemaju aparate,strucnost../ OBAVEZNA I KVALITETNA provera hrane za ljudku upotrebu. Znaci -nerade,a dobijaju plate.. I ono sto me posebno zabrinjava ,recenica iz texta*...ali su zaposleni Uprave.. uspeli da stopiraju isplatu pod pretnjom da ce SVE NAPRAVILNOSTI izneti u javnost.*...UZAS. Oni koji TREBA DA CUVAJU NASE ZDRAVELJE/a i svoje d e c e / OSLJARE. UZAS jos jednom

  • OPET FILUJE ONAJ HRVAT IZ SGS Vreme: 02.12.2013 08:06h

    Koliko je svajcarski SGS natankovan milionima od zutih auuuuuuuuuuuuuuu ov je bar srpski drzavni institut i neka je dobio naovac!

  • Митрофан Фустић Морија Vreme: 02.12.2013 08:29h

    Криминалци свих земаља, уједините се!

  • dragan Vreme: 02.12.2013 09:42h

    Sve lopov do lopova, kakvi su ovo ljudi, kakva je ovo prokleta država?

  • Sane Vreme: 02.12.2013 10:07h

    Veoma bi mi bilo drago da se sada obrati javnosti gosn I potpredsednik Vlade i objasni koji su sledeći koraci države t.j. vlade Republike Srbije po ovom pitanju !?!

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP