Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

PAZITE SE!

Potvrđen i virus gripa A H3N2!

Autor: FoNet | 17.01.2014 - 16:53:00h | Komentara: 0

Na teritoriji beogradskog i južnobačkog okruga potvrđeno je prisustvo virusa gripa tip A (H3N2), pored ranije potvrđenog virusa gripa tipa A (H1N1), saopštio je Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut", navodeći da je situacija ispod epidemijskog praga.

Zaraženo i 14 školaraca!

Situacija je ispod epidemijskog praga | Foto: Konstantin Kamenov / ilustracija

Pacijentkinja sa teritorije južnobačkog okruga je na kućnom lečenju. Kod pacijentkinje koja je bila na bolničkom lečenju u Klinici za alergologiju i imunologiju Kliničkog centra Srbije, zbog osnovne bolesti, u Nacionalnoj referentnoj laboratoriji za influencu, Instituta za virusologiju, vakcine i serume Torlak, dokazan je virus gripa A (H3N2).

Gradski zavod za javno zdravlje Beograd danas je prijavio epidemiju gripa na ovoj klinici, sa ukupno petoro obolelih i preduzeo sve mere za sprečavanje širenja epidemije.
Epidemiološka situacija gripa je, kako se navodi u saopštenju, očekivana za ovaj period godine. Registruju se pojedinačni slučajevi obolevanja i incidencija oboljenja sličnih gripu se i dalje održava na niskom nivou koji je ispod epidemijskog praga na teritoriji cele zemlje.
Preporučene mere prevencije su: redukovanje kontakta sa obolelima i osobama sumnjivim na oboljenje, održavanje lične higijene, na prvom mestu higijene ruku i disajnih puteva, često provetravanje prostorija.
Imajući u vidu da se ulazi u period epidemijskog javljanja gripa, i dalje se preporučuje kao osnovna mera prevencije primanje vakcine protiv gripa u domovima zdravlja u Srbiji, koja pored tipa A (H1N1) virusa gripa, sadrži i tipove A(H3N2) i B virusa gripa.

Tagovi:

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP