Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

SAMO AKO SE MMF SLOŽI

Povećanje plata i penzija na jesen!

Autor: I. Žigić | 28.03.2015 - 07:00:00h | Komentara: 5

Biće prostora za povećanje penzija i plata u javnom sektoru ako se nastavi sa izvršenjem budžeta istim tempom, i to u drugoj polovini godine, ocenjuju stručnjaci za „Alo!“. Naime, premijer Aleksandar Vučić poručio je prekjuče da je moguće da se ta primanja povećaju u ovoj godini.

Strpite se još malo: Vučić sa penzionerima

Strpite se još malo: Vučić sa penzionerima | Foto: Oliver Bunić

Sva je prilika da bi do povećanja penzija i plata u javnom sektoru moglo da dođe već za nekoliko meseci, smatra ekonomista Ivan Nikolić.


- U ovom trenutku je još rano govoriti o tome da li će se ta primanja vratiti na nivo pre smanjenja ili će biti povećana u manjem procentu. Ipak, sada prvenstveno treba insistirati da se ovako dobro izvršenje budžeta nastavi, pa bi se time i povećala verovatnoća da dođe do preispitivanja mera štednje. Ako bi se nastavilo ovako, bilo bi malo argumenata koji bi tražili nastavak te radikalne štednje - kaže Nikolić.

On dodaje i da bi tek polovinom godine trebalo razmatrati takvu opciju. Sa takvom ocenom slaže se i Miroslav Zdravković, urednik portala „makroekonomija“.
- U martu je deficit oko 30 milijardi dinara. Treba videti period april-maj-jun, kao i hoće li opet biti poplava i da li će biti povoljnih signala u pogledu rasta zaposlenosti, proizvodnje, izvoza... Kada se zaustavi rast javnog duga i kada se pređe u suficit budžeta, onda će biti smisleno govoriti o povećanju plata i penzija - smatra Zdravković.

Ekonomista Miladin Kovačević napominje i da je plan budžeta prihvaćen od MMF-a, te da bilo kakve promene moraju biti uz odobrenje te institucije.
- Ipak, moguća je relaksacija fiskalne politike, pre svega na platama i penzijama - ističe Kovačević.
Poslednji komentari
  • Snezana Vreme: 28.03.2015 07:09h

    Laz i samo laz pred najavljene izbore!!!!! Ko jos veruje u to ???

  • Milan Vreme: 28.03.2015 08:02h

    Lukavo, nema šta, ali i providno-očigledno da popularnost Premijera drastično pada! Koncept njihovog vladanja se i dalje nastavlja prevarama i otimanjem od sirotinje. Što ne uzmu na mostu (smanjenje plata i penzija) to uzmu na ćupriji (povećanje PDV-a, svakodnevno povećanje cena...) A sad, ko bajagi, povećaće plate i penzije a stari su kao deca, veruju u šarene laže, bajke...A ogroman su glasački potencijal! Videćete, sa još većim padom popularnosti svakodnevno će se u sredstvima informisanja ova tema bezobzirno eksploatisati...Daće Bog da će to kratko trajati!...

  • deki Vreme: 28.03.2015 08:56h

    Prvo vrati otetih 10% pa onda prosipaj maglu za povecanje!

  • AjdeBre Vreme: 28.03.2015 12:00h

    Ama na nos nam je izašao i taj MMF,,,to je kao ona priča o žabi koja iskoči iz kipuće vode čim u nju upadne,,,ali ako se voda polagano zagreva,ostaje u njoj dok se ne skuva.E to nam radite ,stoko,,,a Srbi su izgleda narod sa posebnim potrebama pa neko treba da nas osvesti.

  • JovanaB Vreme: 28.03.2015 12:58h

    Mozete da izjavljujete sta god hocete, ali ovaj narod vise ne mozete da kupite ni za kakve pare. Jasno?

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP