Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

OŠTRO

Poverenik: Ministarstvo dezinformiše javnost

Autor: A. O. / Agencije | 28.01.2015 - 12:01:00h | Komentara: 0

Poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić kaže da je neodrživa tvrdnja da objavljivanje informacija u skladu sa zakonom može da predstavlja nekakvo krivično delo "odavanje vojne tajne".

Don Kihot:  Rodoljub Šabić

Rodoljub Šabić

Saopštenje Ministarstva odbrane u kome se objašnjava nepostupanje po nalogu poverenika, predstavlja dezinformisanje javnosti i pokazuje, ako ništa drugo, onda zabrinjavajuće nepoznavanje relevantnih zakona, saopštio je Poverenik, prenosi Tanjug.
Bez obzira na to da li je takvo postupanje Ministarstva odbrane posledica nepoznavanja zakona ili svesnog nastojanja da se izgradi pozicija u kojoj će ministarstvo samo da odlučuje kad hoće, a kad ne da postupa po zakonu i obavezujućim odlukama nadležnih, ono proizvodi štetu po normalno funkcionisanje pravnog poretka, ugled države i samog ministarstva, navodi se u saopštenju.
Poverenik za informacije od javnog značaja kaže da je s pravnog stanovništva neodrživa tvrdnja da objavljivanje bilo kojih informacija na način utvrđen kako Zakonom o slobodnom pristupu informacijama tako i Zakonom o tajnosti podataka, može da predstavlja nekakvo krivično delo "odavanja vojne tajne".
U saopštenju se ističe i da je nezaobilazna činjenica da su informacije o ceni i efektima remonta aviona od pre više godina već u više navrata bile dostupne medijima i javnosti preko konferencija za štampu, javnih istupa i intervjua ranijih ministara i vojnih starešina.
Kako se navodi, nedavno je i ministar u razgovoru sa novinarima "odao" podatke o broju časova naleta aviona, mnogo aktuelnije od onih koji su predmet naloga.
Ministarstvo odbrane je juče povodom poziva poverenika da Vlada Srbije neposrednom prinudom omogući izvršenje njegovog rešenja kojim se ministarstvo obavezuje da novinskoj agenciji Beta dostavi podatke o ceni remonta i upotrebe aviona "mig 29" u Vojsci Srbije naglasilo da su još 27. novembra 2012. dostavili informaciju o ceni remonta aviona "mig-29".
Kako je navedeno, objavljivanjem konkretnih podataka o dežurstvu vazduhoplova, časovima naleta, obuci i broju osposobljenih pilota direktno bi se ugrozili elementi nacionalne bezbednosti Srbije, jer su avioni "mig-29" angažovani u stalno zadejstvovanim snagama za kontrolu i zaštitu suvereniteta vazdušnog prostora naređenjem koje je stepenovano oznakom tajnosti "Državna tajna''.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP