Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

MINISTARSTVO SPOLJNIH POSLOVA PORUČUJE

"Povlačenje tužbi (ne)moguća misija"

Autor: Tanjug | 06.01.2014 - 10:10:00h | Komentara: 1

Рeagujući na izjavu hrvatske šefice diplomatije Vesne Pusić, njen srpski kolega Ivan Mrkić ne isključuje mogućnost uzajamnog povlačenje tužbi, ali i kaže da je Beograd spreman za sud. Koalicija izbeglica i "Veritas" tvrde da je država već dala spiskove nestalih koje je imala i da nema više šta da ponudi Hrvatima. Vesna Pusić je ponovila da je Zagreb spreman da razgovara o povlačenju tužbi ako Srbija osigura podatke o nestalima.

Odgovore  najavili za  danas: Vesna Pusić i Ivan Mrkić

Vesna Pusić i Ivan Mrkić | Foto: FoNet / EPA

Dva meseca ostala su do prvog ročišta Srbije i Hrvatske. Isto toliko za odustajenje od tužbe i kontratužbe za genocid pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu. Ipak, u tu opciju malo ko veruje pa i srpski ministar spoljnih poslova, za kojeg bi to bilo čudo.
"Da bude jasna jedna stvar, za Hrvatsku je bilo bolje da uopšte nije podnosila tu tužbu i bolje je za obe zemlje da tužbe budu povučene", ističe Mrkić.
Prema njegovim rečima, iako Srbija nije incijator tog procesa, spremna je na taj korak.
Signal da bi Zagreb odustao ako Beograd osigura podatke o nestalima u Veritasu razumeju kao paravan za pravi motiv takve poruke.
Srbija nema šta da ponudi Hrvatskoj kada su u pitanju nestali. Sve što je imala dala je. Arhiva je otvorena i podaci su predati hrvatskoj strani, kaže Savo Štrbac iz "Veritasa".
Prema njegovim rečima, pravi razlog za to je što se povlačenju tužbi protivi katolička crkva koja je jaka u svakodnevnom životu, kao i pola miliona branitelja iz poslednjeg rata koji vode kapmapanju protiv ćirilice, i ujedno protiv Srba.
Poslednji komentari
  • ИСТИНА Vreme: 06.01.2014 11:18h

    Можда је и боље да се пред међународним судом утврди ИСТИНА: да је ЕТНИЧКО чишћење Срба из Хрвацке 1991-95. , само последња-трећа фаза усташког ГЕНОЦИДНОГ плана над Србина у НДХ 1941-45. (1/3 побити, 1/3 прекрстити у католике, 1/3 протерати из Хрвтцке).

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP