Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

RODITELJI, PODNESITE ZAHTEV

Povraćaj PDV-a za bebi opremu do 72.746 dinara

Autor: Tanjug | 03.02.2015 - 12:44:00h | Komentara: 0

Roditelji koji su kupovali hranu ili opremu za bebe mogu da podnesu zahtev za refundaciju PDV-a do 18 februara, a iznos vraćenog novca ne sme preći 72.746 dinara, objavila je danas Poreska uprava Srbije (PURS).

Zahtevi se podnose do 18. februara

Zahtevi se podnose do 18. februara | Foto: Profimedia.rs

Da bi ostvarili pravo na povraćaj PDV-a, roditelji moraju poreznicima da prilože fiskalne račune o kupovini kašica, mleka za odojčad, kreveca, kolica, pelena, stolice za hranjenje ili za auto.

Prema Zakonu o porezu na dodatu vrednost (PDV) izmenjeni su i limiti koji se odnose na neto prihod i ukupnu imovinu roditelja i staratelja.

Prvi uslov je da je ukupan neto prihod roditelja, odnosno staratelja bebe u godini koja prethodi onoj u kojoj se podnosi zahtev za refundaciju, ostvaren u iznosu manjem od 997.799 dinara.

Drugi je da je ukupna imovina roditelja, odnosno staratelja bebe na koju se plaća porez na imovinu, manja od 24,3 miliona dinara.

Kupac hrane i opreme za bebe u prvoj godini starosti bebe može da ostvari refundaciju PDV u iznosu do 41.574 dinara, a od navršene prve do druge godine starosti bebe, u iznosu do 31.181 dinara.

Dakle, ukupan iznos koji se može ostvariti po osnovu refundacije PDV za kupovinu hrane i opreme za bebe iznosi 72.756,18 dinara, navedeno je na sajtu poreskauprava.gov.rs.

Prijave se mogu podnositi u nadležnoj filijali Poreske uprave prema mestu prebivališta roditelja koji podnose zahtev.

Poreznici navode da se uz zahtev - obrazac RFNB, dostavljaju i fiskalni isečci, kopije fiskalnih isečaka i spisak brojeva tih fiskalnih isečaka.

Zahtev za refundaciju PDV-a moguće je preuzeti sa sajta Poreske uprave.
Nadležna filijala, po sprovedenom postupku kontrole ispunjenosti uslova za ostvarivanje prava na refundaciju PDV, rešenjem odlučuje o zahtevu u roku od 30 dana od dana podnošenja zahteva sa potrebnom dokazima.

Refundacija PDV na račun kupca hrane i opreme za bebe, biće gotova u roku od 15 dana od dana dostavljanja rešenja Upravi za trezor.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP