Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

POSLODAVCI NE POŠTUJU ZAKON O BEZBEDNOSTI I ZDRAVLJU NA RADU

Povređeni radnici prepušteni sami sebi?!

Autor: A. Medaković | 24.02.2014 - 08:15:00h | Komentara: 2

Radnici u Srbiji mogu da računaju na svoja prava samo na papiru, jer ukoliko se desi da se povrede, poslodavci i zdravstvene ustanove ih teraju da se sami izbore sa ogromnom birokratijom.

Poslodavci ne poštuju zakon o bezbednosti i zdravlju na radu

Poslodavci ne poštuju zakon o bezbednosti i zdravlju na radu | Foto: Nenad Pavlović


Kako „Alo!” saznaje, praksa je pokazala da zaposleni koji su pretrpeli povrede na radu, a kojih je prema podacima nadležnih sve više, umesto da miruju, prinuđeni su da idu od jednog do drugog lekara ili zdravstvene ustanove da jure povredne liste, doznake za bolovanje, kao i potpise doktora koji su ih pregledali, a sve to da bi ostvarili pravo na zagarantovano stopostotno bolovanje.


Kazne i do milion dinara

Novčana kazna koja je predviđena za poslodavca koji ne ispuni obavezu prijavljivanja povrede na radu je od 800.000 - 1.000.000 dinara, za preduzetnika je 400.000 - 500.000 dinara, a kazna za direktora ili drugo odgovorno lice je 40.000 - 50.000 dinara.

- Udario sam viljuškarom o vrata, a od siline udarca, izleteo sam sa sedišta i glavom udario u beton. Zamaglilo mi se, a leva strana glave, iznad oka, počela je da natiče. Kad sam shvatio da neću moći više da radim, javio sam se šefu i krenuo kod lekara. U Urgentnom centru, posle višesatnog čekanja i snimanja, ustanovljena mi je kontuzija glave i prepisano mi je mirovanje.
Umesto toga, iz firme su me pozvali i rekli da, ukoliko hoću da tražim bolovanje zbog povrede na radu, moram da dođem po povrednu listu i da razgovaram sa šefom, zaduženim za bezbednost na poslu - priča svoje iskustvo Milan. O. iz Beograda dodaje da su ga iz Urgentnog centra poslali u Dom zdravlja gde je opet satima čekao da ga lekar primi. Ta agonija šetanja od jednog do drugog, kako ističe, trajala je nekoliko dana.

- Najgore od svega je to što kažu da moraš da predaš sve dokumente u roku od 24 sata od trenutka povrede, umesto da ležiš u krevetu. A kad dobiješ povrednu listu, opet moraš da se vratiš lekaru koji te je prvi pregledao da ti je potpiše, za šta je u mom slučaju bio nadležan dežurni doktor u Urgentnom centru, koji je pokušao da me natera da dođem posle vikenda - ističe naš sagovornik i dodaje da je takvo „šetanje” povređenih redovna pojava, bar kada je njegova firma u pitanju.

S druge strane u Ministarstvu rada ističu da je procedura kroz koju je prošao naš sagovornik nedopustiva, te da je na poslodavcu da obezbedi kompletnu dokumentaciju koja prati povredu na radu.

- Zakonom o bezbednosti i zdravlju na radu propisano je da je poslodavac dužan da odmah, a najkasnije u roku od 24 sata od nastanka povrede, prijavi nadležnim institucijama da je došlo do povrede na radu. Izveštaj popunjava poslodavac, a zatim bez odlaganja, u roku od 24 časa, svih pet primeraka dostavlja zdravstvenoj ustanovi u kojoj je izvršen pregled povređenog, radi unošenja nalaza i mišljenja lekara - ističe Vera Božić Trefalt, direktor Uprave za bezbednost i zdravlje na radu Ministarstva rada.

Ona dodaje da lekar u roku od dva dana dostavlja povrednu listu poslodavcu koji izveštaj prosleđuje filijali Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje. Fond overava svih pet primerka izveštaja i vraća tri primerka poslodavcu. Firma jedan primerak zadržava, jedan dostavlja zaposlenom, a jedan upućuje Ministarstvu rada.

Godišnje 20.000 lakših povreda na radu

U Srbiji se u proseku dogodi oko 40 smrtnih povreda na radu, preko hiljadu teških povreda i više od 20.000 lakih povreda. Uviđaj vrši inspekcija rada, a Fond zdravstvenog osiguranja utvrđuje da li se radi o povredi na radu ili ne.
Prema podacima iz Ministarstva rada, broj izvršenih inspekcijskih nadzora povećava se iz godine u godinu, pa je tako 2012. godine bilo ukupno 1.243 nadzora, dok je godinu dana ranije bilo za oko stotinu manje. Kako objašnjavaju u ministarstvu, kada je u pitanju prijavljivanje povrede na radu, postoje zloupotrebe kako od poslodavaca tako i od zaposlenih. Kada inspekcija utvrdi da poslodavac povredu na radu zaposlenog nije prijavio u roku od 24 časa, podnosi zahtev za prekršajani postupak protiv poslodavca, direktora ili drugog odgovornog lica.

Poslednji komentari
  • bane Vreme: 24.02.2014 09:54h

    U livnicii LJIG radnici nisu dobijali HTZ opremu dve godine a za povredu na radu poslodavac ih je prisiljavao da se izjasne kako je povreda nastala kod kuce.O tome je obavestena ispekcija rada ali nista.Radnici i dalje cute i trpe

  • др Vreme: 24.02.2014 13:01h

    Обзиром да имам положен стручни испит из Безбедности и здравља на раду, не слажем се да радник мора сам да носи повредне листе уколико је настала повреда на раду. У мом случају борећи се за основна права радника и безбедности из здравља на раду послодавац је употребио могућност из Закона о раду и преместио ме на друго радно место. Разлог томе је основно непоштивање Законо о БЗНР,Закона о раду, Закона о социјалном осигурању радника. На крају је дошло до тога да ме је послодавац прогласио технолошкимвишком без отпремнине, а истовремено сам се обратио за помоћ Удружењу за безбедност на раду и Вери Божић Трефалт. Од никог нисам добио заштиту и помоћ иако по члану 38 Лице за БЗНР неможе да сноси последице уколико свој посао обавља у складу са овим Законом. Толико о нашим законима, одговорнима за њихово спровођење у пракси и наравно и основном праву радника на здрав и безбедан рад, односно и односа закона према послодавцима који га не поштују.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP