Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

IZAZIVAJU MOGUE KARDIOVASKULARNE RIZIKE

Povučena dva leka za trudnice!

Autor: Tanjug | 26.11.2013 - 11:38:00h | Komentara: 0

Dva leka za trudnice, "partusisten" (Partusisten) i "ginipral" (Gynipral), povlače se sa tržišta u Srbiji, nakon što je Evropska agencija za lekove (EMA) upozorila na mogućne kardiovaskularne rizike zbog njihove primene.c

Trudnica

Nosioci dozvola za ove lekove u našoj zemlji - Beringer Ingelhajm Srbija d.o.o Beograd i Alkaloid d.o.o. Beograd su, u saradnji sa Agencijom za lekove i medicinska sredstva Srbije (ALIMS), obavestili pismom zdravstvene radnike o ovim novim informacijama, koje su objavljene i na internet stranicama ALIMS-a.
"Imajući u vidu da terapiju visokim dozama kratkodelujućih beta-agonista prati rizik od ispoljavanja neželjenih reakcija na nivou srca i krvnih sudova majke i ploda, zaključeno je da ovi lekovi ne smeju da se koriste u obliku tableta ili supozitorija za sprečavanje prevremenog porođaja kod trudnica", rekao je danas Tanjugu saradnik za odnose sa javnošću ALIMS-a Aleksandar Tucović.
On je dodao da je Evropska agencija za lekove ponovno procenila odnos koristi i rizika primene kratkodelujućih beta-agonista u lekovima za trudnice, "nakon izveštaja o ozbiljnim kardiovaskularnim događajima".
U skladu sa odlukom donetom na nivou Evropske unije, u Republici Srbiji dozvole za ove lekove su ukinute i lekovi se povlače iz prometa, izjavio je Tucović.

Izuzetak za lek partuzisten

Tucić ističe da, u određenim slučajevima, kratkodelujući beta-agonisti i dalje mogu da se primenjuju intravenski za sprečavanje prevremenog porođaja, ali je njihova upotreba ograničena na najviše 48 sati, pod nadzorom specijaliste.
U Republici Srbiji ovo ograničenje se odnosi na lek "partuzisten". Intravenski, koncentrat za rastvor za infuziju, 0.5 mg/10 ml, i dalje može da se koristi, pod znatno većom kontrolom.
Ako lekar propiše intravensku primenu leka za sprečavanje prevremenog porođaja, majka i plod će biti pod stalnim nadzorom i ukoliko se jave kardiovaskularni problemi lekar će prekinuti terapiju.
Ukoliko se pacijenti leče kratkodelujućim beta-agonistima i imaju bilo kakvih pitanja u vezi sa lečenjem, treba da se posavetuju sa lekarom ili farmaceutom o daljem toku terapije, naveli su stručnjaci u ALIMS-u.

Dva slučaja neželjene reakcije u Srbiji

U agenciji za lekove i medicinska srdestva kažu da su u njihovoj bazi podataka do sada zabeležena samo dva slučaja neželjenih reakcija na ove lekove, koje nisu bile "ozbiljnog karaktera".

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP