Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

MANASTIR U PLAMENU

Požar u Prohoru Pčinjskom

Autor: Ag. | 27.01.2014 - 12:35:00h | Komentara: 0

U Manastiru Prohor Pčinjski danas oko 10 časova izbio je požar, izjavio je Tanjugu portparol Policijske uprave u Vranju Dragi Stamenković.

Prohor Pčinjski

Kraljev konak u manastiru Prohor Pčinjski | Foto: spc.rs

Stamenković je rekao da, prema dosadašnjim saznanjima, u požaru nema ljudskih žrtava i dodao da se sve raspoložive ekipe nalaze na terenu i nastoje da ugase požar.


Kako prenose beogradski elektronski mediji, u Manastiru Prohor Pčinjski gori deo poznat kao Kraljev Konak i izgoreo je krov.


Manastir Sveti Prohor Pčinjski se nalazi na šumovitim obroncima planine Kozjak, na levoj obali reke Pčinje, u blizini sela Klenike, 30 kilometara južno od Vranja.


Prema predanju, podigao ga je u 11. veku vizantijski car Roman Diogen u znak zahvalnosti Svetom Prohoru Pčinjskom, koji mu je prorekao da će postati car.


Manastir radi kao kulturno-prosvetni centar ovog kraja i u njemu radi bogoslovska škola, prepisivačko-iluminatorska radionica, a organizovano se uči ikonopisački zanat.

Požar koji je jutros izbio u delu kompleksa zgrada oko manastira Sveti Prohor Pčinjski ugašen je u poslepodnevnim satima, a vatrogasci radi svake sigurnosti još dežuraju na terenu, izjavio je portparol Policijske uprave u Vranju Dragan Stamenković, dodavši da nije bilo povređenih.
 

Episkop vranjski Pahomije izjavio je za crkveni Radio Iskon da je požar na krovnoj konstrukciji zgrade Kraljevog konaka primetio i prijavio nastojatelj manastira Sveti Prohor Pčinjski Nikolaj, koji je zajedno s gostima manastira pokušao da ga ugasi protivpožarnim aparatima ali nije uspeo jer se vatra brzo širila.

Pretpostavlja se da se požar pojavio na krovnoj konstrukciji u blizini odžaka, odakle se proširio na krov, a zatim i na ceo konak koji je uglavnom izgrađen od drveta.

Za sada nije poznat uzrok izbijanja požara kao ni kolika je razmera štete na zgradi konaka koji je bio u renoviranju.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP