Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

GORE KUĆE

Požari divljaju u Australiji (VIDEO)

Autor: Tanjug | 03.01.2015 - 10:03:00h | Komentara: 0

U požarima, koji bukte van kontrole, na jugu Australije, izgorelo je više kuća, a zvaničnici upozoravaju da se ta država suočava sa najvećom opasnošću posle smrtonosnih požara 1983. godine.

Požar u Australiji

Požar u Australiji | Foto: Profimedia

Živopisna brda Adelejd severoistočno od istoimenog grada, suočavaju se sa "izuzetno opasnim požarom" koji je, sa jakim vetrom i najavljenim visokim temperaturama, nemoguće preduprediti, rekli su zvaničnici.

- U ovom trenutku, imamo požar koji je veoma opasan i koji gori pod veoma nepovoljnim uslovima - rekao je šef vatrogasne službe Južne Australije Greg Netlton.

Požar u Samson Fletu širi se nesmetano u svim pravcima i na nepredvidiv način, a od petka popodne se sa 154 hektara proširio na 4,741 hektar na području od oko 38 kilometara.
Načičkana malim seocima, ova oblast je poznata po poljoprivrednoj proizvodnji i vinarijama, i ima populaciju od oko 40.000 stanovnika, preneo je AFP.


Do sada je uništeno pet kuća, a zvaničnici kažu da bi taj broj mogao da se poveća, jer vetrovi dostižu brzine do 110 kilometara na sat.
U požarima 1983. poginulo je više od 70 ljudi u državama Južna Australija i Viktorija, a na hiljade domova i zgrada je uništeno.
Premijer Južne Australije DŽej Vederil pozvao je stanovnike u ugroženim područjima da ih odmah napuste ili da se, ukoliko odluče da ostanu, pripreme za odbranu svojih domova.
Države Novi Južni Vels i Viktorija su spremne da pomognu Južnoj Australiji da se izbori sa požarom, zbog koga je proglašeno stanje elementarne nepogode.
U Viktoriji, gde se prognoziraju temperature do 40 stepeni Celzijusa, još jedan požar gori van kontrole blizu Marune na zapadu te države, gde su se vatrogasci tokom noći borili sa više od 320 požara.
Požari koji zahvataju nisko žbunovito rastinje česti su u Australiji tokom letnjih meseci.
U smrtonosnim požarima u februaru 2009. u Viktoriji, život je izgubilo 173 ljudi, a više od 2.000 kuća je izgorelo.

Tagovi:

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP