Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

Reporter Alo! na Tari

Požari i dalje pustoše!

Autor: V. L. | 28.08.2012 - 21:39:00h | Komentara: 0

- Šta nam preostaje nego da posedamo po ovim sablasnim gudurama i da se dobro isplačemo! Do pre neki dan ovo je bila lepota, priroda, divljina, a danas je sve tuga božja - ovim rečima dočekali su nas juče žitelji naselja Đurići na Tari, koju danima pustoši požar nezapamćenih razmera.

Na Tari i juče  gorele borove šume

Na Tari i juče gorele borove šume | Foto: Vladimir Lojanica

Vatrogasci ni juče nisu uspeli da obuzdaju stihiju koja se sa zapadnih oboda, prevoja Tetrebica, pronela pet-šest kilometara u dubinu prema jezeru Zaovine. U gašenju im pomaže i oko 300 žandarma, kao i Vojska Srbije.


- Barem 1.000 hektara terena pod borovom šumom je izgorelo. Ali to neće biti krajnji ceh nepogode, jer su ogromna prostransta i dalje pod vatrom. Radimo na prokopavanju puteva, krčenju šume kako bismo spasli naselja Đurići, Kostići, Rujevica - kaže Zlatan Jovanović, predsednik opštine Bajina Bašta.

Taru je juče obišao i premijer Ivica Dačić, saopštivši da su požari koji bukte Srbijom pokazali da naša zemlja nema dovoljno kapaciteta da se nosi sa nepogodama.

- Neke zemlje u regionu su rezervisane prema našoj ideji da sa Ruskom Federacijom u Nišu osnujemo humanitarni centar za reagovanje u vanrednim situacijama, pre svega što je Rusija u pitanju. Sada svima treba pomoć tog centra.
I Bosni i Hercegovini, i Albaniji, i Crnoj Gori. Mislim da će sve to biti prilika da mi zaista napravimo centar koji će raspolagati letelicama koje će uspešno moći da se nose sa stihijom - poručio je je Ivica Dačić.

Kiša gasila žarišta, al‘ ko ju je dozvao?

Dok su se mnogi obradovali jer je kiša u nedelju pomogla u gašenju požara širom Srbije, jedno pitanje i dalje stoji u vazduhu: da li ju je prizvala priroda ili moleban episkopa valjevskog Milutina?
Iako su meteorolozi još pre nedelju dana najavili zahlađenje za nedelju, episkop valjevski Milutin zakazao je „moleban za kišu“ istog dana kada je kiša predviđena.
„Svakako bi se veća verodostojnost postigla da se moleban organizovao pre tri ili četiri nedelje, s obzirom na to da suša traje već dva meseca“, kaže verski analitičar Živica Tucić, a o tome ni javnost ne prestaje da govori. „Ako upali ovo sa kišom, ja, evo, javno molim da se organizuje jedna molitva za povrat stare devizne štednje - jedan je od stotinu komentara čitalaca ispod informacije o molebanu na brojnim portalima.
Sa druge strane, u eparhiji valjevskoj kažu da je prašina koja se digla samo odraz neznanja.
- Ovaj vid molitve za kišu ili druge nepogode nije ništa novo u Crkvi. Prašina koja se digla okolo je samo jedno veliko neznanje pojedinaca o tajni Crkve i tajni njenih molitava. Kako se ponašamo prema svetinji molitve, tako nam, nažalost, i biva - stoji u saopštenju dostavljenom našoj redakciji.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP