Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

VRLO RIZIČNA MANIFESTACIJA

Prajd će obezbeđivati 6.500 policajaca!

Autor: Tanjug | 27.09.2013 - 12:48:00h | Komentara: 0

Ukoliko Biro za koordinaciju bezbednosti danas bude dao "zeleno svetlo" za održavanje Parade ponosa, tu manifestaciju će obezbeđivati 6.500 policajaca od kojih će 2.700 njih doći iz unutrašnjosti, rečeno je Tanjugu u MUP-u.

*Klik za uvećanje

*Klik za uvećanje | Foto: Blic

To je za gotovo 1.500 policijaca više u odnosu na broj koji je obezbeđivao prvu gej paradu održanu u Beogradu 10. oktobra 2010. godine.


Prvi pokušaj održavanja ove manifestacije u Beogradu je bio 30. juna 2001. godine, a njene učesnike su tada napali navijači fudbalskih klubova, ultra-nacionalističke grupe i simpatizeri nacionalištičkih stranaka uz prisustvo i podršku jednog broja sveštenika Srpske pravoslavne crkve. Policija tada nije odmah reagovala, a onda su i oni sami bili napadnuti. Tom prilikom povređeno je i više učesnika parade.

Godine 2009. održavanje gej parade bilo je u najavi, nakon čega su usledili pojačani napadi na gej aktiviste na javnim mestima, pa je njeno održavanje odloženo.

Naredne godine Parada ponosa je održana. U povorci je učestvovalo nešto manje od 1.000 građana, dok je broj policajaca koji je obezbeđivao tu manifestaciju bio pet puta veći. Iako su učesnici parade bili maksimalno obezbeđeni, a manifestacija se održavla u strogo označenom delu grada, u centru i na rubnim delovima prestonice je bilo nereda.

Na osnovu bezbednosnih procena prošlogodišnja Parada nije održana, što je izazvalo veliko negodovanje LGBT udruženja i organizatora.

Iako će odluka na osnovu bezbednosnih procena o ovogodišnjem održavanju Parade ponosa biti poznata popodne, beogradski mediji danas izveštavaju da je ona gotovo izvesna, a u tom slučaju svi ostali skupovi najavljeni za sutra u Beogradu će biti zabranjeni.

Blic saznaje da će pripadnici MUP-a već večeras biti raspoređeni na položaje po ulicama Beograda kako bi sprečili bilo kakav incident.

Učesnike parade u parku Manjež čuvaće, kako se navodi, policajci raspoređeni u tri prstena, ali će još toliko prstenova biti u širem centru grada.
Pozivajući se na svoje izvore iz MUP-a, list ističe da se situacija oko procene održavanja gej parade "menja iz sata u sat".

"Sa terena još stižu informacije po njima se i pravi plan angažovanja policije. Određeno je nekoliko desetina položaja, na kojima će policajci biti raspoređeni. Cilj policije je da učesnici parade budu maksimalno zaštićeni i niko ko bi mogao da im naudi neće moći da im priđe", rekao je izvor "Blica" iz MUP'a.

Navodi se da je za obezbeđenje parade angažovan celokupan sastav Žandarmerije, interventnih jedinica i brigade beogradske policije, kao i policajci iz svih uprava u Srbiji.

Ukoliko sutrašnji prajd bude održan on će biti organizovan po principu iz 2010. godine sa početkom u parku Manjež, odakle će okupljeni krenuti u šetnju Nemanjinom ulicom. Kod zgrade Vlade Srbije skrenuće desno u Ulicu kneza Miloša, kojom će se kretati do raskrsnice sa Masarikovom. Kolona će se potom vratiti u park Manjež, gde ći biti održan program.

Inače, protestne skupove za sutra u isto vreme najavilo je devet desničarskih organizacija i pokreta i to u neposredoj blizini rute kojom će učesnici prajda šetati.

Pristalice "Obraza" najavile su da će se okuiti u 9 sati ispred Saborne crkve, odakle će prošetati najužim centrom grada do Vaznesenjske crkve u Ulici admirala Geprata.

"Dveri" se okupljalju u 12 sati ispred zgrade Vlade Srbije u Nemanjinoj, a "Zavetnici" će se okupiti ispred Ustavnog suda u Bulevaru kralja Aleksandra. Pokret "Naši" i još nekoliko individualnih skupova najavljeno je duž Ulice kralja Milana.

Organizatori ovih desničarskih organizacija, prenose mediji, kažu da će proteste održati uprkos eventualnoj zabrani.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP