Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

ORGANIZATORI TVRDE

Prajd: Ove godine je bezbedno! Palma: Molim Vladu za zabrani gej paradu!

Autor: B92.net / Tanjug | 23.09.2013 - 13:48:00h | Komentara: 4

Organizatori Parade ponosa saopštili da je bezbednosna procena za održavanje ovogodišnjeg Prajda pozitivna.

Boban Stojanović

Boban Stojanović | Foto: Zoran Ilić

- Niko nas nije zvanično obavestio ali smo nezvanično saznali da je

Palma moli vladu da ne dozvoli odrzavanje Parade!

Dragan Marković Palma

Predsednik Jedinstvene Srbije Dragan Marković zatražio je danas od Vlade Srbije da ne dozvoli održavanje Parade ponosa u Beogradu 28. septembra.

- Molim Vladu Srbije da u ime JS i svih građana koji misle isto kao ja, a takvih je u Srbiji više od 95 odsto, ne dozvole da se održi gej parada - rekao je Marković odgovarajući na pitanja novinara u Pres centru Tanjuga.

Marković je ponovio svoj stav da nema ništa protiv LGBT osoba, ali da smatra da "ne treba na ulici da prestavljaju ono što nije u skladu sa tradicijom".

bezbednosna procena urađena prošle nedelje pozitivna. Negativna bezbednosna procena može biti samo znak nadležnim službama da bolje rade svoj posao, a ne razlog za zabranu. To je i stav Evropskog suda za ljudska prava koji Srbija mora da poštuje - rekao je član organizaciog odbora Parade Goran Miletić na konferenciji za novinare.
Miletić je naveo da je ovih dana urađena i dopuna bezbednosne procene, ali da organizatori Parade ponosa nemaju nikakve informacije o tome.
Organizatori su pozvali sve građane, političare i predstavnike institucija da prisustvuju Paradi zakazanoj za subotu, 28. septembar.
- Pozivamo državne organe da objave sve bezbednosne procene na osnovu kojih su prethodnih godina zabranjivane Parade, jer takvi tajni i fantomski dokumenti ne smeju da postoje - rekao je Miletić.

Članica organizacionog odbora Maja Mićić rekla je da je neophodno povećati javni pritisak na nadležne da objave bezbednosne procene jer je na osnovu tih dokumenata Parada zabranjena 2009, 2011. i 2012. godine.

- Zahtevamo i da se u svakom gradu odredi po jedan policajac koji će se baviti problemima i nasiljem nad LGBT populacijom, kao i konkretne
rezultate u procesuiranju odgovornih za rizike i nasilje zbog kojih je Parada zabranjivana - rekla je ona.

Organizatori su od Skupštine Srbije zatražili da na dnevni rad stavi zakone koji će poboljšati položaj LGBT populacije poput Zakona o regulisanju pravnih posledica prilikom promene pola.

Hoće li biti tog  „Prajda“?: I ove godine  odluka u pet do 12

Još nema zvanične zabrane "prajda" | Foto: Marko Đurica

- Dobro je da je usvojen Zakon o zabrani diskriminacije i uvedeno krivično delo zločina iz mržnje, ali to nije dovoljno. Tražimo i usvajanje Nacionalne strategije protiv nasilja i pratećeg Akcionog plana koji bi trebalo da se sadrže i posebne delove i o LGBT populaciji - rekla je Maja Mićić.

Boban Stojanović iz Organizacionog odbora Prajda istakao je da su ove godine naišli na velike probleme u organizovanju Parade jer su neke
kulturne institucije tražile ogromne sume novca da bi se programi Nedelje ponosa odvijali u njihovim prostorijama.

- Tražili su enormne sume novca jer ne žele da se povezuju sa LGBT populacijom i Prajdom ali se ove godine broj dostupnih prostora ipak povećao - rekao je Stojanović.

Stojanović je naveo da je i istraživanje Strateškog marketinga pokazalo da Parada ponosa menja stvari jer je otvorila pitanje odnosa prema LGBT zajednici.

Poslednji komentari
  • ЦИЦОВИЋ Vreme: 23.09.2013 14:20h

    НИКАДА И ПОНАВЉАМ НИКАДА НЕ ТРЕБА ДОЗВОЛИТИ ПАРАДУ КОЈА СЕ УЗГРЕД ЗОВЕ ''ПАРАДА ПОНОСА''.

  • Gradjanin Vreme: 23.09.2013 14:35h

    dugogodisnje smaranje i maltretiranje normalnog naroda se nastavlja.... a nasilje najvise prizivaju, i nadaju se, upravo ovi bolesnici, jer ih to pali...

  • Dete sa sela Vreme: 23.09.2013 15:14h

    Veliko NE! - "paradi ponosa" Zar i decu da nam iskvare tim shetnjama. Kako detetu objasniti da to nije normalno da dva ista ljudska pola budu u vezi?!!!

  • Zoran M. Vreme: 23.09.2013 17:53h

    Palma se malo zaneo pa misli da je u Rusiji.Bolje parada ponosa nego parada razularenih "navijaca" posle izgubljene utakmice.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP