Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

RODITELJI PREMINULE TEODORE (5) OGORČENI NA APELACIONI SUD

Prava okrivljenog im preča od smrti deteta!

Autor: P. Vujanac | 22.03.2014 - 07:02:00h | Komentara: 2

Pet godina od smrti petogodišnje Teodore Jovanović, koja je umrla zbog nemara lekara, Osnovni sud je pedijatra valjevske bolnice Vladimira Rankovića (43) osudio na minimalnih godinu dana zatvora.

„A da li ima pravde za nas roditelje“: Saša

„A da li ima pravde za nas roditelje“: Saša | Foto: Predrag Vujanac

Apelacioni sud je presudu ukinuo i proces vratio na početak, ali ne zbog male kazne, nego zato što je okrivljenom, kako je navedeno, „bilo povređeno pravo na odbranu“!


„Šokirani smo i ogorčeni jer ovo je vređanje inteligencije, dostojanstva i pravde. Zaprećena kazna zatvora za ovo krivično delo je od jedne do osam godina, a lekar odgovoran za smrt našeg deteta, što su dokazali i veštaci sudsko-medicinskog odbora Medicinskog fakulteta, osuđen je na minimalnu kaznu. Osnovni tužilac se žalio i kada smo očekivali da će Apelacioni sud kaznu povećati, doneta je odluka da se suđenje vrati na početak jer Osnovni sud u dokaze nije uvrstio izveštaj komisije Ministarstva zdravlja, pa je na taj način povređeno pravo na odbranu okrivljenog. Pitamo se da li ima pravde za nas oštećene, roditelje nedužnog deteta“, zapanjeni su Teodorini roditelji Saša i Aleksandra.

Teodora

Teodora


Njihova ćerka je zbog uvrtanja creva i unutrašnjeg krvarenja preminula 1. oktobra 2009. Veče pre toga, zbog bolova u stomaku, malaksalosti i povraćanja, roditelji su je odveli na dečje odeljenje, gde ju je pregledao dr Ranković. U presudi je navedeno da je on „očigledno nesavesno postupio“, jer osim fizikalnog pregleda nije sproveo nijednu drugu dijagnostičku proceduru, a dete je vratio kući uz prepisanu tepariju „humana“ elektrolitom. Po nalazu veštaka sudsko-medicinskog odbora, pedijatar „nije prepoznao teško oboljenje niti je primenio odgovarajuću dijagnostiku, a što bi moglo sprečiti izumiranje creva i samotrovanje organizma“.

„Ova presuda, međutim, pala je jer Apelacioni sud nije kao dokaz uzeo izveštaj komisije Ministarstva, koja je navela da je navodno ispoštovana lekarska procedura. Suština je da nije učinio ništa i da mog deteta više nema, ali da pravdu još nismo dočekali“, kaže Saša Jovanović.
Poslednji komentari
  • Darko Vreme: 22.03.2014 11:00h

    pa cale, znas sta ti je ciniti...

  • Mima Vreme: 23.03.2014 12:24h

    Pa, ljudi, dokle ovako? Koja tuga?! Koliko će još ovi očajni roditelji, a i mnogi drugi, čekati pravdu u Ovoj Srbiji? Apelacioni sud, kao institucija nije nedodirljiv, treba pročešljti sve sudije i nagomilanu birokratiju, pa odvojiti " žito od kukolja! " Gospodine Vučiću, evo vam zadati zadatak... počnite od reforme sudstva, pravda je slepa, spora ali dostižna... bar tako treba da bude.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP