Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

POZNATI OSUĐENICI IZBEGAVAJU ROBIJU NA RAZNE NAČINE

Prave decu i oru njive da bi odložili zatvor!

Autor: Ivan Milićević | 05.04.2015 - 20:30:00h | Komentara: 1

Da bi osuđenik u Srbiji prolongirao odlazak na izdržavanje zatvorske kazne, potrebno je da, između ostalog, ispunjava i jedan od ovih uslova - da ima trudnu ženu, ispitni rok, ili neodložne poljske ili sezonske radove!

Kristijan sa  ćerkicom

Kristijan Golubović sa ćerkicom | Foto: facebook

U pitanju su osuđenici koji poziv čekaju na slobodi, odnosno van pritvora. U aktuelnom Zakonu o izvršenju krivičnih sankcija navedeno je ukupno devet razloga koji ovakvim osuđenicima omogućavaju da prolongiraju izdržavanje kazne i do šest meseci. Upravo zbog odredbi ovog zakona, nije iznenađujuće što se, na primer, Aleksandar Kristijan Golubović (45), Aleksandar Vavić (28), ali i mnogi drugi poznati osuđenici, i dalje šetaju slobodno, uprkos pravosnažnim presudama kojima su osuđeni na višegodišnje zatvorske kazne. Trudnoća supruga ili devojaka najčešći je razlog zbog kog se u Srbiji odlaže odlazak u zatvor, a odmah za tim slede neodložne fakultetske i poslovne obaveze.

Aleksandar Vavić

Aleksandar Vavić

Tako je trudnoća supruge Kristijana Golubovića i njen porođaj 10. februara bio dovoljan razlog da zatraži odlaganje izdražavanje kazne za još šest meseci, na koju se trebao vratiti 1. aprila. On je polovinom novembra prošle godine presudu sačekao na sigurnom, u Nemačkoj, a zahtev za odlaganje kazne uputio je preko svojih advokata. O odluci treba da se izjasni sud. Zasad se slobodno šetka po Nemačkoj i Austriji, ali to neće moći večno da traje jer, i pored toga što je rođen u Frankfurtu, Golubović nema nemačko državljanstvo, pa ga čeka izručenje Srbiji kada bude morao da se javi u zatvor. Kako „Alo!“ saznaje, on je u Nemačkoj iznajmio stan, a uz pomoć prijatelja prodaje majice sa svojim likom, naplaćuje slikanje sa fanovima, organizuje izložbe, a sada se sprema i za boks meč početkom maja u Beču, što znači da svakako ne misli da se još vrati iza rešetaka.

Sefan Karić

Sefan Karić | Foto: Twitter / whosay.com

Iz istih razloga vođa navijačke grupe „Alkatraz“ Aleksandar Vavić i dalje nije odslužio kaznu od 22 meseca zatvora, zbog ranjavanja Stefana Gajića. Poznat je i slučaj Stefana Karića (31), koji je u više navrata odlagao robiju na koju je bio osuđen zbog izazivanja saobraćajne nesreće posle koje je ostala nepokretna njegova devojka Stanislava Staša Pavlović (39). Zatvor je prolongirao najpre iz zdravstvenih razloga, a potom i obavezama na studijama u Moskvi. Luka Karadžić, brat Radovana Karadžića, takođe je uspešno odložio odlazak u zatvor zbog saobraćajne nesreće iz zdravstvenih razloga, a u međuvremenu mu je ukinuta kazna od dve godine zatvora, pa je suđenje skoro krenulo iznova.

Osuđen na  dve i po godine: Luka Karadžić

Luka Karadžić | Foto: AP

Advokat Irina Borović objašnjava da gotovo svi osuđenici pišu zahteve za odlaganje zatvora.

- Najčešći su razlozi trudnoća, ispitni rokovi, a imali smo i klijenta koji je odložio zatvor zbog neodložnih poljoprivrednih radova. Sudovi dosta temeljno pristupaju ispitivanju ovih zahteva, ali u ovim slučajevima gotovo uvek izlaze u susret osuđenicima - kaže Borovićeva.

Kupuju vreme

Irina Borović

Irina Borović | Foto: Media centar

Advokat Irina Borović kaže da, osim zakonski propisanog odlaganja, osuđenici mogu da dobiju na dodatnom vremenu ulaganjem žalbi ili izbegavanjem da prime poziv za izdržavanje kazne.

- Od trenutka kada primi poziv za izdržavanje kazne, osuđenik ima rok od tri dana da nadležnom sudu podnese zahtev za odlaganje. Vremenski rok koji je propisan zakonom počinje da teče od trenutka kada stranka primi rešenje da je sud uvažio zahtev. U međuvremenu, ulaganjem žalbi ili izbegavanjem da prime rešenje, mogu dodatno dobiti na vremenu - kaže Borovićeva.

Razlozi odlaganja:
- Teški bolesnici koji nemaju uslova za lečenje u zatvorskoj bolnici
- Neodložni poljski i sezonski radovi
- Osuđenice u šestom mesecu trudnoće ili majke dece mlađe od 1. godine
- Supruga osuđenog pred porođajem ili dete mlađe od šest meseci
- Osuđeni obavezan da završi započeti posao
- Završetak školovanja i polaganje ispita

Poslednji komentari
  • Sonja Vreme: 06.04.2015 04:25h

    A,ako se nesto doda, i perut u kosi moze biti razlog za odlaganje.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP