Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

DA SE PODSETIMO...

Prave starlete, lažne diplome i egzotično voće!

Autor: Ivana Kljajić | 28.12.2014 - 07:00:00h | Komentara: 4

Da Srbija ne može bez afera, pokazala je i godina za nama. Ipak, za razliku od ranijih perioda, 2014. servirala nam je skandale u nekim sasvim novim segmentima i u sasvim novim formama. Neki od takvih su, na primer, zavirivanje u doktorate moćnih funkcionera ili višenedeljno natezanje oko toga da li je jedna televizijska emisija zabranjena ili uklonjena zbog nerentabilnosti. Uz to, godinu su ispunile afere u kojima su glavni akteri bili Aleksandar Vulin zbog sumnjivih novčanih transfera, Ivan Mrkić zbog atraktivnih savetnica i predsednički bračni par zbog rasipništva.

Tomislav Nikolić i Dragica Nikolić

Tomislav Nikolić i Dragica Nikolić | Foto: Dejan Živančević

U godini za nama, prvi put su
skandali potresali sfere u kojima ih ranije nije bilo. Pa da se podsetimo...

Američka turneja Tomine svite


Predsednik Tomislav Nikolić uspeo je da od važnog službenog puta povodom početka zasedanja Generalne skupštine UN-a napravi pravu aferu, koja je tresla Srbiju više od nedelju dana. Povod za to je bio spisak putnika koje je Nikolić iz potpuno nejasnog razloga poveo u Njujork, među kojima su se našli ne samo njegova supruga, već i snaja i drugi predstavnici privatne fondacije Dragice Nikolić, kao i brojni činovničići iz Predsedništva Srbije. Zanimljivo je da su članovi Tomine svite bili medijima od velike pomoći u razotkrivanju ove afere jer su se na društvenim mrežama sami hvalili fotografijama iz Njujorka i tako otkrili da je spisak putnika bio znatno širi od zvaničnog.

Dragičini milioni bez porekla


Supruga predsednika države Dragica Nikolić javno se hvali da je kroz fondaciju koja nosi njeno ime uspela da sakupi neverovatnih sedam miliona evra, ali kao zmija noge krije poreklo tog novca. Ova organizacija od početka je naopako krenula sa radom, smeštajući sedište privatne fondacije na adresu Predsedništva! Uprkos pritisku javnosti, gospođa Nikolić i dalje krije ko je uplaćivao novac za njen humanitarni rad, čime potkrepljuje sumnje da fondacija posluje aferaški. U njenu odbranu skočio je i sam predsednik Tomislav Nikolić, koji je obrazloženjem da je reč o donatorima iz inostranstva samo dodatno zamutio stvar. Prva dama izazvala je skandal i kada je od državnih para pokrenula sopstveni sajt „supruga.predsednik.rs“, koji je ne samo identičan zvaničnoj internet prezentaciji šefa države, već je bio „okićen“ zastavom, koju jedino predsednik Srbije može da koristi. Uklanjanje tog znamenja bio je jedini ustupak koji je Dragica Nikolić ove godine učinila na pritisak javnosti. Milioni su ostali strogo čuvana tajna.


Starlete u srpskoj diplomatiji

Vanja Hadžović

Vanja Hadžović | Foto: Gentleman Choice
Posle prašine koju je podigao angažovanjem obnažene savetnice Vanje Hadžović, ministar spoljnih poslova Ivan Mrkić već na početku 2014. upao je u novu, još provokativniju aferu - pojačao je svoj kabinet sa još dve starlete sličnog kalibra. Mrkić je neposredno pred zabranu zapošljavanja u javnom sektoru u vatru srpske diplomatije, i to bez konkursa, ubacio manekenku Mariju Grujić, koja je u erotskim pozama punila naslovnice muških magazina, i glumicu Nevenu Ljubić Lojović, koja je u diplomatiju uletela pravo iz serije „Selo gori, a baba se češlja“. Novi šef srpske diplomatije Ivica Dačić nije ih najurio, već je elegantno sačekao da im isteknu ugovori i one su u oktobru napustile MSP.

Ogoljeni Vulin

Aleksandar Vulin

Aleksandar Vulin | Foto: Kostadin Kamenov

U finišu 2014, ministar rada Aleksandar Vulin nakarikao je toliko afera u vezi s raspodelom državnog novca da ih je teško i nabrojati. Dve najteže svakako su one koje se tiču NVO sektora i nabavke stolica. Njegovo ministarstvo dalo je 1,8 miliona evra sumnjivim organizacijama socijalne zaštite koje niti ispunjavaju kriterijume konkursa niti su postojale kada je konkurs raspisan. Kada je afera otkrivena, zaštitio se od krivične odgovornosti tako što je naprasno poništio konkurs i rešio da novac preusmeri u fond za lečenje dece. Istovremeno je odlučio da potroši 1,4 miliona evra na kancelarijski nameštaj i kompjutersku opremu za ustanove socijalne zaštite, izbegavajući tender i sugerišući nabavljače, čime je ostavio veliki prostor za mito i korupciju. Međutim, nijedna od ovih afera i aferica nije toliko ogolila Vulina koliko jedna neobična sličica koja je iscurila u javnost: ministar Vulin krišom je uslikan kako se baškari u spa centru luksuznog prestoničkog hotela!

Doktori ili „doktori”?

Mića Jovanović

Mića Jovanović | Foto: Vesna Lalić
Ispalo je tako da je Mića Jovanović jedina kolateralna šteta afere čiji su akteri bili mnogo veće zverke od njega. Deo stručne javnosti optužio je prvog čoveka srpske policije Nebojšu Stefanović da je plagirao doktorski rad kojim je na Univerzitetu „Megatrend“ stekao najviše akademsko zvanje. Bura je nekako stišana kada se umešao Aleksandar Vučić, koji je rekao da je obrazloženje koje je pratilo tvdnju o plagijatu najveća glupost koju je ikada čuo. Ubrzo posle Stefanovića, slične neprijatnosti osetili su i gradonačelnik Beograda Siniša Mali, ali i bivši funkcioner Demokratske stranke Aleksandar Šapić. I njihovi doktorati bili su predmet stručne analize, a zaključak je bio isti - prepisano!

„Utisak nedelje“ na ulici

Olja Bećković

Olja Bećković | Foto: Nebojša Marković

U ovoj godini prevremeno je penzionisan najdugovečniji politički tok šou „Utisak nedelje“! Autorka emisije Olja Bećković otvoreno je progovorila o načinu na koji je to urađeno i označila to kao klasičnu zabranu emitovanja. To je bio okidač da se javnost prilično ustalasa i aktuelnu vlast optuži za gušenje medijskih sloboda i cenzuru. Gotovo istovremeno, s programa Studija B je skinut Predrag Sarapa, što je samo pojačalo povike protiv disciplinovanja medija, pa dovelo i do organizovanja peticija, ali i protestnih okupljanja ispred zgrada Televizije B92 i Studija B.

Podaci građana na izvol’te

Zbog bezbednosnih propusta, manjkavosti sistema ili bahatosti odgovornih, lični podaci građana Srbije, kako se nedavno otkrilo, deljeni su šakom i kapom, pa je curenje ovakvih informacija u nekoliko navrata poprimilo odlike velike afere. O šteti koja je milionima građana Srbije ovim pričinjena može se samo nagađati, jer su svi otkriveni slučajevi još pod istragom. Najveći blam doživela je Agencija za privatizaciju, na čijem sajtu su neovlašćeno objavljeni podaci o ličnosti za 5.190.396 građana Srbije i više od 4.000 finansijskih dokumenata. Ogromna količina podataka od čak 1,22 gigabajta ostavljena je tako da svako može da im pristupi, preuzme i potencijalno zloupotrebi. Otprilike u isto vreme, grupa hakera alarmirala je i srpsku javnost i tužilaštvo kada je objavila da je uzela JMBG i ostale lične podatke gotovo svih stanovnika. Direktor Poreske uprave Marko Marinković šokirao je javnost kada je otkrio da Milica Bisić, koja je radila kao savetnik u Ministarstvu finansija u vreme Mlađana Dinkića, i danas kao konsultant, koristi bazu podataka koju je iznela iz Poreske uprave.

Čistka u vrhu policije!

Rodoljub Milović

Rodoljub Milović

Jedna od najdelikatnijih afera ove godine svakako je bila ona u vrhu srpske policije. Velika seča policijskih generala zvanično je obrazložena lošim rezultatima u borbi protiv narko-dilera. Međutim, smena načelnika policijskih uprava mesecima je pripremana kroz medije otvaranjem brojnih afera čiji su glavni akteri bili iz samog vrha MUP-a. Najupečatljiviji detalj bila je prava igranka sa identitetom „generala Papaje“, kako je narko-bos Darko Šarić na suđenju šifrovano nazivao načelnika UKP-a Rodoljuba Milovića. Afera je završena smenom ukupno pet načelnika. Uz Milovića, sklonjeni su načelnik Uprave policije Mladen Kuribak, načelnik Uprave MUP-a za obezbeđenje ličnosti i objekata Zoran Tomašević, načelnik Uprave granične policije Nenad Banović i načelnik saobraćajne policije Dragiša Simić.

Poslednji komentari
  • Nikola Vreme: 28.12.2014 11:04h

    Zaboravili ste medju laznim diplomama i plagijatorima Vladimira Marinkovica koji je doktorirao za 11 meseci, sto je nemoguce i predstavlja skandal, plagijat i krivicno delo

  • BgBoy Vreme: 28.12.2014 11:47h

    Slika i prilika propale Srbije! Ministri sa lažnim doktoratima, predsednik sa lažnom diplomom, starlete u diplomatiji, generali mupa u direktnoj sprezi sa mafijašima... Jednom rečju Bela Lađa uživo, a Šojić na čelu države! Mada je i Šojić za ove mala beba!

  • Lune Vreme: 28.12.2014 17:43h

    Hm,hmm.. utisak veka, ostaje i dalje, kada je 5 oktobar, bagerom smenjivao RTS, a ona likovala i trljala ruke da se ubaci...A...?

  • Prle Vreme: 29.12.2014 00:55h

    Imperijalsiticke sluge i oblizivaci briselskih birokrata koji su nas uveli u zonu prezaduzenosti svojim neznanjem,nestrucnoscu,nemoralom, bahatoscu treba pomesti jednim referendumom u kome cemo se izjasniti dali smo za DA ili za NE da ovakve kreature koje su nas prevarile na izborima ( "nece biti smanjenja plata i penzija" ) i dalje ostanu na vlasti. Mi nismo grci i drugi zrtveni jarci tj.gradjani zemalja EU - mediteranskih zemalja koji u ocaju ne prekidaju sa strajkovima vec dve godine. Strajkuju protiv mera stednje cak gradjani i u Briselu. Dosta nam je bilo politickih kulova koji su zaboravili nacionalne interese i zemlju daju strancima na dobos ! Promene su potrebne. Zar da nas predstavljaju Dragica i Toma ? Alo,alo dali smo mi normalni ?

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP