Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

LUDO VREME

Pravi sneg tek za mesec dana!

Autor: J. Jokanović | 23.01.2014 - 19:52:00h | Komentara: 1

I dok američkim kontinentom ponovo hara snežna oluja, meteorolozi u Srbiji sneg najavljuje samo za vikend, ali se on neće duže zadržavati. Naši meteorolozi zasad ne mogu da prognoziraju da li će snega biti i tokom sledećeg meseca, ali prema dugoročnoj prognozi međunarodnog meteorološkog centra „Accuweather“ do 7. marta snežne padavine se na našim prostorima mogu očekivati samo 2. februara, a zatim i od 20. februara.

Ukoliko se, obistine najave stručnjaka, Srbiji preti opasnost od suše, što bi, ističu ratari, moglo da dovede do manjih prinosa useva, a to bi direktno uticalo na poskupljenje hrane.

Prolećno vreme  usred zime

Prolećno vreme usred zime | Foto: Nebojša Marković

 - Fondovi hrane su već ozbiljno ugroženi, a suša bi mogla to dodatno da pogorša i dovede do nestašice. Prolećna setva je već dovedena u pitanje, jer je zemlja isušena, a rezervoari vode su na minimumu - kaže Milan Prostran, agroekonomski analitičar. S druge strane Miljan Gvozdenović iz Instituta za ratarstvo i povrtarstvo tvrdi da stanje još nije alarmantno.

Ugroženi usevi

Ugroženi usevi | Foto: Beta

 - Ovo nisu idealni uslovi za odgoj useva, ali oni su sada u stanju mirovanja, pa se vreme neće suviše negativno odraziti na njih. Ipak, najavljeni sneg raduje ratare. Toplo i suvo vreme ne pogoduje ozimim kulturama, njima je potreban snežni pokrivač koji bi obezbedio vlagu zemljištu, ali i zaštitu od eventualnih niskih temperatura - rekao je Gvozdenović, dodajući da se ne bi usudio da pravi tako oštre procene kako će to dovesti do povećanja cene hrane. Takođe, zbog toplog vremena, voće je počelo ranije da pupi, pa bi niske temperature u februaru i martu mogle biti pogubne za voćarstvo i vinogradarstvo. A, prema prognozama meteorologa, snežnih padavina će tokom vikenda biti u celoj zemlji. „Sneg će, iako slab, sasvim izvesno padati i dostići visinu od dva do deset centimetara u nižim predelima, a u Beogradu od tri do pet, ali se neće zadržavati. Maksimalna dnevna temperatura poslednjeg radnog dana biće od dva do šest stepeni, a u Beogradu četiri. U subotu na nedelju će se dodatno spustiti, pa će se u nedelju temperatura kretati od -1 do 1 u Beogradu, odnosno -1 do nula stepeni u ostatku zemlje - navodi meteorolog RHMZ Nedeljko Todorović.


Glavobolje, nesanica...

Toplo vreme za ovo doba godine negativno se odražava i na zdravlje ljudi. „Došlo je do poremećaja sezonskog bioritma, jer je naš organizam bio pripremljen za zimu. Mnogo ljudi se žali na glavobolju, vrtoglavicu, poremećaj sna, dok bi se kod hroničnih bolesnika kao jedan od najčešćih simptoma tog poremećaja izdvojila hipertenziju. Pa ipak ne možemo sa sigurnošću reći da je za sve krivo neuobičajeno toplo vreme za ovo doba godine, jer postoje i unutrašnji faktori koji mogu biti uzročnici ovih stanja“, kaže za „Alo!“ dr Nada Macura, portparol Hitne pomoći.
 
Poslednji komentari
  • Alex Vreme: 23.01.2014 22:24h

    zasto pisete ovakve gluposti, snega do nedelje ce svuda biti oko 10cm, i navise, i nadjite mi gde je accuweather stavio takvu prognozu, da ce sneg biti 2 februara i 20og do tada ce se 10 puta promeniti prognoza... ne sirite lazi... na planinama ce biti cak i vejavica pogotovo na kopaoniku....

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP