Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

ALO! OTKRIVA

Pravilnikom „smanjili“ cug nacije!

Autor: Aleksandra Medaković | 24.03.2013 - 23:19:00h | Komentara: 2

Krajem 2011. godine, Srbija je praktično preko noći promenila način evidentiranja količine uvezenih alkoholnih pića i uvela novu jedinicu mere - litar stopostotnog alkohola (LA), zbog čega se više ne mogu dobiti podaci koliko smo realno litara alkohola uvezli, otkriva „Alo!“.

Umesto 1.000 litara,  po novom merenju  uvezli smo „samo“  400 litara viskija

Umesto 1.000 litara, po novom merenju uvezli smo „samo“ 400 litara viskija | Foto: Shutterstock

Naime, 28. decembra 2011. godine, Upravi carina stigao je hitan dopis da se sve količine uvezenih alkoholnih pića, umesto u litrima, od tog dana prikazuju u litrima stopostontnog alkohola (LA). U prevodu to znači da se alkoholna pića ne mere u količinama koje su uvezene, već se preračunava koliko u njima ima čistog alkohola. Na primer, prema pravilniku i računu kojim se rukovode carinici, 1.000 litara viskija „balantajn“ prikazuje se kao 400 litara čistog alkohola. Razlika u količini iznosi čak 600 litara („balantajn“ ima 40 odsto alkohola).


Tako je, prema podacima Uprave carina, u 2012. godini u Srbiju uvezeno ukupno 1.955.646 (LA) žestine, dok smo, prema starim merama, u 2011. godini popili čak 4.811.306 litara uvozne rakije, likera i ostalih žestokih alkoholnih pića. Iako se čini da je prošle godine smanjen cug za skoro tri miliona litara, u stvari je višestruko povećan. 

Naime, grubom računicom i pod uslovom da uvezeno piće u proseku ima 30 procenata alkohola, proizlazi da smo u prošloj godini popili čak 6.518.821 litar uvozne žestine, odnosno skoro dva miliona više nego 2011. godine! Ništa manje zanimljiv je i podatak da kompanije koje uvoze luksuzna alkoholna pića u Srbiju beleže sve veću prodaju.
Naime, prema podacima koje su pre nekoliko dana izneli predstavnici proizvođača svetski poznatog škotskog viskija, njihova firma u poslednje vreme beleži povećanje potražnje za luksuzne varijante ovog pića, koje koštaju i do deset puta više od „običnog“ viskija, dakle više od 100 evra!

Uprava carina: Tako se meri u EU


U Upravi carina ističu da je do ovakve promene propisa došlo usled procesa usklađivanja domaće regulative sa standardima EU.
- Taj proces traje godinama, ali je veliki broj jedinica usklađen upravo 2011. godine. Dakle, prema Zakonu o carinskoj tarifi, predviđeno je da „vlada uredbom najkasnije u novembru tekuće godine za narednu godinu usklađuje nomenklaturu carinske tarife sa kombinovanom nomenklaturom Evropske unije, koja će se primenjivati na svrstavanje proizvoda u carinskoj tarifi“ - navode u Upravi carina, odakle poručuju i da sve zemlje EU koriste litar čistog alkohola kao merni standard, te da je komparacija sa ranijim godinama moguća na osnovu drugog kriterijuma – neto mase. Zanimljivo je da smo ovaj pravilnik, za razliku onog o mleku, potpuno ispoštovali.

Poslednji komentari
  • drLaki Vreme: 25.03.2013 10:11h

    Znaci od njih je ministar Knezevic video foru za aflatoksin.

  • SuperHik Vreme: 25.03.2013 10:20h

    Nisam sve popio, majke mi, ostala jejoš neka flaša u podrumu....

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP