Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

OBELEŽAVA SE

Pre 14 godina srušen
mit o F-117A (VIDEO)

Autor: A. O. | 27.03.2013 - 12:09:00h | Komentara: 4

''Noćni soko'' F-117A koji je stekao oreol ''nevidljivog'' oboren je pre 14 godina u selu Buđanovci, pošto je prethodno gađan sa dve rakete tipa "neva". Jedinicom koja ga je oborila komandovao je pukovnik Zoltan Dani.

Ovo je oborio Zoltan Dani

Ovo je oborio Zoltan Dani | Foto: AP

Zahvaljujući sposobnosti jedinice, ispravnoj tehnici i "maloj tehničkoj inovaciji" uspeli da pogode F-117A sa zemlje. Oborio ga je 3. divizion 250. brigade Protivazdušne odbrane u 20 i 42 sata. Pali avion je dug 20,3 metra, visok 3,8 metara, s rasponom krila od 13,3 metra, a postiže maksimalnu brzinu od 0,9 maha.

117A

Pao 117A | Foto: Reuters

Konstruisan je u obliku brušenog dijamanta, što je neuobičajno za letelice te namene, a u američkoj vojnoj terminologiji dobio je naziv "stelt", što na engleskom jeziku znači "krišom", "u potaji", ili "nevidljivi avion".

F117-A

F117-A | Foto: Reuters

Dobru reputaciju stekao je borbenim letovima nad Irakom u Zalivskom ratu 1991. godine, kada je, po objavljenim podacima, 1.270 puta proleteo neprimećen nad iračkim radarima, u 39 borbenih misija.

Film ''Drugi susret''

Američki pilot i komandir jedinice koja je srušila "nevidljivi" F-117 ponovo su se sreli 13 godina posle NATO bombardovanja, a njihov susret prikazan je u dokumentarnom filmu "Drugi susret" reditelja Željka Mirkovića!

- I sada sin prevodi intervju i pita:''Tata, šta bi ti uradio kada bi se sreo sa njim?'' Pa ništa, on je izvršavao svoje zadatke ja svoje, verovatno ni on nema ništa protiv mene kao ni ja protiv njega. I verujem da bih ga nakon susreta pozvao na piće - rekao je Zoltan Dani, bivši komandant raketne brigade.

Posle toga, nastao je film i reditelj je upoznao dvojicu vojnika.

- Pa ja sam nepozvan bio na srpskoj teritoriji! Jel tako? I pritom sam ispuštao bombe. Sasvim je očekivano da suprotna strana želi da odbrani svoju domovinu i svoj narod. Obojica smo radili ono za šta smo obučavani, to nije bio rat između Zelka i Danija - rekao je Dejl Zelko.

Zelko i Dani

Zelko i Dani | Foto: Jelena Vučetić

Poslednji komentari
  • Spasa Vreme: 27.03.2013 14:15h

    Da nije zalosno bilo bi smesno!Gospodine avijaticaru tebi je ispran mozak i kao svaki kriminalac svesno lazes sa zeljom da skines odgovornost sa sebe!Svesno i ne savesno ,sa bandom istomisljenika krvavih ruku do ramena ,nadletali ste tudju drzavu i sejali smrt !Dzelati (kao u srednjem veku)sejali svoje sekire-tomahavke na ni trunku duzne,zene, decu,starce,doktore,seljake,radnike,lepe gradove i sela,zasto?Srbija nikada nije slala Srbe na tvoju veliku i mocnu(nasiljem storenu)domovinu,da kolju,pale,silujui i sve drugo sto samo vama Amerima moze da padne na pamet!Verovatno je i tvom sinu ispran mozak,kad ti nije postavio logicno pitanje"Tata,da smo ja i mama bili dole ti bi svakako taj kasetni teret bacio nama,jel da"?Gospodine Den Tana,ti li bese Srbin,sto se stidis toga pa promeni ime?Lepo je sto znas i podsecas Srbe da imaju sestru vec 130 god.!Evo dosla sestra nakon toliko godina po svoj miraz "Kosovo+Metohija" a darove nama bogato izrucila tj.posejala po celoj Srbiji ,skupljamo ih!

  • Bihac Vreme: 27.03.2013 14:33h

    Ovaj podvig je jednak transplataciji srca koji napravi tim kardiokirurga sa kuhinjskim priborom za jelo-RESPECT za ekipu koja ga je roknula...

  • uaaaa amerika Vreme: 27.03.2013 15:28h

    Citat ovog amera: - Pa ja sam nepozvan bio na srpskoj teritoriji! ....." - Ako ste bili nepozvani, što ste onda dolazili, a??? Zašto ste ubijali žene i decu???

  • boris Vreme: 27.03.2013 18:18h

    Taj čuveni F 117 je napravljen od plastike za čiju se izradu koristi konoplja, zato je nevidljiv lagan i tvrd. Od istog materijala je i Ford napravio automobil, a zbog interesa naftnih kompanija, nikad se nije pojavio na tržište. Samo da se zna, da su Srbi provalili tehnologiju od čega se pravi, zato su ga i oborili. Samo da smo jedinstveni i pošteni gde bi nam bio kraj.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP