Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

NA SAV GLAS

"Pre Sandžak u BiH nego RS u Srbiji"

Autor: Tanjug | 02.05.2013 - 20:26:00h | Komentara: 0

Penzionisani general bivše Armije BiH Sefer Halilović i lider Bošnjačke patriotske stranke izjavio da pre Sandžak može biti sastavni deo BiH, nego RS Srbije.

On je ocenio da povlačenje paralele između Republike Srpske i "nezavisnog Kosova" nema istorijsku realnost.

Zvecka oružjem: Sefer Halilović

Penzionisani general Armije BiH: Sefer Halilović | Foto: Reuters

"Sandžak je bio deo srednjevekovne i osmanske Bosne sve do Berlinskog kongresa", rekao je za agenciju Anadolija ovaj penzionisani general ratne Armije BiH, iz devedesetih godina.
Halilović je rekao da se takvom "retorikom" predsednik Republike Srpske Milorad Dodik samo dodvorava nacionalistima kako bi ostao na vlasti.
"To isto rade i ovi u Srbiji. Šalju lažne nade narodu da će, ako izgube Kosovo, dobiti Republiku Srpsku. RS nikad nije bila u sastavu Srbije. Mnogo će pre Sandžak biti u sastav Bosne, nego RS u sastav Srbije", rekao je Halilović.
On je kazao da BiH tu priču ne pokreće iz vrlo praktičnih razloga, jer ne želi biti remetiliački faktor.
"Ali, ponavljam, ako Dodik i (predsednik Srbije Tomislav) Nikolić nastave s tom pričom, neka znaju da su objavili rat u BiH i neka znaju da će izgubiti taj rat", kazao je Halilović.
Halilović smatra da se u BiH bliži vreme kada će se Republici Srpskoj poručiti da Dejtonski mirovni sporazum više ne vredi.
"Mi nikada nećemo doći u situaciju da kažemo: "Evo vam, nosi vas đavo". Mi ćemo pre doći u situaciju, a to vreme se, očito, primiče da kažemo da ne vredi više Dejtonski ustav", rekao je Halolović i dodao da je on na "štetnost i pogubnost" tog sporazuma upozorio još 1996. godine.
Upozoren da bi njegove reči mogle biti protumačene kao ratna retorika, Halilović je rekao da njegova poruka treba da bude shvaćena kao "dobronamerno upozorenje".
"Oni moraju znati da objava secesije znači objavu rata. Iz Bosne mogu izneti samo onoliko zemlje koliko mogu zadržati na cipelama. BiH ostaje nedeljiva, nezavisna, suverena, a kome se živi sa druga dva naroda, dobro je došao sigurno. Kome se ne živi, sretan mu put", poručio je Halilović.
Halilović je za srpskog predsednika Nikolića rekao da je četnički vojvoda, s kojim treba pričati tek kada se odrekne četničkog čina koji je dobio na Trebeviću, a do tada treba da bude "persona non grata" u celoj BiH, kao i Dodik u Sarajevu.
Republika Srpska trpi ogromnu štetu što se nalazi u sastavu Bosne i Hercegovine, izjavio je ranije danas predsednik Srpske Milorad Dodik.
 

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP