Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

PARAĆIN

Pred kapijom Staklare protestovalo 250 radnika

Autor: Beta | 17.07.2015 - 10:42:00h | Komentara: 0

Oko 250 radnika Srpske fabrike stakla (SFS) u Paraćinu jutros je pola sata protestvovalo pred kapijom fabrike zbog najave da će im danas u podne Elektrodistribucija iz Jagodine, preko pogona u Paraćinu, isključiti električnu energiju, a zatim su otišli na radna mesta.

Srpska fabrika stakla

Srpska fabrika stakla | Foto: Screenshot "Youtube"

Protest je počeo u devet sati spontanim okupljanjem, a pola sata kasnije radnici su se razišli i otišli na svoja radna mesta, rekao je Tanjugu predsednik Samostalnog sindikata SFS Zzivojin Matejić.


"Ako usledi isključenje struje u 12 sati, kako je najavljeno, najverovatnije ćemo se ponovo skupiti i ne znam šta će tada da bude", rekao je Matejić.


On je dodao da je je direktor Fabrike na razgovorima u Ministarstvu energetike kako bi se pronašla rešenja za taj problem.

Sindikati SFS su 14. jula obavestil Ministarstvo privrede i Ministarstvo rudarstva i energetike da je Elektrodistribucija iz Jagodine, preko pogona u Paraćinu, najavila za danas obustavu isporuke električne energije fabrici, "što može izazavati katastrofu nesagledivih razmera".


"Potpuna obustava električne energije za posledicu ima prestanak proizvodnje, zamrzavanje svih peći sa istopljenim staklom, prestanak rada kompresora, vodotornja, ostale prateće opreme i gubitka radnih mesta za 835 zaposlenih i ekonomsku nestabilonost njihovih porodica", stoji u tom pismu sindikata.
"Posebno ističime da se u tom slučaju ne može predvideti ni kontrolisati tok i ponašanje užarene staklene mase (tempretaura preko 1.500 stepeni), a u slučaju eventualnog požara ili eksplozije gasa, se ne može reagovati, što sve ukupno predstavlja opasnost po život i zdravlje zaposlenih, celog grada Paraćina i ekološku katastrofu nevidjenih razmera", piše u pismu.


"SFS, kako smo obavešteni od rukovodstva, ne spori svoja dugovanja za električnu energiju i celokupni dug će platiti u roku 30 dana od deblokade računa", stoji u pismu i potseća da je "deblokada računa dogovorena sa nadležnim ministarstvima i rešiće se tako što će se kompenzovati dug Republike prema vlasniku SFS i dug SFS prema Srbijagasu, po kom osnovu je i blokiran račun".


Ministri Aleksandar Antić i Željko Sertić, kao i direktori "Srbijagasa" i "Elektroprivrede" Srbije, poručili su sindikatu i radnicima da se "dug za struju mora platiti".

Tagovi:

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP