Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

NOVI ZAHTEVI

Pred Srbijom stoji devet uslova Berlina!

Autor: Novosti | 20.09.2013 - 10:18:00h | Komentara: 3

Zvanični Berlin spremio je listu od devet zahteva na kojima insistira da budu ugrađeni u pregovarački okvir za Srbiju, a koji bi EU trebalo da usvoji u decembru, pišu "Novosti".

Berlin

Prema saznanjima lista, četiri ključna zahteva "nemačkog paketa" podržala je i Velika Britanija.
To su da se pored poglavlja 23. (pravosuđe i ljudska prava) i 24. (pravda, sloboda, bezbednost) odmah otvori i poglavlje 35. (Kosovo), kao i da se ova tri "odseka" poslednja zatvore.
U pogalvlju o Kosovu da se primene sve tačke Briselskog sporazuma, a da Beograd konstantno, na terenu, dokazuje da neće ometati Prištinu u procesu evropskih integracija, da Beograd i Priština potpišu sporazum o dobrosusedskim odnosima pre punopravnog članstva u EU i da se pregovori suspenduju u bilo kom momentu, ukoliko Beograd okleva ili prekine sprovođenje preuzetih obaveza.
Preostalih pet tačaka, manje-više, preslikavaju Deklaraciju o Srbiji, koju je Bundestag usvojio 27. juna, gde se traži uspeh lokalnih izbora, potpuno uklanjanje paralelnih struktura na Severu, slobodno kretanje kosovskih carinika, nastavak reforme pravosuđa i borba protiv korupcije, pomirenje u regionu i vidljiv napredak u otkrivanju i gonjenju počinilaca paljenja nemačke ambasade 2008.
Novosti navode da je nemačko-britanski papir, koji je sročen na dve strane, prosleđen državama članicama EU i trenutno se o njemu vode razgovori u Evropskom savetu.

Ružić: Nema novih uslova za Srbiju!


Ministar zadužen za evropske integracije Branko Ružić izjavio je danas u Beogradu da nema novih uslova za pristupanje Srbije Evropskoj uniji (EU) i ukazao da je Srbija ispunila 88 odsto zadataka iz akcionog plana.

Ružić je podsetio da je sinoć došao iz Brisela i da nije čuo ni za kakave nove uslove ni bilo kakvu kritiku od visokih predstavnika Evropske komisije i EU, niti od ambasadora.

"Nijedan nije ukazao na promene ili na nove uslove za otpočinjanje pregovora Srbje za pristupanje EU", rekao je Ružić novinarima nakon izlaganja na Beogradskom bezbednosnom forumu.

Ružić je rekao da pregovarački okvir 20. decembra "korespondira sa realnim stanjem u Srbiji".

On je naveo da je EU ozbiljna organizacija i da sada Srbija zajednički, uz partnerski odnos sa EU ide ka cilju.

Ružić je podsetio da Srbija zna svoje obaveze i da joj je u interesu da završi ono što još nije završila.

On je ukazao da je Srbija u odnosu na akcioni plan ispunila 88 odsto onoga što je pred njom bilo.

Poslednji komentari
  • mr.burns from simpson's Vreme: 20.09.2013 11:34h

    postoji i zahtev da na javnim mestima/i ulicama/ budemo bez pantalona i gacha da se vidi da ne skrivamo neshto protivevorpsko..

  • Petar Vreme: 20.09.2013 12:00h

    A Srbija treba njima samo jedan uslov postaviti da plate ratnu odstetu iz prvog I drugog svetskog rata kao I ovu najnoviju.

  • momazver Vreme: 20.09.2013 17:15h

    ruzicicu,juce si seo u tu fotelju i poceo si da hrabris sebe,ko dete u mraku/nije mrak,nijemrak,ja to samo zmurim../nema novih uslova, nema novih uslova,,,a njih ima cela kamara. stos je u tome da nas ta evropa ,MAZE i tako lakse otvara..prvo za dva prsta, a posle..ugurace nam...ma sta god bude htela u sporazum koji budemo morali potpisati sa njom.da si malo vise bio u vodama za evro integracije tacno bi video sta evropa/nemacka/od nas hoce i bar bi preformulisao ovo sto si izjavio.sreca je tvoja pa ce nas prime tek 2022,sto i pise u njihovim dokumentima/koje je i Djelic procitao,a ipak LAGAO narod/,a posto ovaj narod ima na pameti samo KAKO PREZIVETI,na tvoju srecu zaboravice da si trku zapoceo PADOM.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP