Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

PRIZNAO KRIVICU SVOJE ZEMLJE

Predsednik Austrije: Beč kriv za Veliki rat

Autor: Vesti | 19.06.2014 - 11:44:00h | Komentara: 1

Predsednik Austrije Hajnc Fišer ocenio je juče, na skupu posvećenom stogodišnjici od početka Prvog svetskog rata i smrti dobitnice Nobelove nagrade za mir Berte fon Sutner, da Austrougarska monarhija ima značajan udeo u odgovornosti za izbijanje Velikog rata i naglasio da su rane tog doba, iz ugla Austrije, zaceljene.

Hajnc Fišer priznao krivicu Austrougarske

Hajnc Fišer priznao krivicu Austrougarske

- Mislim da mogu da kažem da je Austrija naučila iz istorije - kazao je Fišer u svom govoru u Nacionalnoj biblioteci u Beču.

On je s tim u vezi konkretno ukazao na dokaze o izvučenim poukama iz prošlosti, naglašavajući sadašnju neutralnost, članstvo u Evropskoj uniji, kao i učešće austrijskih vojnika u brojnim mirovnim misijama UN širom sveta. Sve to je, kako je istakao Fišer, izraz činjenice da se Austrija trudi da bude u službi mira među narodima i ljudima, i to ne samo na rečima.

Hajnc Fišer je podvukao da bez mira nema ničeg i da bi "kompas u polju tenzija između mira i rata trebalo uvek da bude usmeren na miroljubivo rešavanje problema". On se izjasnio za dugoročnu mirovnu politiku, koja bi se posvetila korenima i uzrocima rata.

Briselski greh

prema Ukrajini

U svom govoru Fišer se osvrnuo i na aktuelnu krizu u Ukrajini, rekavši da je pogrešno da zemlja, kao što je ova, bude stavljena pred izbor ili EU ili Rusija.


- Bolje bi bilo imati dobre i fer odnose u oba pravca - istakao je šef austrijske države.

- Ne smatram se pacifistom u tradicionalnom smislu reči, već sam privržen kombinaciji mirovne politike i odbrane zemlje - objasnio je austrijski predsednik.

U vezi s pitanjem krivice za izbijanje Prvog svetskog rata, on je ukazao na atentat na prestolonaslednika Franca Ferdinanda u Sarajevu, ali i "fatalni ultimatum" Beča Srbiji.


- Istina je da Austrougarska monarhija snosi značajan udeo odgovornosti za izbijanje Prvog svetskog rata - podvukao je predsednik Austrije dodajući da su danas odnosi nekadašnjih strana u ratu i prema zemljama zapadnog Balkana izvrsni i bez predrasuda.


- Iz ugla Austrije su rane tog doba zaceljene - poručio je Fišer.

Poslednji komentari
  • lazar Vreme: 19.06.2014 11:59h

    Samo postovanje danasnjoj Austriji i njenoj politici!!!

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP