Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

PROTIV NASILJA

Predstava - projekat Teatrom protiv nasilja

Autor: Tanjug | 14.04.2014 - 13:26:00h | Komentara: 0

Predstava - projekat Zijaha Sokolovića "Nasilje nema opravdanja - planirajte porodicu bez nasilja" biće danas premijerno izvedena u Beogradu u Dečjem kulturnom centru, posle uspešnog predstavljanja u 14 opština u Srbiji u proteklih godinu dana.

Dušan Stojčić iz Centra za razvoj neformalnog obrazovanja istakao je danas na konferenciji za novinare da će to biti 50. izvođenje u okviru projekta koji sprovodi Centar, uz podršku Populacionog fonda Ujedinjenih nacija.

Zijah Sokolović

Zijah Sokolović

 
Predstava je proglašena za najbolji projekat u Evropskoj uniji u prevenciji kriminaliteta i nasilja u porodici, a njen autor i reditelj, poznati glumac Sokolović postao je ambasador UNDP-a za nenasilje i toleranciju. Namenjena je mladima uzrasta od 14 do 18 godina i do sada ju je videlo 2.000 srednjoškolaca u 50-ak škola širom Srbije. U DKC-u će biti izvedena u dva termina - u 18 sati za srednjoškolce i u 20 sati za pedagoge, psihologe, direktore , koji treba da odluče da li će je pozvati u svoje škole.

Sokolović je izjavio da ovim projektom glumci po svojoj funkciji u društvu dobijaju novu, edukativnu dimenziju. On je podsetio da je "Teatro projekat" pokrenuo u Austriji, a zatim ga preneo na zemlje Balkana i do sada imao 500-600 predstava na teme prevencije droge i nasilja.
"Cilj je da se mladi upoznaju sa problemima koji ih interesuju. Glumci ne igraju likove nego određenu funkciju, pomoću glume informišemo decu o 120 primera u trajanju od 45 minuta, što je jedan školski čas. Igramo u školi, u odeljenju gde su đaci najsigurniji, a posle predstava se radi evaluacija. To naravno košta, ali i daje rezultate. Čak 97 posto mladih izjasnilo se da želi ovaj oblik komunikacije, a 75 posto da je iz predstave saznalo nove činjenice.", rekao je on.

Tekst je nastao u saradnji sa psiholozima i socijalnim radnicima. Sadrži primere nasilja - svakodnevnog, mitološkog, porodičnog, psihološkog, fizičkog, seksualnog, ekonomskog, zdravstvenog, sa primerima dečijeg doživljavanja nasilja i preporukom reakcije na oblike nasilja. Dramaturg je Selma Parisi. U Srbiji predstavu igraju tri postave glumaca: Mladen Sovilj i Alisa Lacko, Milijana Makević i Marko Marković, Rifat Rifatović i Lemana Bećirović.

O značaju ovakvih projekata na konferenciji su govorili Marija Raković iz Populacionog fonda UN, koji uspešno sprovodi edukaciju za romsku zajednicu, pomoćnik ministra zdravstva dr Darko Laketić, direktorka DKC-a Olivera Ježina i Branislav Radovanović iz Kulturnog centra Pančeva koji je i započeo projekat "Teatrom protiv nasilja" u Srbiji.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP