Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

SAMO 50 FIRMI JE ZADOVOLJILO POSTAVLJENE USLOVE

Preduzeća dostavila lične karte, samo 50 zadovoljilo uslove!

Autor: Tanjug | 08.11.2013 - 13:13:00h | Komentara: 2

Sva preduzeća u restrukturiranju dostavila su Ministarstvu privrede "lične karte", ali samo 50 firmi je zadovoljilo postavljene uslove, izjavio je danas resorni ministar Saša Radulović.

U ratu sa  nemarnim i bahatim kadrovima: Saša Radulović

Saša Radulović | Foto: Emil Čonkić

Kada su u pitanju javna preduzeća, dostavljeno je 35 "ličnih karata", ali nijedna ne zadovoljava propisane kriterijume, rekao je Radulović na konferenciji za novinare i dodao da će ministarstvo nastaviti da insistira na tome.

U Srbiji danas postoji 153 preduzeća u restrukturiranju u kojima radi oko 50.000 ljudi i još 419 preduzeća koja su u raznim fazama privatizacije, podsetio je ministar i naglasio da se posao prikupljanja "ličnih karata" mora obaviti na valjan način.

Prema njegovim rečima za ova preduzeća ključan je proces restrukturiranja, koji će biti obavljen u tri faze.

U prvoj fazi, bilansi preduzeća će biti očišćeni, a to znači da će na fer tržišnim osnovama biti iskazana vrednost imovine, obaveza, zaliha nekog preduzeća.

U sledećoj fazi, kako je naveo Radulović, vršiće se konverzija potraživanja preduzeća u kapital, kako bi se nivo potraživanja sveo na nivo vrednosti imovine preduzeća, što sada nije slučaj, jer je vrednost imovine trenuno daleko manja od obaveza koje ova preduzeća imaju.

Tako "pročišćena" preduzeća, u sledećoj fazi ući će u postupak privatizacije, a džava će u saradnji sa poslovnim bankama obezbediti pomoć u vidu kredita po nižim kamatama, kao podsticaj za privredu, naveo je Radulović.

Kreditnu podršku države moći će da dobiju samo ona preduzeća koja dostave podatake o pravom finansijskom stanju, izjavio je danas ministar privrede Srbije Saša Radulović.

"Svih 153 preduzeća u restrukturiranju, kao i ostalih 419 koji su u raznim fazama privatizacije, moraće da do kraja godine imaju čiste bilanse. Tek posle toga mogu da očekuju da će država dati garancije za njihove kredite", kazao je Radulović na redovnoj mesečnoj konferenciji za novinare.

Obaveza tih preduzeća je bila da dostave Ministarstvu privrede "lične karte", odnosno podatke o finansijskom stanju, obavezama, potraživanjima, imovini, hipotekama, dobavljačima. Samo 50 preduzeća je, po rečima Radulovića, dostavilo zadovoljavajuće "lične karte".

"Država će od preduzeća koja imaju šansu za opstanak preuzeti njihove obaveze, kako bi se pripremila za prodaju, a kasnije će se namiriti od prodajne cene", rekao je Radulović.

Od iduće godine će preduzeća koja se pripremaju za prodaju voditi zastupnici kapitala, a Ministarstvo privrede je danas objavilo javni poziv za one koji su zainteresovani za taj posao.

Po tumačenju Radulović, za zastupnika kapitala moći će da se prijave i sadašnji direktori preduzeća u restrukturiranju ili postupku privatizacije, ali biće izabrani samo oni koji su dobro radili.

Na javni poziv za prikupljanje pisama o zainteresovanosti za kupovinu preduzeća javio se veći broj potencijalnih investitora, potvrdio je ministar privrede i dodao da će tek nakon njihovih razmatranja biti jasno koja preduzeća imaju šansu da dobiju nove vlasnike.

"Lične karte", kako je istakao ministar privrede, do sada je dostavilo i 35 javnih preduzeća i ni jedna nije zadovoljavajuća, a uskoro će početi da pristižu i podaci o stanju lokalnih komunalanih javnih preduzeća.

Radulović je rekao da će iz inostranstva biti povučene sve ekonomske diplomate koje je izabralo prethodno Ministarstvo finansije i privrede.

Do kraja godine, kako pročenjuje, biće usvojena četiri zakona koja su važna za poboljšanje uslova za poslovanje - o privatizaciji, stečaju, radu i planiranju i izgradnji.

Poslednji komentari
  • Митрофан Фустић Морија Vreme: 08.11.2013 15:09h

    Ми, радници, сељаци и поштена интелегенција, подржавамо правноснажно одбијање захтева Јовановић Чедомира и Јелене (Савић) за доделу новчаних средства из Фонда за развој Републике Србије.

  • momazver Vreme: 08.11.2013 18:45h

    Eto prilike da se OTPUSTE svi rukovodioci koji primaju pare a ne rade svoj posao. Molim lepo ,na celu je firme ,a NEZNA njenu licnu kartu.Jel znate da stranci koji dodju poslovno u Srbiju takve stvari prepricavaju kao dobre viceve.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP