Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

IVICA DAČIĆ UOČI SASTANKA SA HAŠIMOM TAČIJEM U BRISELU ZA ALO!

Pregovori sa EU nisu ugroženi zbog Kosova

Autor: Svetlana Vojinović | 06.11.2013 - 07:02:00h | Komentara: 1

Premijer Srbije Ivica Dačić kao ishod današnjeg sastanka u Briselu sa kosovskim premijerom Hašimom Tačijem i visokom predstavnicom EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton očekuje da će lokalni izbori na Kosovu biti ponovljeni na pojedinim izbornim mestima. Dačić za „Alo!“ kaže da pregovori o ulasku Srbije u EU nisu ugroženi zbog incidenata koji su se desili u nedelju na severu Kosova.

Ponovo kod Ketrin na kafi: Aleksandar Vučić i Ivica Dačić danas bi trebalo da se sretnu sa visokom predstavnicom u Briselu

Ponovo kod Ketrin na kafi: Aleksandar Vučić i Ivica Dačić danas bi trebalo da se sretnu sa visokom predstavnicom u Briselu | Foto: RAS

- Siguran sam da sve to što se dogodilo na severu pokrajine, konkretno u Kosovskoj Mitrovici, neće uticati na odluku zemalja članica Evropske unije o početku pristupnih pregovora sa Srbijom. To je i očekivano, s obzirom na poruke koje je Beograd ovih dana dobio iz više izvora na zapadu. Nema ni razloga da se te stvari sada dovode u pitanje - izjavio je srpski premijer. On očekuje da će danas u Briselu glavna tema biti upravo lokalni izbori koji su na Kosovu održani u nedelju.


DS: Ponoviti izbore


Šef poslaničke grupe DS-a Borislav Stefanović izjavio je da ta stranka traži da se lokalni izbori na severu Kosova ponove. On je naglasio da nadležni organi, sudstvo i tužilaštvo treba da utvrde šta se desilo i kako je došlo do incidenta, a na pitanje da li bi to moglo uticati na evropski put Srbije, rekao je da misli da bi moglo, ali da ipak ne očekuje da se to desi ako izbori budu ponovljeni.

- U Brisel treba da putujemo prvi potpredsednik Vlade Aleksanadr Vučić i ja. Sigurno ćemo najviše razgovari o lokalnim izborima, što je i normalno. Očekujem da će rezultat tih razgovora biti ponavljanje izbora na onim mestima gde su zabeležene neregularnosti.

Pored toga, razgovaraće se i početku formiranja zajednice srpskih opština - dodaje Dačić. Na pitanje kako komentariše odlazak u Kosovsku Mitrovicu i slikanje pomoćnika direktora policije Bratislava Dikića, inače bivšeg komandanta Žandarmerije, premijer odgovara:

- Mogao je svako da ode. Ono što ja znam i mogu da kažem jeste da on tamo nije išao u ime MUP-a, a kako se i zašto dole našao, pitajte njega - objašnjava Dačić i dodaje da će se država obračunati sa svima koji su 3. novembra učestvovali u neredima.

- Niko nije jači od države, pa neće biti ni oni. Svi za koje se dokaže da su učestvovali u nasilju, da su lomili, pretili, zastrašivali ljude da ne glasaju ili da su na bilo koji drugi način vršili krivično delo tako što su ometali izborni proces, moraće da odgovaraju - poručuje premijer. Ketrin Ešton je pred današnji susret ocenila da su izbori u većem delu protekli uredno i istovremeno je osudila incidente koji su se dogodili na severu Kosova i založila se da se oni hitno istraže, a počinioci privedu pravdi.

Tuča u Štrpcu!


Građanska inicijativa „Srpska“ optužila je Samostalnu liberalnu stranku, koja učestvuje u radu Vlade Kosova, za fizički napad na člana izbornog štaba „Srpske“ u Štrpcu Aleksandra Stankovića. „Srpska“ je saopštila da je Stankovića sinoć oko 20.15 u Štrpcu pretukao Branislav Nikolić, rođeni brat Bratislava Nikolića, kandidata SLS-a za gradonačelnika.

Hašim Tači

Hašim Tači | Foto: Oksana Krutenjuk

Tači: Položili smo evropski test


Hašim Tači je ocenio da je Kosovo položilo evropski test u organizaciji lokalnih izbora. Kosovski premijer je rekao da je, osim izolovanog incidenta, ceo izborni proces bio „legalan, prihvatljiv i u okviru međunarodnih standarda“.
- Svesni smo da je bilo pritisaka i pretnji različitih ekstremnih grupa na severu, ali će se oni koji su uništili glasačke kutije suočiti sa domaćom i međunarodnom pravdom - kazao je on.
 

SNS: Koštunica je sujetan čovek!
DSS: Incidenti imaju Vučićev potpis!

Poslanik SNS-a Dragan Šormaz optužio je predsednika DSS-a Vojislava Koštunicu da je odgovoran za incidente tokom izbora na KiM.
- Koštunica je sujetni čovek u godinama koji sada može samo da načini štetu - rekao je Šormaz, koji je u SNS prešao iz DSS-a. On je takođe naveo da je poznato koje su grupe koje vrše nasilje i da je njihov „politički otac“ Koštunica. Poslanik DSS-a Marko Jakšić odbacio je optužbe o učešću te stranke u incidentima na kosovskim lokalnim izborima i ocenio da je to „rukopis“ prvog potpredsednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića.
- Vučić nije mogao da preživi izborni debakl u Kosovskoj Mitrovici - kazao je Jakšić i dodao da je „svima, pa i velikom Aleksandru Vučiću, jasno da su Srbi odbacili briselski sporazum“.

Poslednji komentari
  • Zoran Milosevic Vreme: 06.11.2013 10:30h

    Sve dok ne budes Vucicu sklonio sa vitalnih funkcija u drzavi policiji naravno sa tih dobrih radnih mesta te srbe sa kosova dok nasa lokalna deca sa fakultetima stoje po strani i gladuju oni ce sa onom bagrom od Kostunice na celu da te miniraju smatram i mislim da si ti jedan jako pametan covek i da ces to sve da vratis tamo gde im je mesto pa tamo da tako srcano otmu od siptara da otmu to kosovo koje tako jako vole ali iz Beograda jer taj grad im se jako dopada a pritom jos sa punim dzepovima siptarskih para kud ces lepse dok mi maticni narod za nas postoje kontejneri lako cemo mi da prezivimo.Za nas je Staljin a ne demokratija

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP