Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

BOLJI ŽIVOT ZA KOMŠIJE

Preko grane sve je jeftinije - gorivo, odeća i hrana!

Autor: S. Ivaneža - D. Ramadani | 28.11.2014 - 17:48:00h | Komentara: 4

Sve veća ekonomska kriza i smanjenje plata i penzija teraju građane Srbije da se dovijaju na različite načine u borbi za preživljavanje. Ipak, najviše sreće imaju stanovnici pograničnih područja jer ih samo nekoliko kilometara deli od jeftinijeg goriva, odeće ili hrane.

Građani  Pirotskog okruga po farmerke idu u Rumuniju

Građani Pirotskog okruga po farmerke idu u Rumuniju | Foto: Senad Župljanin

Šoping preko grane najpoznatiji je u podrinjskim krajevima jer stanovnici tih krajeva imaju dosta razloga da pazare u Republici Srpskoj i BIH, a najpre jer je gorivo jeftinije na pumpama prema Zvorniku i Bijeljini, i to 20 dinara po litru.

U Republici Srpskoj povoljnije cene goriva

U Republici Srpskoj povoljnije cene goriva | Foto: Mladen Janković

Lozničanima je dovoljno da pređu samo jedan most preko Drine i natoče značajno jeftinije energente, odmah po prelasku granice. Osnovna prednost za kupovinu u RS i BiH je i to što se kroz jednostavnu proceduru vraća porez na dodatu vrednost, koji iznosi 17 odsto za robu u iznosu većem od 6.000 dinara.

U  Bugarskoj se isplati kupovina tehnike

U Bugarskoj se isplati kupovina tehnike | Foto: Emil Čonkić


Mnoge turističke agencije takođe nude popularne šoping ture u Segedinu, koje najčešće obuhvataju kupovinu u njihovom tržnom centru „Arkad“. Ljubitelji mode u Segedinu mogu pazariti znatno jeftinije komade garderobe, a uštedi se i na hrani i kozmetici. Kvalitetan sir koji tamo košta oko 400 dinara ovde staje dva puta više, pa se svakako isplati otići, naravno, ako živite blizu granice.

U Rumuniji su značajno jeftinije farmerke, zbog čega naši građani iz pograničnih predela putuju tamo u šoping, a cene garderobe u autletima znaju da budu neuporedivo niže nego u Srbiji. Dodatna pogodnost je i PDV od 24 odsto. Ako se potroši više od 160 evra, porez se na granici vraća.

U Makedoniji jeftiniji suhomesnati proizvodi

U Makedoniji jeftiniji suhomesnati proizvodi


Građani Srbije se u Bugarskoj uglavnom snabdevaju tehničkom robom, televizorima i računarskom opremom, koja je jeftinija i do 30 odsto. Popularni su i polovni automobili iz zemalja EU, koji su sa carinom i svim dažbinama jeftiniji nego kod nas.

Vranjanci sve češće skoknu do susedne Makedonije po jeftine suhomesnate proizvode i cigarete. Pečenica u makedonskim radnjama staje oko 700 dinara, a pileća prsa oko 400 dinara. U Makedoniju se takođe isplati otići po sredstva za higijenu!
Poslednji komentari
  • Gordana Vreme: 28.11.2014 18:30h

    Ajde Vučiću objasni ovom jadnom narodu zašto smo najskuplji u rigionu

  • istina Vreme: 28.11.2014 18:38h

    Kakva smo mi nehumana dr\ava

  • vojvođanin Vreme: 29.11.2014 00:56h

    sve što je navedeno je tačno. Pre deset dana sam bio u Segedinu, jer živim 80 km. od granice i za 120 eura, odnosno 36000 forinti doneo ukupno 16 kilograma hrane: (sir trapist, sir kačkavalj, domaće dimljene kobasice, bečke prave viršle, safalade, smrznuto ćureće meso filovano šunkom i sirom, ćureće beline, smrznuti kačkavalja spreman za pohovanje, sveži pileći karabataci, kisele paprike, krastavaca u teglama. O sitnicama nebih ni pisao jer se sve to uklopilo u cenu koju sam naveo. Ko ne veruje neka slobodno proveri u "Arkad"-u.

  • Stojan Vreme: 29.11.2014 14:51h

    @Vojvodjanin Jesi li platio carinu,imao si robe u vrednosti vecoj od 100 Evra?!

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP