Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

OBUDSMAN O INCIDENTU NA PARADI PONOSA

Prekršeni zakoni o Zaštitniku građana

Autor: Beta | 16.03.2015 - 14:50:00h | Komentara: 2

Zaštitnik građana Saša Janković naveo je da je odbijanje Vojno-bezbednosne agencije (VBA) i Ministarstva odbrane da dostave podatke vezane za incident na Paradi ponosa prvi takav slučaj u sedmogodišnjoj praksi ombudsmana i da je time narušeno načelo demokratske civilne kontrole službi.

Saša Janković

Saša Janković | Foto: Dalibor Danilović

 
- Odbijanjem VBA i Ministarstva odbrane da dostave tražene podatke i u svemu sarađuju sa ovim organom u postupku kontrole i ostvarivanja njegove preventivne funkcije narušeno je međunarodno priznato načelo demokratske civilne kontrole službi bezbednosti i prekršeni su zakoni o Zaštitniku građana, o Vojsci Srbije, o osnovama uređenja službi bezbednosti, o VBA i VOA i o zaštiti uzbunjivača - navodi se u redovnom godišnjem izveštaju za 2014. godinu.
U pitanju su dokumenta u vezi sa incidentom na Paradi ponosa prošle godine, u kojem su učestvovali pripadnici Žandarmerije, Vojne policije, brat premijera Srbije i brat gradonačelnika Beograda.
Janković je dodao da su, usled odbijanja VBA da dostavi podatke o tom slučaju, kontrolni postupci po drugim pritužbama odloženi sve dok rukovodstvo Agencije ne počne da izvršava zakonom propisane obaveze u svim postupcima kontrole, bez selektivnosti.
On je, takođe, podsetio da je na dužnosti predsedavajućeg Biroa za koordinaciju službi bezbednosti tokom izveštajne godine (2014.) ostao državni funkcioner koji je istovremeno predsednik najveće i vladajuće stranke u državi (Aleksandar Vučić).
 - I u prethodnim izveštajima ukazivano je na povećanu opasnost od (uvek prisutne) politizacije u radu službi bezbednosti koja zbog toga preti - naveo je zaštitnik.
Zaštitnik je dodao da Ministarstvo unutrašnjih poslova primerno sarađuje sa njim u utvrđivanju i otklanjanju propusta na štetu prava građana i u funkciji Nacionalnog mehanizma za prevenciju torture.
 - U radu policije bilo je pojedinačnih slučajeva prekoračenja ovlašćenja i zlostavljanja građana. Ne sprovode se uvek blagovremeni i temeljni postupci unutrašnje kontrole i provere svih argumentovanih navoda o nepravilnostima o radu policijskih službenika - naveo je Janković u izveštaju.
 - Bezbednosno-informativna agencija (BIA) je u potpunosti sarađivala sa Zaštitnikom građana u postupcima kontrole i prevencije, u potpunosti u skladu sa zakonom i na nivou najboljih evropskih i svetskih praksi - dodao je Janković.
Dosijei tajnih službi iz totalitarnog perioda nisu otvoreni, podsetio je Janković i dodao da je to nužno radi zadovoljenja pravde za one koji su bili na meti aktivnosti službi zbog svog demokratskog opredeljenja.
Poslednji komentari
  • Samo vas mrgodno gledam Vreme: 16.03.2015 15:29h

    Čudi me samo jedno- da Vučić, koji sve zna, sve može i sve ume, nije, osim mesta premijera, preuzeo i sve ministarske funkcije! Zaista, što će mu ministri koji ne smeju ni da mrdnu od "gazde" -za sve ga pitaju, sve on mora da inicira, isplanira i uradi -tačnije da zapovedi! Držva bi uštedela silne plate i druge troškove. Da on naginje tome vidi se i iz izveštaja Poverenika- on rukovodi obaveštajnim službama, premijer je i ujedno i šef najjače stranke! A kako priča da radi kao dragstor, lako bi mogao da preuzme i sva ministarstva!

  • CIRINELA Vreme: 16.03.2015 17:37h

    Bože čime se bavi ovaj besposleni čovek za 350 000 dinara. Za ceo period tvoje vladavine nisi ništa uradio za građane samo brboćkao i primao nenormalno veliku platu.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP