Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

DA TI STANE DAH

Prelepa pripadnica "Kobri" pomaže ugroženima u Šapcu!

Autor: Ekipa Alo! | 19.05.2014 - 16:00:00h | Komentara: 42

Prva žena gardijski oficir naše Vojske – poručnica Nevenu Jovanović, sada u specijalnoj jedinici "Kobre", pomagala je ugroženima u Šapcu.

Kobre u Šapcu

Njena najveća satisfakcija je kad uspešno izvrši zadatak na terenu

Kobre u Šapcu

Za 183 godine, otkada je formirana Garda Vojske Srbije, Nevena je prva žena oficir u njenom sastavu. Od pre šest meseci ova prelepa poručnica je u sastavu bataljona vojne policije specijlane namene "Kobre"

Svojevremeno ona je otrkila da li je bilo teško da uspostavi autoritet i kako su je muške kolege prihvatile:

– Među ljudima postoji uverenje da su „lepoj ženi sva vrata otvorena”. To, na žalost, često može biti i otežavajuća okolnost, ali svojim profesionalnim radom i ponašanjem, i drugim ljudskim kvalitetima, znanjem i stručnošću u izvršenju zadataka čovek uspeva da prevaziđe predrasude i da uspostavi odnos u kojem nije bitno kog ste pola i kojih ste godina, već da li vredite i da li ste sposobni da pravovremeno, dobro i pouzdano izvršite zadatak. Tako se i stiče neformalni autoritet, kako kod potčinjenih, tako i kod pretpostavljenih. Biti prva žena-oficir u Gardi predstavlja izuzetnu čast, ali i obavezu, jer su od prvog trenutka sve oči uperene u vas i očekuje se da budete reprezent, kako jedinice kojoj pripadate, tako i Vojske Srbije - kaže Nevena koja je rođena  i odrasla u Beloj Crkvi, uz starijeg brata Nedeljka s kojim je provela detinjstvo i koji joj je u mnogo čemu bio uzor, zaštitnik i podrška.

- Mama Svetlana je domaćica, a otac Rada mašinbravar. Dakle, niko u mojoj porodici nije bio vojnik, što većina u prvi mah pomisli. Na četvrtoj godini gimnazije odlučila sam da konkurišem na Vojnu Akademiju. Opšta znanja koja sam steka i fizičke predispozicije koje sam razvila aktivnim bavljenjem sportom pružale su mi dobru osnovu i otvarale širok dijapazon potencijalnih zanimanja. Vojnički poziv, međutim, za mene je bio najveći izazov, nešto što sa sobom nosi najveću odgovornost, zahteva ekstremna naprezanja, ali istovremeno predstavlja privilegiju najsposobnijih i najhrabrijih - tvrdi potporučnik Jovanović.


– Vojni poziv je u Srbiji uvek smatran za časno zanimanje, a u vreme kada sam ja maturirala, konkurencija je bila izuzetno jaka, s obzirom na to da je te godine po prvi put raspisan konkurs za prijem devojaka na Vojnu Akademiju. Po prirodi sam veliki borac i takmičar, pa je i trema bila eventualno prisutna kao „pozitivna”, kao stimulans da prilikom prijemnog ispita (koji nije bio nimalo lak i obuhvatao je opšte znanje, matematički test, test psihofizičkih sposobnosti) pružim svoj maksimum - kaže Nevena Jovanović koja je uspela, kao jedna od 30 devojaka, da se upiše na Vojnu Akademiju. Tamo je uvek bila među najboljima, i stekla dva zvanja: Oficir roda pešadije i Diplomirani inženjer menadžmenta. Ova druga diploma dobijena je na osnovu saradnje Vojne Akademije i FON-a, gde su pitomci, a među njima i naša sagovornica, takođe, slušali predavanja i pohađali ispite.

- Priznajem da mi je lakše da prođem najteži trening nego da nađem dečka. Plaše se da mi priđu. Nemaju hrabrosti, pogotovo kada čuju gde radim - nedavno je iskreno izjavila Jovanovićeva.

Poslednji komentari
  • kuku nama Vreme: 19.05.2014 16:11h

    marketing..koga CE I state ova frajla da sacuva..kako Jon ostade lak na noktima

  • kako da ne Vreme: 19.05.2014 16:45h

    Video sam ovu devojku 50 puta po fejsbuku, na svakoj fotografiji je pisalo zabranjeno je objavljivanje njenog imena, zato sto je to zabranjeno u vojsci i ta sranja. sto je sada objavljeno i ime i prezime???

  • mirko Vreme: 19.05.2014 16:56h

    Frizura, sminka, lakirani nokti.

  • aleksandar Vreme: 19.05.2014 17:06h

    dzaba joj sve to kad ona u nekoj vandrednoj situaciji, ratu na bojnom polju bude morala da menja uloske tu nema vise vojske, nije za dz od pamtiveka vojnicki poziv bio za muskarce

  • prava kobra Vreme: 19.05.2014 17:22h

    WOW O_O koja riba

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP