Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

SAMIT

Premijer Kine doputovao u Beograd

Autor: Tanjug | 15.12.2014 - 20:37:00h | Komentara: 1

Premijer Kine Li Kećijang doputovao je večeras oko 20 sati u Beograd, gde će učestvovati na Trećem Samitu Kine i 16 zemalja Centralne i Istočne Evrope (CEE) i imati bilateralne razgovore sa srpskim državnim vrhom.

Poseta Li Kećijanga je prva poseta jednog kineskog premijera prestonici Srbije nakon 28 godina. Predsednika kineske vlade na aerodromu je dočekao domaćin, srpski premijer Aleksandar Vučić.

Li Kećijang

Li Kećijang | Foto: Profimedia

 
Li i Vučić su na aerodromu imali i prvi kraći sastanak.

Kako je predviđeno planom posete, Li će sutra učestvovati na samitu, a u sredu i četvrtak će imati bilateralne surete sa srpskim rukovodstvom i otvoriti most Zemun-Borča čiju su izgradnju finansirale kineske kompanije.
Glavni moto samita, koji se održava sutra i prekosutra, jeste "Novi motor, nova snaga, nova platforma" i na njemu će se, uključujući i prateće događaje, okupiti 1.350 učesnika.
Posetu kineskog predsednika Vlade i rad samita pratiće 1.100 novinara iz 110 srpskih i stranih redakcija.
Pored domaćina, premijera Srbije Aleksandra Vučića, i premijera Kine Li Kećijanga, beogradski skup okupiće predsednike vlada još 14 zemalja učesnica, dok će hrvatsku delegaciju predvoditi prvi potpredsednik vlade.

Sutra su predviđeni bilateralni sastanci učesnika, a popodne će biti održan Četvrti ekonomski forum u "Sava centru", a počeće, kako je planirano, u 16.00 časova.

Zvanično otvaranje Trećeg Samita Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope je u 17.00 časova, a pozdravne govore održaće premijeri Vučić i Li.
Nakon sastanka predviđeno je obraćanje medijima dva premijera, nakon čega će biti priređena svečana večera kao i prijem za učesnike.
U sredu, 17. decembra, biće održan sastanak premijera Kine, Srbije, Mađarske i Makedonije, na kojem će se razgovarati o izgradnji pruge Budimpešta - Beograd.
Sreda popodne predviđena je za sastanke u okviru zvanične posete premijera Kine Srbiji, a prvi je razgovor Li-Vučić.
Srpska i kineska strana trebalo bi da potpišu niz sporazuma koji su u pripremi, a potom će se premijeri Kine i Srbije obratiti novinarima.
Kineski premijer sastaće se 18. decembra sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem, a zatim će delegacije Kine i Srbije prisustvovati svecanosti otvaranja mosta Zemun-Borča koju gradi kineski partner. Predsedniku Vlade NR Kine, gradonačelnik Beograda Siniša Mali dodeliće zvanje počasnog građanina srpske prestonice. 
Poslednji komentari
  • sloba Vreme: 16.12.2014 00:32h

    Dobro došli.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP