Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

DOKTORI UPOZORAVAJU:

Premijer mora da sluša kardiologa!

Autor: Radmila Briza | 29.04.2015 - 19:18:00h | Komentara: 4

Srpskom premijeru Aleksandru Vučiću ponovo je juče pozlilo na radnom mestu, i to nakon sastanka sa nemačkim ministrom spoljnjih poslova, što je treći dan zaredom da predsednik Vlade ima ozbiljne zdravstvene probleme usled visokog pritiska! U nedelju je čak izostao sa sedice GO SNS i potpisivanja ugovora o “Beogradu na vodi”, da bi u ponedeljak, iako mu opet nije bilo dobro, bio izložen velikom naporu na sednici Vlade pod vedrim nebom.

Premijer mora  da nađe vremena  za sebe:  Aleksandar Vučić

Premijer mora da nađe vremena za sebe: Aleksandar Vučić | Foto: Aleksandar Dimitrijević

Poznato je da premijeru već godinama problem pravi visok pritisak, koji, prema nezvaničnim informacijama, nekad pređe i 200! On se uglavnom leči na Vojnomedicinskoj akademiji, a njegov lični lekar je dr Zlatibor Lončar, sadašnji ministar zdravlja.


Posledice visokog pritiska


Prof. dr Višeslav Hadži-Tanović objašnjava da osobe koje imaju krvni pritisak viši od 140/ 90 mm-Hg, a koji dostiže vrednosti od preko 200 u dužem periodu, kandidati su za srčani infarkt ili moždani udar.
- Hipertenzija ubrzava arterosklerozu krvnih sudova srca i mozga stvarajući uslove za njihovo zapušenje i nastanak kardiovaskularnog oboljenja s pojavom invaliditeta ili smrtnim ishodom - navodi on.

- Premijer je poručio da će mu biti bolje, ali je činjenica da mu juče opet nije bilo dobro i da je krajnje vreme da uspori tempo i počne više da se odmara - kaže izvor blizak predsedniku Vlade.

Vučićevo zdravstveno stanje ozbiljno je zabrinulo građane Srbije, njegove saradnike, ali i svetski poznatog kardiologa prof. dr Višeslava Hadži-Tanovića.

- Pošto naš premijer radi 24 sata i vrstan je profesionalac, savetujem mu da barem jedan sat tokom dana sprovodi antistres program. To podrazumeva da tada ne razgovara telefonom, da šeta, pliva, vozi bicikl, kao što to rade američki predsednici, kao i da sluša muziku koja ga opušta.

dr Miljko Ristić

dr Miljko Ristić | Foto: Vesna Lalić

Naravno, da ima svog ličnog kardiologa, koga će morati da sluša. Kao što je on predsednik Vlade, njegov kardiolog bio bi predsednik za njega kao pacijenta - kaže Hadži-Tanović i naglašava da je povišen krvni pritisak najčešća kardiovaskularna bolest, koja, ako se ne leči, može da dovede do srčanog infarkta i šloga.

- Pošto znamo da premijer Aleksandar Vučić radi 24 sata dnevno, spreman sam da mu organizujem pregled u vreme kad to njemu najviše odgvora, u ponoć, pred zoru. Aleksandar Vučić terapiju mora da uzima bez prekida. Ukoliko mu ne odgovara, onda neka mu je promene, jer je individualna za svakog pacijenta. Takođe, ishrana bi trebalo da bude ležerna i da se sastoji od voća, povrća, ribljih specijaliteta. Obavezno da izbaci svinjsko meso, a na svaka četiri sata da pojede bananu ili jabuku, neki sendvič i češće da pije vodu - kaže za “Alo!” prof. dr Višeslav Hadži-Tanović i dodaje da je visok pritisak bolest koja se najčešće javlja kod menadžera zbog stresa, a deo menadžmenta je i politika.

dr Hadži-Tanović

dr Hadži-Tanović | Foto: RAS


I svetski poznati kardiohirurg prof. dr Miljko Ristić upozorava da visok krvni pritisak može da izazove ozbiljne komplikacije.
-Zbog toga je neophodna redovna terapija i život bez stresa. Jasno je da kod premijera ne može bez stresa, čak i kad bismo živeli u najboljoj državi, a ne u Srbiji, gde su problemi na sve strane. Sigurno je da se to odražava na njegov organizam. Kada dođe do skoka pritiska, potrebno je jedno vreme da miruje. Veoma su važni odmor, ishrana, kao i to da u svom poslu nađe neki deo dana za to. I mašina se premori, a kamoli čovek – kaže prof. dr Ristić.
Poslednji komentari
  • deki Vreme: 30.04.2015 07:56h

    ovi doktori po tekstu koji citam pokusavaju da otkriju toplu vodu tako sto kazu da je visok pritisak stetan...

  • Lignjoslav Vreme: 30.04.2015 08:10h

    E ako ga leči abdominalni hirurg Zlatibor od visokog pritiska onda nema zime u sigurnim je rukama. Idemooo Zlatibore.

  • zoka Vreme: 30.04.2015 16:40h

    preporuje se sto vise obecanja o boljem zivotu vecim platama i penzijama,i u sto vecim kolicinama sramote koliko nam dobro ide..

  • Posmatrač Vreme: 30.04.2015 22:42h

    E pa mnogo je zamislio, a već je gotov!

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP