Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

O TOKU PREGOVORA BEOGRADA I PRIŠTINE

Premijer završio sastanke
sa liderima vladajućih partija

Autor: Beta - Tanjug - Fonet | 07.04.2013 - 10:46:00h | Komentara: 5

Premijer Srbije Ivica Dačić danas je, susretom sa predstavnicima partija vladajuće koalicije, počeo seriju sastanka sa liderima parlamentarnih stranaka i šefovima poslaničkih grupa o toku pregovora Beograda i Prištine, a konsultacije su završene nešto posle 16 časova.

Ivica Dačić

Ivica Dačić

Svim sastancima će prisustvovati i potpredsednica Vlade za evropske

integracije Suzana Grubješić. U zgradi Vlade nešto pre 10 sati počeo je sastanak Dačića sa predsednikom Skupštine Nebojšom Stefanovićem, predsednikom skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju Milovanom Drecunom, direktorom Kancelarije za Kosovo i Metohiju Aleksandrom Vulinom.
Na sastanku su predsednik poslaničke grupe Srpske napredne stranke Veroljub Arsić, zamenik predsednika Socijalističke partije Srbije
(SPS) Žarko Obradović, predsednik poslaničke grupe SPS-a Branko
Ružić, predsednik Ujedinjenih regiona Srbije Mladjan Dinkić, šef
poslaničke grupe Nove Srbije Miroslav Markićević.

Bez komentara: Đilas, Pajtić, Čanak, Kostreš i Petrović

Predstavnici DS, predsednik Dragan Đilas, šef poslanika Borislav Stefanović i potpredsednik stranke Bojan Pajtić, nisu davali izjave nakon sastanka, kao ni Dušan Petrović (Zajedno za Srbiju), Nenad Čanak i Bojan Kostreš (LSV) nisu davali izjave nakon razgovora kod Dačića.

Dačić: Očekujem da će narednih dana doći do kompromisa

Vlada Srbije će na sutrašnjoj sednici doneti odluku o stavu koji će zauzeti prema ponudi iz Brisela. Mi smo čvrto opredeljeni za nastavka dijaloga. Niko ne dovodi u pitanje naš put ka EU - rekao je premijer Dačić, posle sastanaka sa predstavnicima političkih stranaka.

On je naveo da očekuje da će narednih dana doći do kompromisa po pitanju policije i pravosuđa za Zajednicu srpskih opština.

- I juče i jutros su vođene diplomatske aktivnosti kako bi popravili ponudu Brisela. Nastavićemo i sutra - rekao je Dačić.

Premijer je naveo da je državni vrh upoznao predsednike stranaka i šefove poslaničkih grupa sa svojim viđenjem situacije i dodao da su razgovori vođeni u konstruktivnoj atmosferi.

- Mi nismo ove sastanke vodili kako bismo tražili pomoć, niti podršku potpisivanju sporazuma koji nam je ponuđen. Pitanje KiM je trenutno najvažnije državno pitanje i važno je postići jedinstvo. Razgovaraćemo sa predstavnicima svih političkih stranaka i narednih dana - kaže on.

Ministar na potezu:  Mlađan Dinkić

Mlađan Dinkić | Foto: FoNet

Predsednik Ujedinjenih regiona Srbije Mladjan Dinkić ocenio je danas da će Vlada Srbije zauzeti jedinstven stav o Kosovu i naći rešenje "koje će s jedne strane Srbiju u celini voditi napred, a s druge strane obezbediti mir na
Kosovu".

Dinkić: Vlada da donese jednoglasnu odluku

"Sutra ćemo imati sednicu republičke Vlade i ja sam ubeđen da će Vlada zauzeti jedinstven stav. Srbija se nalazi u Evropi, najviše investicija dolazi iz Evrope, najviše naše robe plasiramo u Evropu. Nema alternative, mi moramo da održimo najbolje moguće odnose sa EU", izjavio je Dinkić, a prenose Ujedinjeni regioni Srbije.

"Sa druge strane moramo da vodimo računa o našim nacionalnim interesima i u okviru ovakve strategije mi ćemo doneti jedinstvenu odluku. Mislim da ćemo, s obzirom na to da je potpuno jasno da svi u Vladi žele da ostanu u tesnim i dobrim odnosima sa EU, naći najbolje rešenje i za naše gradjane koji žive na Kosovu. Ne može biti ekstremnih rešenja", naveo je Dinkić koji je i ministar finansija i ekonomije.

 

15:12 - Premijer razgovara sa liderom SPO Vukom Draškovićem

Dašković

Drašković| Foto: Željko Šafar

Drašković je izjavio nakon sastanka s premijerom da treba potpisati sporazum sa Prištinom, da ponuda iz Brisela nije nimalo katastrofična, te da će u protivnom biti sahranjena i Srbija i srpski narod na Kosovu i Metohiji.

14.50h Počeo sastanak sa Čankom

čanak

Foto: Željko Šafar

14.04h Podrška sa severa Kosova da se odbije sporazum 

Predsednici četiri opštine sa severa Kosova očekuju od državnog rukovodstva "da se istraje u stavu" i da se sporazum ponuđen u Briselu odbije.
"Ovim putem upućujemo punu podršku državnom pregovaračkom timu u stavu da odbije ponuđeni sporazum u Briselu" navodi se u saopštenju četiri predsednika u kojem se podvlači da srpski narod na Kosovu i Metohiji daje punu podršku Vladi Srbije i Kancelariji za KiM u istrajnom stavu u vezi sporazuma.

Posle ovih razgovora premijer će održati konferenciju za novinare.

EU je Beogradu i Prištini dala rok do utorka, 9. aprila, da se izjasne o ponudi koju je na sto srpskom i kosovskom pregovarčkom timu stavila visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton.

Državni vrh je od prošle sedmice u stalnom zasedanju, a u petak je održan sastanak u Predsedništvu Srbije. Premijer je ranije toga dana na sednici Vlade Srbije ministre obavestio o ishodu poslednje briselske runde.

Kako je Tanjugu rečeno u Vladi Srbije u ponedeljak će najverovatnije biti održana vanredna sednica izvršne vlasti na kojoj bi se razmatrala ponuda Brisela.
Za ponedeljak je najavljena i sednica Predsedništva najuticajnije vladajuće Srpske napredne stranke (SNS), a RTS je ranije javio da će nakon te sednice biti saopšten odgovor na briselsku ponudu.
 

Koštunica: Vratite pregovore pod okrilje UN!

"Stvari će se razrešiti ovih nekoliko dana, a reagovanje javnosti, Srba na Kosovu i Metohiji, rukovodstva Republike Srpske i poruke Srpske pravoslavne crkve govore u zbiru da sporazum treba da bude odbačen", ponovio je Koštunica.

Vojislav Koštunica

Vojislav Koštunica

On je ukazao da se stvari sa mrtve tačke mogu pokrenuti jedino ukoliko se pregovori vrate pod okrilje UN i tako ujedno spreči potpuno priznanje nezavisnosti Kosova.

"Sporazum treba odbaciti i težiti novom, koji će biti saglasan međunarodnom pravu pod okriljem UN", podvukao je Koštunica.
On je podsetio da je albanska strana sve vreme dijaloga insistirala i pozivala se na svoj ustav i svoje zakone, ocenivši da se i Srbija mora čvrsto pridržavati Ustava i pravnog sistema.

"Zapad i EU su u ove pregovore ušli isključivo sa namerom da Kosovo postane nezavisno i to se može sprečiti jedino ukoliko se stvari vrate u UN", zaključio je Koštunica.

U 12.30
Premijer Srbije Ivica Dačić danas je oko 12 sati počeo sastanak sa predsednikom Liberalno demokratske partije (LDP) Čedomirom Jovanovićem o toku pregovora Beograda i Prištine.

Čeka ga suđenje: Čedomir Jovanović

 Čedomir Jovanović | Foto: FoNet

Sastanku u zgradi Vlade prisustvuje i zamenik predsednika LDP-a Nenad
Milić.
Predsednik Liberalno demokratske partije (LDP) Čedomir Jovanović rekao je danas da se zalaže za postizanje dogovora sa Prištinom, jer se time omogućava trajan mir u regionu, a Srpskoj naprednoj stranci (SNS) poručio da ne treba da joj bude važniji red unutar stranke od reda u zemlji.
"Od SNS očekujem da nakon sutrašnjeg predsedništva razmišljaju o
budućnosti i preuzmu težinu problema koji prate njihovo političko delovanje", rekao je Jovanović novinarima ispred zgrade Vlade nakon što je završio sastanak sa premijerom Srbije Ivicom Dačićem o dijalogu Beograda i Prištine. Jovanović je rekao da je Kosovo danas susedna država i da je to
realnost.

Vuk Jeremić

Vuk Jeremić | Foto: RAS

Vuk Jeremić rekao je da je upoznao državni vrh sa svojim stavom o statusu Kosova.
 

Dragan Đilas

Dragan Đilas | Foto: Oliver Bunić

Premijer Ivica Dačić završio sastanak sa liderima parlamentarnih stranaka. U toku susret sa Draganom Đilasom i Borislavom Stefanovićem.
Premijer Srbije Ivica Dačić sastao se danas sa predsednikom Demokratske stranke Draganom Đilasom i šefom poslaničke grupe DS-a Borislavom Stefanovićem kako bi ih upoznao o toku pregovora Beograda i Prištine.

Borko Stefanović

Borko Stefanović | Foto: Emil Čonkić

Sastanku prisustvuju predsednik Jedinstvene Srbije Dragan Marković,
predsednik Partije ujedinjenih penzionera Srbije Jovan Krkobabić,
lider Socijaldemokratske partije Srbije Rasim Ljajić i predsednik
Stranke demokratske akcije Sandžaka Sulejman Ugljanin. Dačić će nakon sastanka održati i konferenciju za novinare.
U toku popodneva u Predsedništvu Srbije biće održan i sastanak državnog vrha Srbije i predstavnika Republike Srpske, ali tema tog sastanka nije precizirana.
Beograd i Priština imaju rok do utorka, 9. aprila, da se izjasne o rešenjima za Kosovo ponuđenim u Briselu.

Oliver Antić

Oliver Antić | Foto: Zoran Ilić

 - Naša strana je dokazala pred celim svetom da smo za kompromis, ali on podrazumeva iznalaženje rešenja koje, uz odgovarajuće ustupke, u osnovi zadovoljava obe strane - rekao je Antić za današnji novosadski Dnevnik.
Povodom dijaloga s Prištinom u Briselu, Antić je napomenuo da smo mi “sve učinili da dosegnemo ‘zlatnu sredinu’, ali druga strana preti, ucenjuje, vređa i ne pristaje ni na kakvo razumno rešenje”, i istakao da je prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić na takav stav predsednika kosovske vlade Hašima Tačija “dao adekvatan odgovor”.

Odgovarajući na pitanje o tome da li bi odbijanje sporazuma sa Prištinom na duže udaljilo Srbiju od evropskog puta i koje su nam opcije u tom slučaju na raspolaganju, Antić je rekao da nije tajna da su neke moćne države iz EU neraspoložene za dalje širenje te zajednice, “a posebno nisu rade da vide Srbiju u njoj”.

Pregovori sa predstavnicima stranaka

Pregovori sa predstavnicima stranaka | Foto: FoNet

U politici uvek postoje alternative, napomenuo je on i istakao da se može i treba uspostaviti bolja i šira ekonomska i svaka druga saradnja sa velikim i moćnim privredama Rusije, Kine, Indije, Brazila, manjih ali bogatih država Bliskog Istoka, Južne Amerike, Afrike i Azije. U vezi sa pitanjem da li je Srbija bliža rekonstrukciji Vlade ili novim izborima, Antić smatra da to “umnogome zavisi od (ne)uspeha pregovora (sa EU) o datumu”.
Vlada radi u veoma teškim uslovima sa, bez sumnje, nasleđenim problemima koji se protežu još od 1946. godine pa do prethodne vlade, kazao je Antić i ocenio da je za utehu to što su sadašnji glavni politički akteri neuporedivo odgovorniji u odnosu na ranije.
Antić je, na pitanje da li očekuje uskoro pokrajinske izbore, odgovorio da “što skoriji izbori u Vojvodini bili bi blagotvorni kako za pokrajinu tako i za Srbiju kao celinu”.



 

Poslednji komentari
  • Dekigrobar Paris Vreme: 07.04.2013 13:51h

    Drage sestre i braco u Srbiji,ujedinite se i slozite u ovim teskim trenucima da se odbranimo i sacuvamo ovo malo sto je ostalo od azdaja belosvetskih osvajackih ! Ne verujte obecanjima i sarenim lazama « prijatelja »sa zapada koji su nas bombardovali i kroz istoriju pljackali,rusili i na svaki nacin pokusavali unistiti !Nikada kroz istoriju nam nisu pomogli a gle cuda,nas obezglavljeni narod veruje da nam oni donose spas !Ne potpisujte da nasa dusa i srce Kosovo i Metohija pripadnu stranim osvajacima jer Jevreji su cekali 2000 godina i izborili se za svoju teritoriju. Ove nepostene i nehumane sile broje svoje poslednje dane,EU je pred raspadom i kolapsom a vi bi da trcite pod njihove skute ?Gde je kraj nasem sado-mazohistickom unistavanju svega sto je Srpsko ?

  • gaga Vreme: 07.04.2013 15:19h

    Jao vama pametnim i prepametnim,ko li ce da capi vruc krompir ??? Jao Srbijo BRUKA,SRAMOTA i PONIZENJE.

  • Miroslav Vreme: 07.04.2013 15:31h

    I do sada smo ziveli bez EU, pa sto ne bi mogli i dalje bez nje? Nerazumem, zasto tolika teznja tome, kada se ocito EU raspada? Zasto gubiti dostojanstvo? Ima mnogo zasto?

  • Željko Vreme: 07.04.2013 18:15h

    Gospodo naša teško je spriječiti zapad da amputira davno obolelu društvenu bolest kojs je počela ima 60 g. Kod njih i u medicini odmah obolelu nogu amputiraju tako rade i u politici nažalost tako je

  • JA Vreme: 07.04.2013 20:18h

    "Drago" mi je da ALO ucestvuje u CENZURI, samim tim i kreiranju misli ove napacene zemlje, moja poruka je istinita, nikog nisam psovao ili uvredio, samo rekao kako jeste, sram vas bilo...sebe nazivate NOVINARIMA...trazite prava, a gusite slobode naroda...zalosno je..od danas vise ne postojite kao omiljena stranica u mom "CHROME-u"...dovidjenja.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP