Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

OTIŠLA U LEGENDU

Preminula glumica Olga Savić!

Autor: Tanjug | 29.11.2014 - 17:19:00h | Komentara: 2

Istaknuta glumica i umetnica Olga Savić koja je četrdeset godina aktivno provela u Jugoslovenskom dramskom pozorištu preminula je u Beogradu u nedelju, 23. novembra, a prema njenoj želji, vest o smrti JDP objavilo je nakon sahrane.

Olga Savić

Olga Savić

Istaknuta glumica i umetnica Olga Savić koja je četrdeset godina aktivno provela u Jugoslovenskom dramskom pozorištu preminula je u Beogradu u nedelju, 23. novembra, a prema njenoj želji, vest o smrti JDP objavilo je nakon sahrane.
Olga Savić je rođena u Loznici 23. januara 1934. godine. Završila je glumu na Akademiji za pozorište i film u Beogradu, a jugoslovensku književnost na Filološkom fakultetu u Beogradu.
Članica JDP postala je 1959. godine, iste godine odigrala je maestralno ulogu Gejl Meri u "Sabinjankama" Rastka Petrovića za koju je nagrađena Sterijinom nagradom 1960. godine.
U JDP je kreirala na desetine likova, od kojih je poslednja uloga bila u predstavi "U potpalublju" Vladimira Arsenijevića, u režiji Nikite Milivojevića. Nekoliko puta dobila je Godišnju nagradu JDP.
Igrala je i u drugim pozorištima (u Ateljeu 212 Izgnanici, Nesporazum). Bavila se scenskim adaptacijama i dramatizacijama, režijom, prevodila je s ruskog i francuskog.
Igrala je u petnaestak televizijskih drama, adaptacija domaćih i svetskih klasika, i radila s rediteljima kao što su Slava Ravasi, Sava Mrmak, Ivan Hetrih.
Govorila je poeziju u društvu najboljih pesnika, Desanke Maksimović, Stevana Raičkovića, Ivana Lalića, Tase Mladenovića.
Poslednji komentari
  • nataša Vreme: 30.11.2014 00:23h

    Neponovljiva, velika, prepametna...Daleke 1983. jednog vrelog leta spremala me je za prijemni ispit na glumi GDU/a. Secam se poslednjeg susreta u njenom stanu, tada u ulici Marijane Gregoran, mnogo knjiga i jednog starog ventilatora *klime tada nisu postojale u kucama nas obicnih i dramskih umetnica posve neobicnih.. Nikada je necu zaboraviti. Pocivajte u miru, nadjite Čehova, Poštovana Olga Prekrasnaja. Neka Vas angeli čuvaju.

  • nedjo Vreme: 30.11.2014 00:47h

    saucesce

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP