Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

OD POSLEDICA AMPUTACIJE NOGE

Preminuo general
VRS Milan Gvero

Autor: Tanjug | 18.02.2013 - 14:43:00h | Komentara: 0

Nekadašnji pomoćnik komandanta Vojske Republike Srpske (VRS) general Milan Gvero, koga je Haški tribunal osudio na pet godina zatvora, preminuo je na Vojnomedicinskoj akademiji u Beogradu, rekao je danas Tanjugu njegov branilac Dragan Krgović.

Milan Gvero

Milan Gvero | Foto: Reuters

General Gvero (76) je preminuo juče posle podne od posledica amputacije noge, precizirao je Krgović. Portparolka Haškog tribunala Magdalena Spalinjska izjavila je Tanjugu da taj sud nema nikakvih zvaničnih informacija o smrti generala Gvera. Haški tribunal je 2010. godine osudio Gvera na kaznu od pet godina zatvora zbog progona i prisilnog premeštanja muslimana u Srebrenici, a oslobodio ga niza drugih teških optužbi, podsetio je njegov advokat.

Gvero se predao Tribunalu 2005. godine, a osudjen je zajedno sa još šest visokih vojnih i policijskih zvanicnika Republike Srpske. Bio je i zamenik nekadašnjeg ministra odbrane Srbije Marka Negovanovića. Žalbeno veće je sredinom januara ove godine odbacilo zahtev odbrane za obustavu postupka po žalbi tužilaštva u slučaju generala Gvera, zaključivši da se on "dovoljno oporavio od moždanog udara i da može da prati i shvati tok žalbenog postupka i njegove posledice". Žalbena rasprava u predmetu "Popović i drugi", u kojem se sudilo i generalu Gveri, trebalo bi da bude održana sredinom ove godine. General Gvero je u periodu na koji se odnosi optužnica bio pomoćnik komandanta Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS) za moral, pravna i verska pitanja. Prvostepena presuda izrečena je u junu 2010. i Gvero je ubrzo nakon toga pušten na slobodu, budući da je u pritvoru izdržao više od dve trećine izrečene kazne. Tužilaštvo se žalilo na presudu.
Obrana je tražila da se postupak obustavi, nakon što je Gvero u avgustu
2010. pretrpeo moždani udar. Postupak je bio privremeno obustavljen, do
zaključenja izveštaja neurologa i neuropsihijata koje je imenovao tribunal.
Portparol tribunala Magdalena Spalinjska saopštila je 16. januara da je donesena odluka da se žalbeni postupak protiv Gvere nastavi, jer je zaključeno da se on "dovoljno oporavio od pretrpljenog moždanog udara da može da učestvuje u žalbenom postupku bez ugrožavanja njegovih prava".

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP