Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

NEKA MU JE VEČNA SLAVA

Preminuo Miljenko Dereta!

Autor: M. Dudvarski | 03.11.2014 - 12:30:00h | Komentara: 5

Miljenko Dereta (64), osnivač Građanske inicijative, udruženja građana za demokratiju i civilno obrazovanje, bivši poslanik, preminuo je sinoć nakon kraće bolesti.

Miljenko Dereta

Miljenko Dereta

Miljenko Dereta rođen je u Beogradu, 1950. godine. Završio je filmsku i TV režiju na Akademiji u Beogradu. Do 1990. realizovao desetine programa iz oblasti kulture, nekoliko igranih TV filmova i jedan bioskopski film. U oblasti socijalnog i političkog marketinga osvojio sve domaće i nekoliko nagrada širom sveta. Kandidat opozicije na prvim višepartijskim izborima za Skupštinu Srbije 1990. Član Građanskog saveza Srbije a potom i Predsednik Izvršnog Odbora GSS.


Zbog političkog angažmana protiv Miloševićevog režima onemogućen mu je rad u profesiji.

Godine 1996. sa grupom uglednih aktivista demokratske opozicije, antiratnog i nenacionalističkog pokreta osniva Građanske inicijative, udruženja građana za demokratiju i civilno obrazovanje, danas jedne od vodećih NVO u Srbiji i u regionu koja se bavi obrazovanjem za aktivnu participaciju građana u procesima političkog odlučivanja. Pokrenuo formiranje Federacije NVO Srbije (FENS) koja broji 460 članica. Jedan od tri ko-predsedavajuća FENSa.

Bio je učesnik mnogobrojnih domaćih i međunarodnih konferencija i član Radne grupe za budućnost SR Jugoslavije (Bratislavski proces). Bio je član Saveta Vlade za EU integracije i Saveta Ministarstva za omladinu i sport. Predsednik borda Balkanske mreže za razvoj civilnog društva i član Upravnog odbora Srednje i istočno evropske mreže građana.

Narodni poslanik u sazivu 2012-2014. Od januara 2013. godine član je neformalne zelene poslaničke grupe u Skupštini Srbije.
 

Poslednji komentari
  • Ivica Ivanovic Vreme: 03.11.2014 14:50h

    igraj te se samo kasno je za menjanje na nov kalendar ja sam protiv i da ste ga menjali pre raspada jugoslavije bolje bi bilo za srbe manji bi pritisak bio iz vatikana a sad treba prkositi nikako nemenjati ja ga necu praktikovati kao i vecina

  • Ivica Ivanovic Vreme: 03.11.2014 14:50h

    igraj te se samo kasno je za menjanje na nov kalendar ja sam protiv i da ste ga menjali pre raspada jugoslavije bolje bi bilo za srbe manji bi pritisak bio iz vatikana a sad treba prkositi nikako nemenjati ja ga necu praktikovati kao i vecina

  • Luj X Vreme: 04.11.2014 06:36h

    Valjda će mu doći Soroš i zapadnjaci na sahranu!

  • Cora Vreme: 04.11.2014 17:28h

    Usponi i padovi malog čoveka,kano slamka medju vihorove. 'Dripačka rapsodija',individuacija ka obozenju kako često govoraše Jerotić. Treba procitati.

  • bosna ponosna Vreme: 04.11.2014 18:15h

    Djavo dosao po svoje, zemlja ti ko Grmec bila.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP