Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

NA VELIKI PETAK

Preminuo Mirko Đorđević

Autor: Blic | 18.04.2014 - 14:28:00h | Komentara: 0

Verski analitičar i publicista Mirko Đorđević preminuo je u 76. godini života, navodi sajt "Peščanik".

Mirko Đorđević je rođen 29. novembra 1938. u Brodu kod Crne Trave, u južnoj Srbiji. Školovao se u Beogradu, gde je magistrirao komparativnu književnost.

Mirko Đorđević

Mirko Đorđević

Bio je član Društva književnika Srbije, koje je napustio u znak protesta posle razaranja Vukovara krajem 1991. godine i sa još nekoliko kolega osnovao Forum pisaca. Bio je jedan od urednika lista "Republika", redovan saradnik "Danasa" i "Peščanika". Bio je član Foruma pisaca, PEN kluba, Nezavisnog društva novinara Vojvodine i dobitnik nagrada – “Konstantin Obradović” 2007. za unapređenje i širenje kulture ljudskih prava; “Dušan Bogavac” 2008. za etiku i hrabrost; “Vukove povelje” 2008. za vrhunska ostvarenja u istraživanju nacionalne kulture i pedagoške baštine i Nagrade za toleranciju među narodima Vojvodine 2009. godine.

Objavio je veliki broj autorskih knjiga (“Osmeh boginje Klio” 1986; “Znaci

vremena” 1998; “Sloboda i spas – hrišćanski personalizam” 1999; “La voix d`une autre Serbia”, Pariz 1999; “Legenda o trulom Zapadu” 2001; “Sjaj i

Bio ravnodušan prema tome što je na spisku "srbomrzaca"

Đorđević je pre dva dana bio saslušan u Višem tužilaštvu u Beogradu kao svedok u istrazi protiv pripadnika organizacije “Naši” Ivana Ivanovića, zbog objavljivanja spiska “30 najvećih srbomrzaca”, na kojem se našao i sam Đorđević. Verski analitičar rekao je da je ravnodušan prema “spisku” jer smatra da je u srpskoj tradiciji da se ljudi različitih stavova međusobno nazivaju izdajnicima.

beda utopije” 2006; “Kišobran patrijarha Pavla” 2010; “Balkanska lađa u oluji” 2010; “Oslobođenje i spasenje” 2012; "Pendrek i prašina" 2013.).

Sarađivao je sa brojnim međunarodnim stručnim časopisima, priredio mnogobrojne knjige, prevodio je sa ruskog i francuskog jezika.

Krajem oktobra 2002. bio je jedan od devet intelektualaca koji su uputili javnosti Srbije apel u kojem pozivaju na suprotstavljanje radikalnom nacionalizmu i populizmu, a 2003. je priredio knjigu "Srpska konzervativna misao" koja govori o velikoj prisutnosti svetosavskih organicističkih ideja u Srbiji.

Živeo je i radio u Šimanovcima u Sremu. Više od 40 godina je bio u braku sa suprugom Mirom, sa kojom ima dvoje dece.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP