Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

TRAGEDIJA

Preminuo pilot
palog aviona! (VIDEO)

Autor: Ekipa Alo! | 26.09.2012 - 11:08:00h | Komentara: 0

Avion Lasta Vojske Srbije srušio se jutros u naseljenom delu Nove Pazove, u ulici kralja Petra 91. Avionom su upravljala dvojica pilota, koji su se katapultirali pre pada, a major Goran Savić (39) je preminuo na VMA, usled zadobijenih povreda.

Pilot Tehničkog opitnog centra Vojske Srbije major Goran Savić podlegao je povredama zadobijenim prilikom pada aviona "lasta" u Novoj Pazovi. Drugi pilot, potpukovnik Tomislav Bećagović (47) iz Tehničkog opitnog centra Vojske Srbije je lako povređen, orijentisan i svestan, bez znakova unutrašnjeg krvarenja i preloma i nije životno ugrožen.

Goran Savić

Preminuo usled zadobijenih povreda - Goran Savić | Foto: Lična arhiva

Savić je bio je pripadnik Tehničkog opitnog centra, i jedan od najcenjenijih pilota VS. Na nedavnom Aeromitingu Batajnica 2010, pokazao je svoje vrhunsko umeće na avionu “Super galeb N-62” izvodeći “Zvono-Kovit-Komandovani valjak”.

Lakše povređeni pilot je pukovnik Tomislav Bećagović, takođe iz Tehničkog opitnog centra i deo akro-grupe “Zvezde”.

Savić i Bećagović su prošle godine kao vazduhoplovci VS učesvovali i na Češkom međunarodnom aeromitingu izvodeći let na domaćem G-4 “super galeb”. Ministarstvo odbrane je saopštilo da su "piloti su bili na redovnom zadatku tehničke probe vazduhoplova."

VIDEO > Snimak jednog od letova pilota Savića

- Bio sam na mestu nesreće posle pet minuta. Čuo sam da je avion pao u bašte, iza fabrike "Viteks". Tu sam, na trotoaru i zatekao pilota, koji je, videlo se po njemu trpeo teške bolove - kaže za "Alo!" meštanin Miloš Jovanović.

On je čuo šta se dogodilo i od očevica pada.



 

Olupina aviona

Olupina aviona u u bašti kuće u Ulici kralja Petra | Foto: Enes Sadiku

- Ispičao nam je da je video avion sa 700 metara udaljenosti, da mu se

Spasilačke ekipe na terenu

Načelnik Sektora MUP-a za vanredne situacije Predrag Marić je naveo da je u 10.40 sati Sektor dobio informaciju o padu letelice, objasnivši da zbog kontraverznih informacija trenutno ne može da saopšti preciznije detalje o kom avionu se radi. On je naveo da je na mesto nesreće izašlo 13 pripadnika vatrogasno spasilačkih jedinica sa troje kola iz Batajnice i Zemuna.

najverovatnije zapalio rezervoar, i da je video dvojicu pilota kako katapultiraju. Odmah smo krenuli u potragu za drugim pilotom - kaže Jovanović.
Za to vreme, priča  Jovanović, počeo je da primećuje i gust dim iz pravca pada aviona.


- Avion se zapalio, a ubrzo su se pojavili i vatrogasci i policija - kaže Jovanović.

Dugo se čekalo na dolazak ekipe Hitne pomoći, tvrde očevici.


- Vozilo iz Nove Pazove je bilo na terenu, pa se čekala lekarska ekipa iz Stare Pazove. Trajalo je sigurno 15,20 minuta dok se nisu pojavili - kaže Jovanović.

Katapultirao se iz letelice - Goran Savić

Goran Savić u kopkitu Galeba G4 | Foto: Lična arhiva

Prema rečima novinara Petra Vojinovića avion je bio jedan od modela koji su se testirali za korišćenje u protivvazduhoplovnoj odbrani.

"Avionom su upravljali iskusni opitni piloti Centra za letna ispitivanja koji je u sastavu Tehničkog opitnog centra Vojske Srbije i baziran je na vojnom aerodromu Batajnica.

Ovi piloti kao i većina pilota Centra za letna ispitivanja vremenski su najviše leteli Lastu od njenih početnih opitnih ispitivanja do danas", piše Vojinović i tvrdi da ovaj model Laste nema katapult sedišta, već se napuštanje letelice obavlja pomoću eksplozivnog sečiva koje otvara kokpit, nakon čega piloti iskaču. On navodi da je najverovatniji uzrok smrti majora Savića bilo iskakanje na maloj visini, usled čega padobran nije imao vremena da se otvori.

Ministar odbrane Aleksandar Vučić naredio je hitnu istragu. Načelnik Generalštaba general-potpukovnik Ljubiša Diković i državni sekretar Ministarstva odbrane Aleksandar Nikolić, po naređenju ministra Vučića, posetiće povređenog pilota. Kako je Vojinović objavio na svom blogu, "Zango Six", avion je pao prilikom poslednjih evaluacijskih testova za prihvatanje u službu.

VIDEO> Snimci sa mesta nesreće

Pilotirali trenažnim avionom!

Avion Lasta je razvijan za osnovno školovanje pilota, u okviru postojećeg trostepenog sistema. Taktičko-tehničkim zahtevima (TTZ-om) je definisan za potpuno i racionalno osposobljavanje pilota, učenika za prelazak na avion G-4 Super Galeb, na viši stepen školovanja i obuke. Posle aviona G-4 Super Galeb, predviđeno je da učenik pređe, na borbenu obuku, na avion Orao i na druge borbene avione. Pre uvođenja u operativnu upotrebu borbenih aviona, s motorom na mlazni pogon, trostepeni sistem školovanja vojnih pilota se realizovao na Aero-3, zatim na prelaznom avionu 522 i konačno na borbenim avionima S-49C i P-47 Tanderbolt.

Avion Lasta

Avion Lasta razvijan za školovanje pilota| Foto: FoNet

Prekid programa aviona Lasta je prouzrokovan poznatim događanjima na ovim prostorima, raspadom države, vojske, ekonomskom krizom i raspadom sistema finansiranja, razvoja i proizvodnje. U proteklom periodu je učinjeno nekoliko pokušaja revitalizacije programa Lasta.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP