Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

ODLAZAK BORCA ZA LJUDSKA PRAVA

Preminuo Vojin Dimitrijević

Autor: | 05.10.2012 - 14:56:00h | Komentara: 0

Jedan od najuglednijih srpskih stručnjaka za međunarodno pravo i međunarodne odnose Vojin Dimitrijević umro je danas u 81. godini u Beogradu.

Vojin Dimitrijević

Borac za ljudska prava: Vojin Dimitrijević | Foto: FoNet

Dimitrijević je rođen 9. jula 1932. u Rijeci. Otac mu je bio diplomata, majka profesorka. Osnovnu školu, gimnaziju i Pravni fakultet završio je u Beogradu, diplomirao je 1956, doktorirao 1965, specijalnost - ljudska prava.

Karijeru je započeo kao administrativni sekretar Jugoslovenskog skupa interparlamentarne unije (1958-1959). Bio je stručni saradnik Instituta za međunarodnu politiku i privredu (1959-1960). Potom je postao asistent, pa docent, vanredni i, na kraju, redovni profesor na matičnom, Pravnom, fakultetu.
U međuvremenu, sredinom sedamdesetih vodio je emisiju "Kino-oko" na beogradskoj televiziji (kad se ona gledala) i tad ga je šira javnost dobro upoznala. Dobio je epitet visprenog TV poslenika, šalio se da je tek sad popularan iako je ozbiljne stvari napravio mnogo ranije. Bio je dugogodišnji član Komiteta UN za ljudska prava, kao i predsednik Jugoslovenskog foruma za ljudska prva.
Kad je donet Zakon o univerzitetu, zbog otkaza kolegi, ali, i kako bi on rekao, "zakona o duvanju u diple", 16 profesora na Pravnom, (među njima i Vojin), stupili su u štrajk. Dimitrijević suspendovan na određeno vreme. Čim je suspenzija istekla, dobio je rešenje za penziju 1998.
Od 1995. radio je kao direktor Beogradskog centra za ljudska prava (od 1995), a od 2005. je honorarni profesor Pravnog fakulteta Univerziteta „Union“, Beograd (od 2005).
Od 2000. je član Venecijanske komisije Saveta Evrope za demokratiju putem prava, od 2001. je član Stalnog arbitražnog suda u Hagu. Član je Balkanskog političkog kluba koga je osnovao 2001. Od 2003. je komesar Međunarodne komisije pravnika i član njenog Izvršnog odbora (od 2006). Bio je član i potpredsednik Komiteta za ljudska prava Ujedinjenih nacija (1982-1994) i sudija ad hoc Međunarodnog suda pravde (od 2001-2003).
Jedan od osnivača Foruma za međunarodne odnose (1995) Član Srpskog PEN Centra (od 1986). Gostujući profesor na univerzitetima Virdžinija (SAD), Oslo (Norveška) i Lund (Švedska).
Autor je ili koautor knjiga Teritorijalni azil, Međunarodne organizacije, Međunarodni odnosi, Pojam bezbednosti u međunarodnim odnosima, Terorizam, Strahovlada, Insecurity of Human Rights after Communism, Ljudska prava - udžbenik, Ljudska prava i pripadnici oružanih snaga, Osnovi međunarodnog javnog prava, Međunarodno pravo ljudskih prava, Silaženje s uma. Objavio više od 250 članaka.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP