Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

SLAVA MU

Preminuo Vuk Bojović

Autor: RTS | 17.09.2014 - 08:56:00h | Komentara: 14

Dugogodišnji direktor beogradskog Zoološkog vrta i vajar Vuk Bojović preminuo je jutros u 74. godini.

Policija uzela i snimke sigurnosnih kamera zoo-vrta: Vuk Bojović

 Vuk Bojović | Foto: Nebojša Marković

Po diplomiranju je najpre bio slobodni umetnik, zatim profesor i direktor škole.
Poslednjih 28 godina bio je na čelu zoo-vrta, koji je njegovim radom i zalaganjem prerastao u pravu oazu životinjskog carstva, sa preko dve hiljade životinja, gde rado dolaze i deca i odrasli.

Bio je i profesor u osnovnim i u srednjim školama, a u Višoj trgovačkoj školi u Beogradu bio je profesor i potom direktor.


Napisao je monografiju Zoološkog vrta koja je objavljena 2010. godine, a iduće 2011. godine Bojoviću je uručen sertifikat o standardu ISO 9001, kao dokaz kvaliteta rada te institucije, koji ima malo koja ustanova tog tipa u svetu.


U intervjuu Tanjugu, pre pet godina, izjavio je da je razvoj Zoološkog vrta tekao polako, jer nikada nije bilo mnogo para, i da se radilo malo po malo tako da se ni on ne seća kako je izgledao kada je počeo.


Zoološki vrt je uticao na mnoge ljude iz grada koji nisu znali šta bi studirali da se opredele za prirodne nauke, mnogi od njih su završili biologiju i veterinu, istakao je Bojović.


Sadašnji Zoo vrt, kako je kazao, samo je rezervacija za neka bolja vremena kada se "bude imalo para", jer će tada ceo prostor biti izgrađen na drugačiji način.


Beogradski vrt u sklopu uspešne saradnje sa vrtovima u Londonu, Beču, Minhenu, Antverpenu, Moskvi godinama razmenjuje životinje, ali i pomaže osnivanje vrtova, poput jagodinskog Zooloskog vrta u kome su sve životnje potekle iz Boo Zoo vrta, kazao je Bojović.


Prvi Zoološki vrt u Beogradu osnovan je na Petrovdan, 12. jula, 1936. godine na Malom Kalemegdanu i prostirao se na 14 hektara, a sa 1.200 životinja bio je prvi takve vrste u Evropi.


Tadašnjem gradonačelniku srpske prestonice i osnivaču Zoološkog vrta Vladi Iliću, zahvaljujući Bojovićevoj inicijativi, podignuta je bista koja je postala stalni deo vrta koji je osnovao.

Bojović je autor knjige "Priče iz zoo-vrta", vodio je noćni program na Radiju S, kao i emisiju "Art boemija" na Art kanalu, a učestvovao je i u snimanju filma "Podzemlje" Emira Kusturice.

Podsetimo, početkom juna je bilo reči o tome da će nova vlast od Vuka Bojovića tražiti da ode u penziju.

Na pitanje o tome ko je protiv njega, u jednom intervjuu iz 1997. on odgovara: "To je šačica minornih ljudi, koji nažalost sede na takvim mestima da nešto i odlučuju."

Poslednji komentari
  • md Vreme: 17.09.2014 09:04h

    slava mu

  • Mala Vreme: 17.09.2014 09:16h

    Pocivajte u miru. Generacije nasih sunarodnika pamtice vas po vasim delima. Tuga je sto je morao da prezivi odlazak sopstvenog deteta. :( Nadam se da ce sada na Nebu biti sa svojim sinom.

  • Luna Vreme: 17.09.2014 09:21h

    Pocivaj u miru!

  • nena Vreme: 17.09.2014 09:33h

    Vuk je covek sa kojim se treba ponositi cela Srbija a grad Beograd posebno. Slava mu.

  • Seada Hoppe Vreme: 17.09.2014 09:44h

    U svakoj zemlji poslije poroda bebe su zajedno sa majkama u sobama !krevetic pokraj majcinog!zbog kojeg razloga odvajate bebe od majki???

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP