Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

IZAŠLI NA ULICE

Prepuno: Ovako izgleda protest advokata u centru grada! (FOTO)

Autor: | 04.11.2014 - 13:05:00h | Komentara: 3

Advokati Srbije ostaju pri svojim zahtevima povodom izmena zakona o javnom beležništvu i sklapanju ugovora, rečeno je danas na protestnom skupu predstavnika advokata iz cele Srbije na kome se danas okupilo oko 5.000 ljudi.

Predsednik Advokatske komore Beograda Slobodan Šoškić rekao
je da su zahtevi podneti još opre dva meseca, ali da još nisu rešeni.

Predsednik Vlade Aleksandar Vučić izrazio je na aerodromu "Nikola Tesla", očekivanje da će do rešenja tog pitanja doći brzo.

On je dodao da očekuje još veći pritisak javnosti, kao i odluku Ustavnog suda Srbije, kojom bi izmene zakona bile proglašene neustavnim
Šoškić je najavio nove vidove protesta advokata.

"Oni nanose političku štetu Srbiji, ali to oni doživljavaju kao borbu za svoja prava", rekao je Vučić novinarima u Beogradu, uz ocenu da je šteta od obustave rada advokata "ogromna i nemerljiva", ali da Vladi "ne pada napamet da preduzima nasilne mere".

Premijer je ocenio da prava advokata nisu jedini razlog za njihov štrajk.

Prema njegovim rečima, "tajkuni" će uraditi sve što mogu da izbegnu suđenje, a kad se završi štrajk advokata, "štrajkovaće neki drugi, možda sudije".

U Beogradu je danas održan novi protest advokata koji štrajkuju već 54. dan.

Predsednik Advokatske komore Beograd Slobodan Šoškić izjavio je da su advokati spremni za nove vidove protesta i da neće pristati na izmene zakona koje su za njih nepopularne. On je dodao da očekuje još veći pritisak javnosti, kao i odluku Ustavnog suda Srbije, kojom bi izmene zakona bile proglašene neustavnim.

Kako je istaknuto na protestu advokata, štrajk će biti prekinut kada predsednik Srbije Tomislav Nikolić potpiše ukaz o usvajanju zakona kojim su prihvaćeni zahtevi advokature, a koji su, kako je rečeno, ustavni i kojima se štite prava građana.

Za govornicom na Trgu Nikole Pašića smenili su se svi predsednici lokalnih komora tvrdeći da njihovi članovi nisu zavedeni od strane AKS, niti brane tajkune, već da se bore za svoja prava zagarantovana Ustavom Srbije i prava građana da autonomijom bolje uređuje svoje pravne poslove.

Na protestu je rečeno i da se zahtevima advokata neudovoljava, jer se ''štite interesi nekim ljudima u politici i privredi''.

''Zašto se država toliko upinje da ne promeni odredbu u Zakonu o javnom beležništvu koju tražimo, zato što iza toga stoje veliki materijalni interesi'', rekao je Šoškić.

Sastanak ministra pravde Nikole Selakovića s predstavnicima advokature koji je održan u subotu, 1. novembra, završen je bez dogovora.

Poslednji komentari
  • diktator Vreme: 04.11.2014 14:27h

    Nečuveno šta sve neće izgovoriti SNS,pa i sam premijer povodom štrajka advokata! Svi građani bi trebalo da štrajkuju protiv notarske takse i taksa da se vrati u sud!Podrška advokatima!

  • Pravda Vreme: 04.11.2014 20:04h

    Nadala sam se kao dugogodisnji pravnik u ovoj drzavi pravda pobediti i da ce se stvoriti Pravna drzava,ali su licni interesi opet prevladali,nazalost,advokati su u potpunosti u pravu...Pravna sigurnost je apsolutno ista i to je samo pitanje evidentiranja nepokretnosti,takse i nagrade daleko premasuju iznose od ranije,prekrsen je zoo i Ustav RS,93 coveka su se obogatila na racun nas poreskih obveznika a da je i drzava ostala kratkih rukava..kome je to interes?

  • БОГРАФИЈЕ ГОВОРЕ СВЕ Vreme: 04.11.2014 20:26h

    Ако државни врх Србије жели да објективни грађани и даље верују у поштене намере Владе, морају се у јавност објавити БИОГРАФИЈЕ изабраних нотара, па да видимо колико је нотара изабрано по СТРУЧНОСТИ и ДОСТОЈНОСТИ, а кога су протежирале СЛУЖБЕ (домаће, стране,..), ТАЈКУНИ, СТРАНКЕ,.... Нико није пречи од правде и грађана Србије. Стоп корупцији..

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP