Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

TRANSPLATACIJA

Presađivanje srca uskoro i kod nas!

Autor: | 13.10.2012 - 07:02:00h | Komentara: 0

Transplantacija srca u Srbiji mogla bi početi na proleće 2013. godine, najavio je državni sekretar Ministarstva zdravlja Vladimir Đukić i dodao da je do tada planiran ugovor sa AKH bolnicom u Beču kako bi pacijenti o trošku Republičkog fonda tamo mogli da dobiju novo srce.

Od proleća pacijenti više neće morati na operaciju u inostranstvo

Od proleća pacijenti više neće morati na operaciju u inostranstvo | Foto: Nebojša Marković

On je ukazao da u zemlji postoji nedostatak stručnjaka koji mogu kvalitetno i bezbedno da urade transplantaciju jetre, srca i pluća, dok se sa transplantacijom bubrega daleko odmaklo.

Zbog toga su, kako je rekao, planirana usavršavanja lekara u inostranstvu - SAD, Hrvatskoj, kao i gostovanje eksperta iz oblasti transplantacije koji će obučavati domaće lekare.

Direktorka Uprave za biomedicinu Danica Mihailović navela je da je od početka godine u Srbiji izvršeno 45 kadaveričnih transplantacija - 41 bubrega i četiri jetre.

- U zemlji 728 pacijenata čeka bubreg, 64 jetru, dok podaci za srce ne postoje, ali se procenjuje da ih je oko 100. Za njih desetoro potrebna je hitna intervencija - rekla je Mihailovićeva nakon konferencije povodom Evropskog dana donacije organa.

Srbija je danas dobila jedinstvenu listu i obrazac donora organa i krenuće u intenzivnu kampanju koja će doprineti da svest građana bude na višem nivou u pogledu davalaštva, ukazala je Mihajlovićeva i dodala da u Srbiji ima 70.000 donorskih kartica.

Načelnik transplantacionog centra Kliničkog centra Srbije Radomir Naumović istakao je da je transplantacija bubrega prema podacima EU najjeftiniji i najbolji metod lečenja pacijenata kojima su bubrezi otkazali i da zato čudi što je u Srbiji taj broj nedovoljan.

- Država apsolutno mora da proveri zašto su u Kliničkom centru Srbije transplantirana samo 24 bubrega, a u svim ostalim 17. To je nedovoljno - smatra Naumović.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP